Etiyopya'ya Türkiye'den Kurban

Fakirliğin simgesi haline gelen 'kara kıta' Afrika'nın açlıkla mücadele eden ülkelerinden Etiyopya'da halk, bayram sevincini Türk kardeşleri vasıtasıyla yaşadı

Türkiye'den gönderilen kurbanlar, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da ihtiyaç sahipleri müslümanlara ulaştırıldı. Fakirliğin simgesi haline gelen 'kara kıta' Afrika'nın açlıkla mücadele eden ülkelerinden Etiyopya'da halk, bayram sevincini Türk kardeşleri vasıtasıyla yaşadı.

Günün ilk ışıklarıyla birlikte şehir stadyumuna akın eden yaklaşık 1 buçuk milyon müslüman bayram namazını aynı anda kıldı. Namazdan sonra Türkiye'den bağış yoluyla gelen kurbanlık hayvanların etleri İslami usullere riayet edilerek kesildi ve burada yaşayan ihtiyaç sahibi müslümanlara dağıtıldı. Kurban yardımlarının dağıtım organizasyonunu ülkede Türkiye'yi temsilen bulunan Türk okulunun idareci ve öğretmenleriyle Türkiye'den gelen Kimse Yok Mu Derneği gönüllüleri üstlendi.

Civanmert Anadolu insanı, yüzyıllar öncesinde 'zulümden kaçan müslümanlara açılan kapı'nın sahiplerine vefasını gösterdi. Hazreti Muhammed'in çağrısına uyarak müslüman oldukları için eziyet ve işkence gören yaklaşık 20 müslüman Mekkeli, yine Hazreti Muhammed'in çağrısına uyarak bin 400 yıl önce bugün Etiyopya olarak bilinen Habeşistan'a gitmişti. Yaşadıkları zulümden kurtulmak için Habeş'e göç eden müslümanların Mekkeli müşrikler tarafından bu ülkede de rahat bırakılmamış ve tutuklanarak idarecilerin karşısına çıkartılmıştı. 'Diplomasi dehası' Amr bin As'ın ısrarlarına rağmen Habeşistan'ın Hıristiyan hükümdarı Necaşi, müslüman Mekkelilere kendi ülkelerinde diledikleri kadar yaşamaları için müsade etmişti. Yozlaşmış da olsa bir Allah inancı bulunan ve daha sonra müslüman olduğu anlaşılan Necaşi'nin bu iyiliğine Hazreti Muhammed, vefatında gıyabi cenaze namazı kıldırarak mukabele etmişti. Dünya üzerinde yaşamın bulunduğu her yere Türk bayrağını götüren 'gönüllüler hareketi'nin mensupları, yaşanan bu olaydan yüzyıllar sonra yine Necaşi'nin ülkesinde fakat bu sefer 'Necaşi'nin torunları'nın da kapısını okul açmak için çalmış ve yine aynı cevabı almışlardı. Türkiye'den gelen eğitim sevdalıları Etiyopya'nın misafirperverliğine karşılık olarak açtıkları okula Necaşi Etiyopya Türk Lisesi adını vermişlerdi.

Gönlündeki tüm zenginleri ortaya koyarak gönüllü eğitim sevdalıların dünyanın dört bir yanına yollayan Anadolu insanının vefası bu sefer kendini 'Habeşler'in ülkesinde gösterdi. Kimse Yok Mu Derneği'nin gönüllülerince bayram öncesinde yapılan organizasyonlarla toplanan kurban bağışları, bu sabah Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da kesildi. Açlıkla fakirlikle boğuşan ve yılda bir kere et ya gören ya da göremeyen Etiyopya müslümanların yüzü, Anadolu insanın civanmertliği ile güldü. Addis Ababa'daki 10 farklı noktada yaklaşık 2 bin kurban kesildi. Kesilen kurbanların etleri, ihtiyaç sahibi müslümanlara dağıtıldı.

Birkaç kiloya tekabül eden et paketlerini alarak evlerinin yolunu tutan Etiyopyalı müslümanların sevinçleri gözlerinden okundu. Kimi evdeki aç çocuklarına kimi hasta anne babasına bayram günü yedirebilecek et bulmanın sevincini yaşarken Türkiye'ye ve Türk halkına teşekkür etmeyi ihmal etmedi. Etiyopyalı müslümanların dillerinden 'Şükran Türkiye', 'Elhamdülillahirabbilalemin', 'Türkiye'yi seviyoruz, Elhamdülillah' ifadeleri eksik olmadı. Yaşlı bir Etiyoplının övgüsü ise daha farklıydı. Et kesen Etiyopyalı, 'Türkiye'ye teşekkür ediyoruz, hakikaten Türk halkı insanların içinde en iyi insanlar.' dedi.

