Erdoğan Tuzla'ya El Koydu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gemi inşa sektörü temsilcileri ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisinde toplantı yaptı. Erdoğan, sektörün hızlı bir gelişme göstererek dünyada beşinci sıraya kadar yükseldiğine dikkat çekerek, 'Ölümlü iş kazaları sektörün ba

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 47 tersane bulunan Tuzla'da ruhsat sayısının parmakla sayılacak düzeyde olmasının düşündürücü olduğunu söyledi. Erdoğan, sorunun sektörün içeride ve dışarıda tüm bağlantıları düşündükten sonra atılacak adımların ardından çözülmesi gerektiğini dile getirdi. Erdoğan, son günlerde meydana gelen ölüm olaylarının sektörün kat ettiği başarıyı gölgede bıraktığını ifade etti.

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde düzenlenen ve son günlerde Tuzla Tersaneler bölgesinde meydana gelen ölüm olaylarının masaya yatırıldığı toplantıya; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TBMM Gemi İnşa sanayisindeki iş güvenliği ve çalışma şartlarındaki sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Domaç, Yardımcısı Hasan Kemal, İstanbul Valisi Muammer Güler, İBB Başkanı Kadir Topbaş, Tuzla'daki tersanelerde örgütlü Türk-İş'e bağlı DOK Gemi-İş Sendikası Genel Başkanı Necip Nalbantoğlu ve Gemi İnşa Sanayicileri Birliği ve Gemi Sanayicileri Derneği üyeleri katıldı. Toplantıda Tuzla'daki ölümler sonrası eylemleriyle dikkat çeken DİSK'e bağlı Limter-iş Sendikası temsilcilerinin toplantıya katılmaması dikkat çekti.

Başbakan Erdoğan, önce helikopterle Tuzla Tersaneler bölgesinde inceleme yaptıktan sonra toplantının yapılacağı ofisine geldi. Açılış konuşmasını yapan Erdoğan, 2002 yılından itibaren gemi inşa sektörünün kat ettiği mesafeyi anlattı. 2002 yılında Türkiye'de 37 olan tersane sayısının 2008 haziran ayı itibariyle 87'ye çıktığını belirten Erdoğan, bu yıl itibariyle 265'e ulaşan sipariş sayısının göz kamaştırıcı olduğunu ifade etti.

2002 yılında 13 bin kişinin çalıştığı sektörde bu gün yan sanayi ile birlikte 100 bin kişinin istihdam edildiğini belirten Erdoğan, sektörün bu başarılarının yanı sıra son aylarda meydana gelen olumsuz olaylarla da gündeme geldiğini aktardı. İş kazaları ve ölümlerin ardından .başlayan tartışmaların sektörün başarılarını gölgeleyecek düzeye ulaştığını belirten Erdoğan, "Tuzla bölgesinde yer alan 47 asıl firma ve 563 alt işverenle, 20 bin çalışanın odağında olduğu bu tartışmalar sizler de taktir edersiniz ki sessiz kalmamız düşünülemez." ifadesini kullandı. "Biz bu yola çıkarken 'önce insan' diyerek, 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' diyen bir anlayışla yola çıktık" diyen Başbakan Erdoğan, " İlgili kurumlar bu güne karda kendi sorumluluk alanları doğrultusunda çeşitli çalışmalar yaptılar Çalışma Bakanlığı'nın denetimleri sonucun uyarı para cezası kapatma dahil pek çok sonuçlar doğrulmuştur. Bu bilgiler kamuoyuyla paylaşılmış ama bu bilgilerin kamuoyunu tatmin etmediği ve tartışmanın hala devam ettiği görüyoruz." şeklinde konuştu.

Ölümcül kazaların meydana gelmediği bir gemi inşa sanayinin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını vurgulayan Erdoğan, ancak herkesin üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini dile getirdi

Tedbirlerin en iyi şekilde alınması gerektiğini aktaran Erdoğan, tersane sahiplerine ruhsat uyarısında bulundu. Erdoğan, "Sadece 47 tersanenin olduğu Tuzla'mızda ruhsatlara baktığımızda maalesef parmak sayısını geçmeyen ruhsat olması bizim açımızdan düşündürücü. Bunu tabi ki çözmemiz gerekiyor. Çözerken şüphesiz gerek buradaki girişimcilerin, gerek ülkemizin şu andaki içeride ve dışarıda tüm bağlantılarını düşünerek adımları süratle atmamız ve bunu çözmemiz gerekiyor. Buradan artık geri adım atmamız mümkün değil. Onun için bunun burada sizlerle bir takvimi belirlememiz ve bu takvim çerçevesinde bu adımı atmak durumundayız." diye konuştu.

Sorunu çözmekte kararlı olduklarının altını çizen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Sorun mevzuatta ise onu değiştirmeyi, denetimde ise onu düzeltmeyi, uygulamadaysa onun çözümünü sağlamayı hükümet etmenin ötesinde insana olan saygımızın gereği olarak görüyoruz. Dünya sanayileşmenin ilk dönemlerindeki vahşi çalışma şartlarını geride bırakalı çok oldu. Ülkemizde o dönemleri artık geride bıraktı. İnsan odaklı olmayan bir sistem ne kamu nede özel sektörde yürüyemez. Yürümesine müsaade edilemez, biz de edemeyiz. Şu anda tersanelerin içinde örnek olan tersaneler de var. Biz de diyoruz ki örnek olan tersaneler tüm tersanelerimiz için adeta bir sıçrama tahtası oluştursun ve bütün arkadaşlarız o tersaneleri kendine örnek alsın ve süratle o istikamette ilerlesin."

BİR İŞÇİMİZİN BİLE HAYATINI KAYBETMESİNE SEYİRCİ KALAMAYIZ

Tersanelerde gerekli eğitimi vermeyen ve güvenlik önlemi almayan işletmelere de seslenen Başbakan, 'İhmal varsa gereken yapılacaktır. Tersanede çalışan bir işçimizin bile hayatını kaybetmesine seyirci kalamayız' dedi.

TOPLANTI ÖNCESİ HELİKOPTERLE TERSANELERİ İNCELEDİ

Erdoğan toplantı öncesinde Tuzla tersaneler bölgesinde helikopterle inceleme yaptı.

Erdoğan, Üsküdar'daki konutundan ayrılarak Üsküdar Devlet Hastanesi bahçesine geldi. Buradan saat 09.45'te polis helikopterine binen Başbakan Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve öteki ilgililerle Tuzla tersaneler bölgesinde yaklaşık 1 saat havadan incelemelerde bulundu.

Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler inceleme gezisinin ardından Dolmabahçe'deki Başbakanlık ofisine geldi.

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım