Eritre'nin İslamî kimliğini korumaya devam edeceğiz

"Hareketimizin temel hedefi, Müslümanların haklarını savunmak, birlik ve beraberliğini sağlamaktır. Ayrıca Müslümanları hedef alan olumsuz hareketlere karşı durmaktır."

Eritre İslami Islah Hareketi Genel Başkanı Şeyh Ebu Süheyl Muhammed Salih, faaliyetleri ve ülkesindeki son durum hakkında açıklamalarda bulundu. Eritre İslam Islah Hareketi'nin ülkedeki en güçlü muhalif siyasi bir oluşum olduğunu belirten Salih, harketin daha önceki isminin Eritre İslami Cihad Hareketi olduğunu söyledi. Eritre'de bir çok siyasi ve askeri alanda önemli hizmetlerde bulunan Salih, Medine-i Münevvere'de bulunan İslam Üniversitesi mezunu...

Şeyh Ebu Süheyl Muhammed Ahmed Salih'in İslamonline haber portalında yer alan söyleşisini sunuyoruz:

Birçok kişi Eritre neresidir, ne zaman kurulmuştur, bilmiyor. Bu kapalılığa bir açıklama getirir misiniz?

Eritre Eski Yunanca bir kelime olup Kızıl Deniz anlamına gelir. İtalya 1890 yılında Eritre'nin 2 bin Km'lik alanını işgal ettikten sonra bu ismi aldı. Eritre, Peygamber efendimizin Mekke döneminin beşinci yılında birinci Habeşistan'a hicreti ile sahabelerin ayak bastığı bir bölge olma şerefine ulaştı. Bu tarihten sonra Eritre'ye İslam yavaş yavaş yerleşmeye başladı. Bugün 4,5 milyonluk Eritre halkının yüzde 75'i Müslüman'dır. Hicri 80. Emevi Hilafeti döneminde, ardından da Abbasi ve Osmanlı döneminde İslam mirası, mülkü olarak kaldı. Eritre bu vasıflarından dolayı Arap- İslam ülkelerinin bir parçasıdır. Bu kimliğinden dolayı da Eritre halkı memnun ve mağrurdur. Yunan, Fars, Roma İmparatorluklarının çok eski zamanlarda kendi aralarında stratejik olarak rekabet ettikleri bir bölge olan Eritre, İslam kimliğini kazanmış ve daha sonra da bu özelliğini hiç kaybetmemiş bir İslam diyarıdır.

Seksenli yılların sonlarına doğru Eritre'de İslam Cihad Hareketi'nin kurulmasındaki gerçek  amil nedir?

Eritre'de 20. Asrın ilk çeyreğinde İslami tebliğ ve davet çalışmaları olgunlaşmaya ve çağdaş kurumlar halinde teşkilatlanmaya başladı. Siyasi alanda da bir teşkilatlanmaya ihtiyaç vardı. Bölge şartlarına göre İslami davet çalışması İslami Cihad Hareketi olarak siyaset alanında kendini gösterdi. Eritre halkı 1980'de bağımsızlık mücadelesinin kazanılmasından sonra sağ- sol kamplaşmaları arasında kendi kimliğine ve milli değerlerine göre bir arayış içerisindeydi. Bu arayışa doğru bir çözüm olarak Eritre Müslümanları bugün Eritre İslami İslah Hareketi olan İslami Cihad Hareketi'ni kurdu. Ve bütün maddi ve manevi gücü silinmeye çalışılan Eritre'nin İslami kimliğini ve kültürünü korumaya harcadı. Ahlaki bozulmuşlukların, sosyal kokuşmuşlukların önüne geçme mücadelesi verdi. Filistinli çocukların 1987'de taşlarla intifada hareketine başladığı, Afganistan'da Rus işgaline karşı mücahitlerin cihada giriştiği dönem olan 1988'de Eritre'de İslami Cihad Hareketi doğdu.

Bu Hareketin temel hedefleri nelerdi?

Çıkışındaki temel hedefleri Eritre'yi işgalden kurtarmak, ülkeyi bağımsızlığına kavuşturmak, bağımsız bir devlet kurmak. Müslümanların haklarını savunmak, Eritre Müslümanlarının birliğini sağlamak. Müslümanları hedef alan olumsuz hareketlerin tamamına karşı durmak...

Hareketinizin arkasında belirli bir düşünce ekolü var mı?

Belirli bir düşünce ekolüne bu hareketi dayandıramıyoruz. Eritre'deki İslami bütün düşünce ekollerinin ortaklığı ve desteğiyle bu hareket kurulduğundan bunu söylememiz mümkün olamıyor.  Kırklı yılların ortalarında Eritre halkı ikiye bölündü. Müslümanlar İslami kimliklerine dönerken, Hıristiyan Eritreliler de kendi bölgelerine çekildi ve Etyopya'nın bir parçası olduklarını Etyopya'ya iltihak etmek istediklerini dile getirdiler.

Ayrılıklar bizi zayıflattı birlikle güçleneceğiz

Eritre devriminde yer almanıza rağmen bugün Eritre yönetiminde Esyas Afruki'nin liderliğindeki Halk Cephesi var. Bir çok İslamcı siyasi, Eritre İslami hareketinin elindeki gücünü iyi kullanamadığı dahası kaybettiği yorumu yapıyor. Siz bunlara karşı neler söyleyeceksiniz?

Doğru. Eritre Müslümanları'nın Eritre devriminin yapılmasında inkârı mümkün olmayan bir payı vardır.  Hatta direnişin başlatılması ve gerçekleştirilmesinde büyük payı olduğu gibi soykırıma karşı, sürgün, fakirlik ve cehalet ile mücadelede de büyük payı vardır.  İslami oluşumumuz genişleyince ve sorumluluk alanları fazlalaşınca bazı ayrılıkların olması da kaçınılmaz oldu. Bu iç sorunlar nedeniyle siyasette etkinliğimiz biraz zayıfladı. Tabii bu çatallaşma ve ayrılmalar sadece İslami oluşumlar da olmadı. Diğer siyasi gruplar arasında da ayrılmalar ve bir başka siyasi oluşumda birleşmeler oldu. Ama Eritre halkının yaşadığı bütün olumsuzluklara rağmen Eritre'nin geleceğini çok olumlu görüyorum.

Etiyopya'da açlık mevsimi

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Fonu, yaşamları yardıma bağlı 9 milyon Etyopyalıya dağıtılacak gıda stokunun hızla tükendiğini söylüyor.

Örgütün sözcüsü, Cibuti limanında büyük tıkanıklık yaşandığını, önümüzdeki beş ila altı ay içinde yeni yardım malzemesi gönderilmesinin çok güç olduğunu belirtti.

Komşusu Eritre, iki ülke arasında yaşanan sınır savaşından sonra Etiyopya'nın limanlarını kullanmasına izin vermiyor. Bu nedenle denize kıyısı olmayan Etiyopya her türlü dış alım ve yardım sevkiyatı konusunda tamamiyle Cibuti limanına bağımlı. Etiyopya'da hasat mevsimine üç ay var ve yılın bu ayları "açlık mevsimi" olarak tanımlanıyor. Dünya Gıda Fonu, bu ay ellerindeki son gıdayı da dağıtacaklarını, ardından Eylül, hatta Ekim'e kadar bir daha yardım iletilmesinin çok zor olduğunu söylüyor.

Etiyopya'nın bütün dış alım ve yardım ihtiyaçlarının yığıldığı Cibuti limanı yetersiz ve malzemenin limana girişinde büyük sıkışıklık yaşanıyor. Etyopya hükümeti de şu anda hasadı artırma umuduyla taşımada önceliği kimyasal gübrelerin taşınmasına veriyor. Dünya Gıda Fonu, gıda yardımı limana girebilse bile malzemeyi taşıyacak kamyon sıkıntısı yaşandığını bildiriyor ve Birleşmiş Milletler kamyonlarının yardım sevkiyatında kullanılmasına izin vermeyen Etyopya hükümetini eleştiriyor.


Etiketler: Eritre İslami Islah Hareketi Genel Başkanı Şeyh Ebu Süheyl Muhammed Salih

Afrika Haberleri

Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor
Mısır'dan İsrail-ABD önerisine ret
Dünya Ekonomik Forumu: Afrika'nın yarı iletkenlerde parlama zamanı geldi