İsrail Hayom sitesine konuşan eski Türkiye Büyükelçisi Pini Avivi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ile ilişkileri "daha iyi bir noktaya" getirmek istiyor, dedi.
İşte İsrail Hayom haber sitesinde yer alan haberin konuyla ilgili kısmı:
“İstanbul'da Cuma namazı sonrası gazetecilere konuşan Erdoğan, Türkiye'nin İsrail'de "üst düzey yöneticilerle" sorunları olduğunu ve bu konular olmasaydı ilişkilerin "çok farklı" olabileceğini söyledi.
Erdoğan, "Filistin politikası bizim kırmızıçizgimizdir. İsrail'in Filistin politikalarını kabul etmemiz mümkün değil. Oradaki acımasız eylemleri kabul edilemez" dedi.
Ancak, Erdoğan'ın Filistin meselesiyle ilgili açıklamasına rağmen, Ankara kısa bir süre önce iki yıllık bir aradan sonra İsrail'e yeni bir Büyükelçi atadı ve Akdeniz'deki Yahudi devleti ile bir deniz sınır anlaşması yapmak istedi.
Yeni ABD başkanı Joe Biden’in işbaşına geleceğini hesaba katan Ankara, aybaşında Ufuk Ulutaş’ı İsrail’e Büyükelçi olarak atadı. Bu da olumlu bir mesaj anlamına geliyor.
İsrail, resmi olarak Erdoğan'ın yakınlaşma çabalarına alenen cevap vermedi.
Bununla birlikte, diplomatik gelişmelerin ayrıntılarına aşina olan üst düzey bir İsrail Bakanı İsrail Hayom'a, Türkiye'nin Hamas'a verdiği destek nedeniyle, Türkiye ile olan durumun son zamanlarda İsrail ile barış anlaşmaları imzalayan dört Arap ülkesinden tamamen farklı olduğunu söyledi.
Hamas'ın karargâhının Türkiye'de bulunması çok sorunlu. Her şeyi ciddi şekilde engelliyor, diyen. Bakan, Türkiye'nin Hamas'a yaklaşımı değişmediği sürece, ülkelerin ilişkilerinin düzelmeyeceğini söyledi.
Türkiye’de yayın yapan T24 haber sitesi siyasi analisti Karel Valansi, İsrail Hayom'a Erdoğan'ın Cuma günü yaptığı yorumların "şüphesiz olumlu bir açıklama" olduğunu söyledi.
2003-2007 yılları arasında Türkiye'de görev yapan eski Büyükelçisi Pini Avivi' Erdoğan’ı çok iyi tanıdığını söyleyerek, şu detaylara dikkat çekiyor;
"Erdoğan'ın düşünce dünyası iki merkezi ilke tarafından yönetiliyor – birincisi 'neo-Osmanlıcılık' ve tüm Müslümanları savunuyor. İkincisi, İsrail ile mümkün ölçüde güvenlik ilişkileri ve geçmişte ortak askeri tatbikatlar değil, fakat 1 milyar dolardan 5.5 milyar dolara kadar büyüyen ekonomik ilişkileri sürdürmeye devam etmektir."
İsrail ve Türkiye’nin askeri ve istihbarat bağları açısından görüşlerini ifade eden Avivi, " Erdoğan'ın Suriye'de karşı karşıya kaldığı durumu anlayabiliyorum. Bundan etkilendim. İsrail'e benzer şekilde, İranlılar hakkında çok endişeli durumda. İran ve Türkiye arasında 300 yıldır bir savaş olmadığı doğru, ama orada bir rekabet var. Kendisi Sünni olduğunu not etmek lazım, Şiilere karşı..."
Avivi, İsrail, bu yıl dört Müslüman ülke ile ilişkileri resmileştirdi. Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Sudan ve Fas. Çarşamba günü muhtemelen Asya'da beşinci Müslüman ülke ile ilişkileri normalleştirmek için çalışıyor, dedi.
Ankara, daha önce Erdoğan'ın BAE ile diplomatik ilişkileri askıya alıp, elçisini geri çekmekle tehdit etmesiyle ABD'nin aracılık ettiği anlaşmaları sert bir şekilde eleştirmişti. Türkiye, Bahreyn'in ilişkileri resmileştirme kararını Filistin davasını savunma çabalarına bir darbe olarak da nitelendirdi.
2018'de Türkiye ve İsrail, Gazze sınırındaki haftalık ayaklanmalara ve Hamas'ın balon operasyonlarına karşın İsrail’in müdahalesi nedeniyle iki ülke birbirlerinin büyükelçilerini kovdu.
İsrail, Türkiye'nin bu yıl Ağustos ayında İstanbul'da bazı Hamas mensuplarına pasaport vermesini "çok düşmanca bir adım" olarak nitelendirdi.
Türkiye, 1949'da İsrail'i tanıyan ilk Müslüman ülke oldu. Erdoğan iktidara gelene kadar sıcak ilişkiler ve güçlü savunma bağları yaşadılar.” (Dean Shmuel Elmas, Ariel Kahana: İsrail Hayom)