Fransa'da yaşayan rejim muhalifi Hafız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1943-49 ila 1955-58 tarihleri arasında 2 dönem cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan Şükrü el-Kuvvetli'den sonra Suriye'de demokratik seçimlerin yapılmadığını, Mısır ile Suriye'nin birleştiği 1958-61 tarihinden sonra ise ülkede peşpeşe askeri darbeler yaşandığını ifade etti.
Esed yönetimi döneminde ayrıntılı bilgi veren Hafız, şunları söyledi:
"Baas Partisi 1963'te yönetimi devraldı ve 'hem devletin hem de toplumun lideri ve yöneticisi' oldu. 1970'te yönetime Hafız Esed geçti. O tarihten, oğul Esed'in başa geçtiği 2000'e kadar ülkede cumhurbaşkanlığı seçimleri değil sadece 'evet ya da hayır' seçeneklerinin olduğu referandumlar yapıldı. Bu seçimlerde Esed'in karşısında hiç bir rakip yoktu."
Ülkedeki meclisin halkı temsil etmediğini ifade eden Hafız, milletvekillerinin Baas Partisi ile emniyet teşkilatının onayı olmadan bu göreve gelemediğini belirtti.
Bugünlerde mecliste tartışılan seçim kanununa değinen Hafız, "Parlamentodaki milletvekilleri, görev süresi Temmuz 2014'te dolan Beşşar Esed'in seçimlerde tek aday olmasını sağlayan yeni seçim kanunu tasarısını tartışmadan kabul edecektir" dedi.
Hafız, "Burada seçim kanununun ve cumhurbaşkanı adaylığı için getirilen şartların ne derece geçerli olduğunu tartışmıyoruz. Zira batıl üstüne bina edilen de batıldır. Halkı temsil etmek yerine 2011'den bu yana Esed'in halkına karşı işlediği zulme sessiz kalan bu milletvekillerinin kabul edeceği yasa tasarısı da geçersiz olacaktır" diye konuştu.
Suriye meclisinde tartışılan seçim kanunu tasarısına göre, cumhurbaşkanı adayı olacak kişilerde aranan şartlar arasında "en az 35 milletvekilinin yazılı teklifiyle aday gösterilmesi, 40 yaşını doldurmuş olması, 10 yıl kesintisiz olarak Suriye'de ikamet etmiş olması ve yüz kızartıcı suçla suçlanmamış olması" gibi şartlar aranıyor.