Erken uyarı sistemi!

Abdurrahman Dilipak

Türkiye"nin kendi hava savunma sistemi yok mu?

Ya da Türkiye"deki Amerikan üslerinde hava savunma sistemi yok mu?

Nerelerde Amerikan üssü var ona bir bakalım: ABD"nin Türkiye"de kullandığı üsleri şöyle: Tekirdağ Çorlu Havaalanı, Konya Hava Üssü (AWACS erken uyarı uçakları bu üste bulunuyordu biliyorsunuz), Gaziantep Havaalanı, Batman Havaalanı"nda 1 Patriot savunma sistemi getirildiği belirtiliyor.. Sabiha Gökçen Havaalanı ikmal-destek üssü olarak düşünülmüştü. Mersin Taşucu Limanı. İskenderun Limanı. Patriotların buradan sevkedildiği belirtiliyor.. Adana İncirlik Hava Üssü. Patriotu bir kenara bırakalım da, nükleer bombaların olup olmadığını bile bilmiyoruz. Kuzey Irak"ta uçuşa yasak bölge kontrolü, bu üsten yapılıyor. Diyarbakır Hava Üssü ki Patriotlar daha çok üsse yerleştirilecek. Irak harekatı sırasında kullanılan değişik noktalar bu defa, İran"ın muhtemel bir saldırısına karşı kullanılmak üzere yeniden gözden geçiriliyor. Şırnak, Silopi, Mardin, Şanlıurfa hattında yeni birtakım noktalar işaretleniyor.. Sanki İran"a karşı kapsamlı bir operasyonun hazırlığı varmış gibi!

İzmir Hava Üssü Çiğli"de Avrupa"daki Amerikan hava kuvvetleri (USAFE) ile ortak askeri tesiste 42 uçak ve 300 asker-personel bulunan üste I-HAWK ve Roland füze sistemleri bulunduğu iddia edilmektedir. Bilindiği gibi 11 Ağustos 2004"te LANDSOUTHEAST karargâhı Napoli"den İzmir"e taşınmış, 1 Ocak 2006"da da Amerikan 16. hava filosu, Almanya"nın Ramstein hava üssünden alınarak buraya yerleştirilmişti. Şile üssü, Stinger füzelerinin fırlatılması için uluslararası standartlarda bir atış alanıdır. Mesela Balıkesir 9. Hava Jet Üssü"nde 6 adet "vault" denilen füze rampası bulunduğu söylenmektedir. Muğla Aksaz Deniz Üssü"ne dikkat çekilmektedir. Bir iddiaya göre de, Ankara-Ahlatlıbel, Amasya-Merzifon, Bartın, Çanakkale, Diyarbakır-Pirinçlik, Eskişehir, İzmir-Bornova, İzmit, Kütahya, Lüleburgaz, Sivas-Şarkışla, İskenderun, Ordu-Perşembe, Rize-Pazar, Erzurum ve Mardin"de NATO"ya bağlı Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezleri (CAOC6) bulunmaktadır.

Amerika ile çok fazla içli dışlı olduğumuz ortada.. Bu projelerin hiçbiri de yeni değil. Ama ilanihaye de böyle devam edemez.. ABD ile içli dışlılığımız sadece siyasi ve iktisadi konularda, ya da askeri konularda değil, derin devlet boyutu ile de böyledir. Türkiye ABD için düne kadar "oltayı yutan balık" konumundaki, "Bizim çocuklar" tarafından yönetilen bir ülkedir. Ucuz asker deposudur, savaş paratoneridir, sıçrama tahtasıdır, Kanat ülkesinde fedai, kalkan konumundaki bir ülkedir..

Bana kalırsa, Patriot"la sınırlı bir tartışma bizim için aldatıcı olur.. Patriotlar hiç olmasa bile U2 ve AWACS"larla, yerdeki mevcut füzelerin entegrasyonu zor bir iş değildir.. Uydu bağlantılı GIS ve POİ sistemleri bu talebi karşılar.. Patriot basit, kolay taşınabilen ve entegre bir sistemdir. Patriotların olmaması savunma gücünde bir zafiyete sebeb olmaz..

Patritotların Türkiye"ye yerleştirilmesi, İran"a karşı caydırıcı bir baskı, Türkiye"nin sadakatini test etmeye yönelik bir girişim olarak da değerlendirilebilir.. Eğer İran İsrail"e saldıracaksa, Türkiye"deki Amerikan üslerini bir tehdit olarak algılaması sözkonusu ise bu üsler zaten açık bir tehdit hedefidir.

Patriotlar gelmeden de Türkiye üzerinden zaten dinleme, izleme yapılıyor. Irak üzerinden de izleniyor, uydudan da izleme yapılıyor.. Bana kalırsa Patriot konusunun bu şekilde böyle bir zamanda gündeme gelmesi, ABD ve NATO"nun bölgedeki muhtemel askeri çatışma konuları ile ilgili olarak Türkiye"yi masaya davet etmek ve Türkiye üzerindeki baskıyı provoke etmek için düşünülmüş bir olaydır..

İran"ı masaya yatırıyorsanız, İsrail"i de masaya yatıracaksınız demektir.. Bunu Türkiye ile konuşacaksanız, PKK meselesinden tutun da daha birçok meseleyi konuşacaksınız demektir.. Ermenistan"ı da, Kıbrıs"ı da konuşacaksınız demektir.. Tamam, İran bize saldırmasın da, başkası da bizim üzerimizden İran"a saldırmasın. Bölge barışı böyle sağlanır. Biz İran"ı tutalım, İsrail saldırsın olmaz!

İyi işte konuşalım.. Ege ordusunu ne yapacağız, buna bir karar verelim.. Deniz Kuvvetleri"ni Mersin ya da İskenderun"a taşıyalım mı? Buna bir karar verelim.. Akdeniz"de devriyeye çıkacak mıyız?

İsrail ile askeri ilişkileri askıya almak yetmez, şu NATO tesislerini de gözden geçirelim.. İncirlik"te nükleer başlık var mı? Ona bir bakalım.. ABD, İngiltere ve İsrail"in, eski derin yapılanma içindeki rollerini de konuşalım madem bu arada..

Suriye"yi konuşacaksak, İsrail"i de, Irak"ı da, Afganistan"ı da konuşalım. Hani şu Cento, RCD ülkelerinin durumunu da konulaşım. Amerikalıların, İngilizlerin bizimle konuşacakları konular varsa, bizim konuşacak daha fazla konumuz var. Buyurun konuşalım o zaman.. İkili askeri anlaşmalar, stratejik konular, derin ilişkiler, istihbarat konuları, ne varsa... Meclis de, Hükümet de, Dışişleri de, TSK da gündeme ilişkin konuları müzakereye hazır olsunlar.. Çünkü süreç hızlandı ve bu işlerin artık daha fazla ertelemeye tahammülü yok. NATO meselesini halledelim, daha sonra BM konusu var. Selam ve dua ile.
 
akit