Kaynağı, gerekçesi, yöntemi ne olursa olsun her türlü terör eylemini kınadığını söyleyen Başbakan Erdoğan Suriye'deki yaşanan iç savaşa değindi.
"İslam'da terörist olamaz. El Kaide olsun kim olursa olsun. İslam barış dinidir. Biz insanı yaradılmışların en şereflisi olarak gören bir anlayışın sahibi olarak her türlü saldırıyı lanetliyoruz."diyen Başbakan Erdoğan BM Güvenlik Konseyi'ni de topa tuttu.
Erdoğan, "İdeolojik yaklaşımlarla kendini yenileyemeyen konseyin dünya barışına katkı sağlamayacağını düşünüyoruz. BM Güvenlik Konseyi felç olmuş haldedir. 5 ülkenin dudağı arasına sıkışmış adalet olamaz" dedi.
Erdoğan, Le Meridien Otel'de OECD Eğitim Bakanları Gayriresmi Toplantısı'nda konuştu. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;
"AVRUPA ÜLKELERİ TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK ALSIN"
Avrupa ülkelerinde 5 milyon Türkiye kökenli insan yaşıyor. Bu insanlarımız Avrupa'da yerleşik hale geldiler. Bu vatandaşlarımızın büyük bölümü ana dilde eğitim hakkını elde edemediler. Bu hak kendilerine teslim edilmedi. Avrupa ülkelerinin Türkiye'yi örnek alacak adımı atmış bulunuyoruz.
"HER TÜRLÜ TERÖR EYLEMİNİ KINIYORUM"
Birkaç gün önce Suriye'de bir lise uçaklar tarafından bombalandı. Birkaç gün önce Nijerya'da bir okula düzenlenen saldırıda öğrenciler öldü. Kaynağı, gerekçesi, yöntemi ne olursa olsun her türlü terör eylemini kınıyorum. Masumu, çocuğu öldüren Suriye'de Esed'se en büyük zalim odur. Adı Müslümanmış hayır. İslam'da terörist olamaz. El Kaide olsun kim olursa olsun. İslam barış dinidir. Biz insanı yaradılmışların en şereflisi olarak gören bir anlayışın sahibi olarak her türlü saldırıyı lanetliyoruz.
İnsanlık dışı yollara başvuran herkes bizim karşımızdadır. Bu yüzden Esed rejimine karşı çıkıyoruz. Bu kötü gidişe son verme insanları hakla tanıştırma konusunda en önemli görev eğitim bakanlarımıza, eğitim politikamızı belirleyen karar vericilere düşüyor.
"FELÇ OLMUŞ HALDEDİR"
Çarpıklığa seyirci kalmak dünyanın kendisini zehirlemesine seyirci kalmaktır. BM ve BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere küresel yönetimde söz sahibi uluslararası örgütlerin yapılarında reforma gidilmesini gerektiğini savunuyoruz. Sürekli tıkanan ideolojik yaklaşımlarla kendini yenilemeyen konseyin dünya barışına katkı sağlamayacağını düşünüyoruz. BM Güvenlik Konseyi felç olmuş haldedir. 5 ülkenin dudağı arasına sıkışmış adalet olamaz. Bunun değişkenliğinin olması lazım. Bu değişkenlik olmadığı sürece bir ülkenin iki dudağı arasından adalet beklemezsiniz. Bir ülke hayır dedi mi her şey bitiyor. Bu nasıl dünya? 196 üyesinin olduğu BM'den siz karar çıkartamıyorsunuz. Niye bir değişim yok.10 geçici üye var. Bunların bir değeri yok. Bir taraftan demokrasi diyeceksiz ama demokrasiyi birilerinin isteği ile yaşayacaksınız.
2016 yılında İstanbul'da düzenlenecek dünya insani zirvesine kadar bu süreçte bu konularda inşallah somut adımlar atmış oluruz.