Ermenistan ve Rusya Arasında İpler Kopuyor mu? Ermenilerden Rusya'yı Kızdıracak Yeni Karar

Ermenistan, Mart ayında Rusya Devlet Başkanı hakkında tutuklama emri çıkaran ve Moskova ile ilişkileri daha da gerginleştiren Uluslararası Ceza Divanı (ICC)'ye katılmaya yönelik önemli bir adımı onayladı.

Ermeni milletvekilleri Salı günü Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (ICC) katılma yönünde önemli bir adımı onayladı; bu adımın eski Sovyet ülkesinin geleneksel müttefiki Moskova ile gerilimi artırması bekleniyordu.

Rusya, Mart ayında Ukrayna'daki savaş ve çocukların yasa dışı olarak Rusya'ya sınır dışı edilmesi nedeniyle Başkan Vladimir Putin hakkında tutuklama emri çıkaran Lahey merkezli mahkemeye katılma anlaşmasını onaylamanın "yanlış" olduğunu söyledi.

Rus liderin topraklarına ayak basması halinde ICC üyelerinin tutuklama yapması bekleniyor.

Ermenistan parlamentosu Salı günü Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (ICC) katılma konulu duruşmalara başladı ve bu durum, niyeti "son derece düşmanca" olarak nitelendiren tarihi müttefik Rusya ile gerginlikleri artırdı. Oylama, Ermenistan'ın Azerbaycan'la uzun süredir devam eden çatışması konusunda eylemsizlik algısı nedeniyle Kremlin'e kızan Moskova ile Erivan arasında giderek büyüyen bir uçurum olduğunu ortaya koydu.

Ermenistan parlamento oturumundan yapılan çevrimiçi bir yayında, 60 milletvekilinin çoğunluğunun öneri lehinde oy kullandığı, çoğunluğu muhalif milletvekillerinden oluşan 22 milletvekilinin ICC'ye katılmaya karşı oy kullandığı görüldü.

Rusya: Alınan Bu Karar Yanlış

Kremlin, Ermenistan'ın kararını hemen eleştirdi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği demeçte, "İkili ilişkiler açısından Ermenistan'ın Roma Statüsü'ne katılımının doğru olduğundan şüpheliyiz." dedi.

"Hala bunun yanlış bir karar olduğuna inanıyoruz" diye ekledi.

Geçen hafta Bakü'nün yıldırım askeri operasyonunun ardından kaçmak zorunda kalan Ermeni işgalciler Rusya'nın duruma sesiz kalmasından dolayı Moskova'ya sert tepki gösteriyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan geçen hafta, girişimin Rusya'ya "yönelik" olmadığını söyleyerek Kremlin'in korkularını gidermeye ve onları ikna etmeye çalıştı.

"Bu, ülkenin dış güvenliğinin çıkarlarından kaynaklanmaktadır ve böyle bir karar almak egemenlik hakkımızdır" dedi.

Paşinyan, Moskova'nın Azerbaycan'ın saldırısı sırasında müdahale etmeyi reddetmesini eleştirdi ve daha önce ülkesinin Moskova ile güvenlik ittifakının "etkisiz" hale geldiğini söylemiş ve Rusya'ya tepki göstermişti

Asya Haberleri

Rusya ve İran'dan stratejik ortaklık Anlaşması İmzaladı!
Katar'dan Suriye ve Türkiye Açıklaması!
İki Ülkenin Askerleri Sınır Bölgesinde Çatıştı
ABD, Rus Askeri Üssünü Vurmaya Hazırlanıyor!
Rusya Devlet Başkanı Putin: Suriye'de asıl kazanan İsrail oldu