TÜRK OKULU İDARECİLER VE HALKIN GÖZDESİ

Anadolu'dan çıkarak dünyanın dört bir yanına dağılan eğitim sevdalıları, Etiyopya'daki ilk okulu 4 yıl önce açtı. Türkiye'nin adını daha çok spor organizasyonları ve 'yakalanan kaçaklar' haberleri ve Elvan Abeylegesse ile duymaya alıştığı Etiyopya'ya devlet düzeyindeki ilk ziyaret bundan 3 yıl önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Erdoğan'ın bu ziyaretinde Etiyopya ile Türkiye arasında çeşitli ticari anlaşmalar imzalandı ve diplomatik ilişkilerin seviyesinin artırılmasına karar verildi. Erdoğan ile birlikte Etiyopya'ya gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın temelini attığı Türk okulu bir yıl önce faaliyetlerine başladı. Daha önce kiralık binada eğitim vermeye çalışan Türk eğitimciler şimdi 180 öğrenciye, İngilizce, Türkçe, Arapça, yerel dil Aremikçe ve Fransızca öğretiyor. Dil eğitiminin yanı sıra Matematik ve Fen Bilimleri eğitimi de verilen okulun başarıları her geçen yıl artıyor. Okul Müdürü Barbaros Batır, verdikleri eğitimin kalitesinin ülkedeki seviyenin çok üstünde olduğunu belirtiyor.

TÜRK EĞİTİMCİLER SADECE DERS VERMİYOR

Türk kültürünü gittikleri ülkede temsil eden eğitimciler, okullarda ders vermekle yetinmeyip halkla bütünleşiyor ve değişik organizasyonlarla halkın gönlünü kazanıyor. Müdür Barbaros Batır, sözkonusu faaliyetlerden birinin de kurban eti dağıtımı olduğunu söylüyor. Batır, okulda görev yapan öğretmenler, Etiyopya'da çalışan ve ticaret yapan Türk vatandaşları ve yerel halktan bazılarının da desteğiyle bu organizasyonu gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Bu yıl yaklaşık 2 bin kişi adına kurban kesildiğini belirten Müdür Batır, etlerin güvenilir yerel halktan tanıdıkları sayesinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını belirtiyor.

KİMSE YOK MU DÜNYANIN HER YERİNDE

Kurulduğu günden beri 'kimsesizlerin kimsesi' olmaya çalışan Kimse Yok Mu Derneği Etiyopya'da da halkın yardımına koştu. Dil, din, ırk ve ülke ayrımı yapmadan ihtiyaç sahiplerine el uzatan Kimse Yok Mu kurban faaliyetinin Türkiye ayağını organize edip Etiyopya'ya gönderdiği gönüllüleri ile de etlerin dağıtılmasına yardımcı oldu.

ETİYOPYA'DA BAYRAM NAMAZI TOPLU HALDE KILINIYOR

Addis Ababa'da bayram sabahı en çok dikkat çeken şey mahşer yerini ve hac mevsiminde Mekke sokaklarını andıran görüntüler oldu. 'Teşrik tekbirleri' eşliğinde belli bir yöne doğru adeta oluk oluk akan müslümanların nereye gittiği kısa süre sonra anlaşıldı. Addis Ababa'da yaşayan müslüman halkın çok büyük bir kısmı şehir merkezindeki stadyuma akın edip içinde ve çevresinde çocuklarıyla birlikte saf tutttu. Kadınların da hazır bulunduğu namaz öncesinde ülkenin Diyanet İşleri Sorumlusu Ömer İdris konuşma yaparak Devlet Başkanı'nın bayram mesajını halka iletip bayramlarını tebrik etti. Dua, tekbirler ve konuşmaların ardından yerel Emniyet birimlerinin verdiği bilgilere göre sayıları yaklaşık 1 buçuk milyonu bulan Etiyopyalı, namaza durdu. Namazın ardından Etiyopyalılar, yine mahşeri kalabalık oluşturarak Addis Ababa caddelerinden bayram sevincini yaşamak için evlerine gitti.

ETİYOPYA AÇLIK VE KAÇAK GÖÇMEN HABERLERİYLE ANILMAK İSTEMİYOR

Yetmiş beş milyon nüfuslu Etiyopya'da, Türk eğitimciler ve diplomatik temsilcilerin verdiği bilgilere göre halk, 'açlık, iç savaş, insan ticareti' haberleriyle anılmak istemiyor. Kalkınma hamlesi gerçekleştirmeye çalışan ülkenin en büyük ihtiyacı yatırım desteği. İnşaat ihalelerini daha çok Çinlilerin aldığı kaydedilen Etiyopya'da Türk girişimciler için müsait yatırım alanları da mevcut. Türk işadamlarının Asya ve Afrika'da ticari anlaşmalar imzalayabilmeleri için gerekli bağlantıları kurmaya çalışan Türk Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON)'nun temsilcilerinin geçtiğimiz aylarda Etiyopya'ya da geldiği biliniyor. Etiyopya'ya halkın en önemli geçim kaynağı tarım. Tarımı kalkındırmaya çalışan Etiyopya yönetimi bu konuda da teşvik bekliyor. Nüfusunun yarısının müslüman diğer yarısının da Hıristiyan olduğu bildirilen Etiyopya'da her iki dine mensup halk, birbiriyle iç içe hiçbir sorun olmadan yaşıyor. Birbirlerine alabildiğine hoşgörülü davranan müslüman ve hıristiyanların bu tavrında yönetimin gösterdiği esnek yaklaşımın da etkili olduğu Türk vatandaşlar tarafından doğrulanıyor.

Afrika Haberleri

Fas Halkı İşgalci İsrail'e Normalleşmeyi Reddediyor!
Atvan: Trump Hamas’la ilgili tehdidini hayata geçirmeye cesaret edemez
Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor