Ünlü bir piskiyatris olan Prof. Dr. Nevzat Tarhan 28 Şubat sürecinde ordu içinde yapılan tasfiyedeki hedef isimlerden birisiydi.
GATA'da çalışırken sürgünden sürgüne gönderilen Nevzat Tarhan bunun inançlı olduğu için yapıldığını öğreniyor. Sürgünlerin ardında ise Batı Çalışma Grubu ve Çevik Bir var.
O dönemlerde çok sıkıntı çektiğini söyleyen Tarhan ''bir iki sene boyunca arabamın altına bakmadan arabaya binmiyordum'' diyor.
1969 yılında Kuleli Askeri Lisesi'ni bitiren Nevzat Tarhan ardından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni bitirir. 1982 yılında GATA'ta doktor olarak göreve başlayan Nevzat Tarhan'ın hayatı 28 Şubat döneminde Genelkurmay'a gelen asılsız ihbar mektupları ile bir anda altüst olur.
Bu mektuplar sonucunda hiçbir gerekçe gösterilmeden görevinden alındığını ve dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir tarafından Çorlu Veteriner Sağlık şubesine psikiyatris olarak atandığını söylüyor.
Davayı kazanmasına rağmen GATA komutanının kendisine söylediği şok sözler Tarhan'ı bir kez daha yıkar. Dönemin GATA Komutanı Tuğgeneral Çetin Harmankaya ''sen kazandın dönersin ama bir müddet sonra seni Şırnak'a atayacaklar. Emir komuta zinciri dışında bir odak var bu odak sizi istemiyor'' der.
'YAŞAM TARZINI BEĞENMİYORUZ'
Bu atamaların nedenini öğrenmek isteyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan'a şok bir cevap gelir: ''yaşam tarzınızı beğenmiyoruz''
''Onlara göre laik yaşam tarzı demek içki içmek, eşinin başının açık olması ve dinden uzak durmak'' diyor Prof. Dr. Tarhan.
'BU İŞLERİN ALTINDA ERGENEKON VAR'
28 Şubat sürecinde sahte belgeler düzenleyerek insanların damgalandığını söyleyen Tarhan bu işi Ergenekon'un yaptığını ifade ediyor.
''Emir komuta zinciri dışında bir odak var bu odak sizi istemiyor'' sözü ile ne kastedilmek istendiğini anlamak için araştırmalar yaptığını söyleyen Tarhan, bu işin ucunun Ergenekon Terör Örgütü'ne dayandığını iddia ediyor.
'ÇEVİK BİR'E DAVA AÇTIM'
Emekli olduktan sonra dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'e dava açan Prof. Dr. Nevzat Tarhan davayı kazanır. Fakat Yargıtay daha sonra kararı bozar. Mahkeme ise ilk kararında ısrar etmez. İşte burada mahkemenin baskı altına alındığını ''askeri bir savcı mahkemeye gelerek biz bu dava ile ilgileniyoruz, siz olayı kapatın'' dediğini iddia ediyor Tarhan.
'ORDUNUN ARŞİVİ AÇILMALI'
Genelkurmay'ın ordu arşivlerini açması gerektiğini söyleyen Tarhan bu şekilde 28 Şubat sürecinde neler tezgahlandığının, ne tür komplolar yapıldığının ortaya çıkacağını söylüyor.
''Eğer amacımız gerçeği ortaya çıkarmaksa bu arşivler açılmalı, hukuk ancak böyle çalıştırılır'' diyen Tarhan, ordu yıpranmak istemiyorsa bunu yapmalı diyor.
28 Şubat'ta insanların hassas duyguları ile oynanarak bir iç düşman yaratıldığını söyleyen Tarhan, ''dini duyarlılığı olan insanlar kitlesel düşman olarak kabul edildi'' diyor.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan son yasa ile davayı tekrar gündeme getirmekte kararlı.