ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried, Ermeni tasarısının bir hata olduğunu söyledi ve "Umarım yönetim, tasarının geçmesini engellemekte başarılı olur" dedi.
Fried, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde bugün oylanacak Ermeni tasarısının geçmemesi için, Bush yönetiminin komite üyeleriyle bizzat temasta olduğunu söyledi.
“1915 yılında bu korkunç olayların gerçekleştiği doğru. 1.5 milyon masum Ermeni öldürüldü veya sürgüne zorlandı” diyen Fried, “Amerika dahil her ülke tarihinde karanlık noktalara sahip ve her dürüst ülke kendi tarihiyle yüzleşmeli” diye konuştu.
Türk heyetinden yoğun temaslar
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, beraberindeki TBMM heyetiyle birlikte, ABD Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve ABD Kongresi’nde temaslarda bulunuyor.
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin bugün oylamayı planladığı, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarısı konusunda Amerikalı yetkililerle görüşmeler gerçekleştiren heyette Bağış'ın yanı sıra, CHP Milletvekili ve Türkiye'nin eski Washington büyükelçilerinden Şükrü Elekdağ ile eski büyükelçi MHP Milletvekili Gündüz Aktan bulunuyor.
Edinilen bilgiye göre, heyet, ABD siyasi işlerden sorumlu Dışişleri Bakan yardımcısı Nick Burns ve ABD'nin Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan yardımcısı Dan Fried ile Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya geldi.
Heyet ardından, ABD Temsilciler Meclisi Demokrat Parti Florida Milletvekili Alcee Hastings ile görüştü.
Daha sonra ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a geçen heyet, uluslararası güvenlik konularından sorumlu Müsteşar Yardımcısı Mary Beth Long ile bir araya geldi.
TBMM heyeti üyeleri, ABD Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi üyesi bazı milletvekilleriyle de bugünkü oylama öncesinde görüşmeyi ve Türkiye'nin pozisyonunu bir kez daha anlatmayı planlıyor.
Bağış: "Tasarının yeri çöp tenekesi"
Washington'da bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış,1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının yerinin "çöp tenekesi" olduğunu söyledi.
Bağış, tasarı için, "Endişeliyim, çünkü Türkiye'nin tarihine ve bugününe ipotek koymak isteyen bir kısım etnik milliyetçilerin ABD'de yeni bir hamlesiyle karşı karşıyayız" dedi.
Bu kesimi "Ermeniler" olarak tanımlamak istemediğini, bu kesimin Ermeni ulusunu temsil etmediğini belirten Bağış, "Ben Ermeni deyince, Patrik Mutafyan'ı (Ermeni Patriği Mesrob) ve Türkiye'nin yarını için canını dişine takarak çalışan Türkiye Ermenilerini anlıyorum. AK Parti'ye oy veren Ermeni kökenli seçmenlerimizi Ermeni diye anlıyorum. 'Türkiye ile iyi geçinelim, Türkiye bizim komşumuzdur' diyen Erivan Ermenilerini kastediyorum. Diğerleri, bağnaz ve kindar, ırkçı, milliyetçi militanlardır ya da sözde soykırım tüccarlarıdır" diye konuştu.
Egemen Bağış, bu kişileri "tarih üzerinden ticaret yapmak"la suçladı ve "Bu soykırım masalı, maalesef çok kişinin geçim kapısı olmuştur" ifadesini kullandı.
ABD Kongresi'ndeki tasarıyı, "bağnaz ve yobaz, ırkçı, milliyetçi militanların, oy ve seçmen baskısına karşı savunmasız ABD Kongresi'nin zaaflarını kullanarak Türkiye'ye karşı yeni bir girişim çabası" olarak değerlendiren Bağış, "Bu karar tasarısının ait olduğu yer çöp tenekesidir. Bu kağıdın buruşturulup çöp tenekesine geri dönmesi için Washington'dayız" dedi.
"Kongre Türkiye'yi yargılıyor"
ABD Kongresi'nin, yasama yetkisini aşan bir biçimde Türkiye'yi yargıladığını belirten Bağış, "Türk tarihini ve Türkiye'yi yargılamak kimsenin haddi değildir. Acı olan, bu girişimin gerek Türkiye-Ermenistan, gerekse de Türkiye-ABD ilişkilerinin bugününe ve geleceğine vahim biçimde zarar verme ihtimalidir" ifadesini kullandı.
Tasarının içeriği
106 sayılı karar tasarısı, ilk olarak bugün Dış İlişkiler Komitesi'nde görüşülerek oylanacak. Bir sonraki hafta da Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nun gündemine alınacak.
Tasarı, "Ermeni soykırımı"nın tanınmasını ve Başkan'ın Amerikan dış politikasını buna uygun olarak şekillendirilmesini öngörüyor.
435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde tasarıya 225 parlamenter destek veriyor.
Tasarının bağlayıcılığı bulunmuyor, ancak Beyaz Saray, tasarının Kongre'den geçmesi halinde Türkiye'nin yaptırım uygulamasından ve Irak'taki Amerikan askerlerinin çeşitli sorunlarla karşılaşmasından endişe ediyor.
Erdoğan Bush'u aramıştı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 5 Ekim'de ABD Başkanı George Bush'u arayarak, Ermeni tasarısının ABD Kongresi'nde kabul edilmesi halinde, Türkiye-ABD arasındaki stratejik ortaklık ilişkisine zarar vereceğini söylemişti.
Bush da ABD yönetimi olarak, "Türkiye - ABD ilişkilerine zarar verecek böyle bir tasarısının Kongre'den geçmemesi için kararlı bir şekilde çalışacaklarını" ifade etmiş ve tasarıyla ilgili kendisinin de kaygıları olduğunu dile getirmişti.