Evindeki Müslüman, Yönetimdeki Müslüman

Mehmet GÖKTAŞ

Evindeki Müslüman olmak biraz daha kolay galiba. Bunu bir anlamda başardık, hatta bu konuda az çok denendik ve geçerli not da aldık sanırım.

Biraz daha açmam gerekiyor evindeki Müslümanın kim olduğunu: Özellikle ibadet konusunda dışarının takdirini alan nice Müslümana şahit olmuşuzdur.

“Maşaallah, beş vakit namazını hiç feleğe vermez...

Geceleri teheccüdü hiç kaçırmaz...

Beş vaktin yanında mutlaka kuşluk ve evvabin ekler...

Pazartesi ve perşembeleri hep oruçlu geçirir...

Günde bir cüz Kur'an okumadan dışarı çıkmaz...

Elinden tesbihini, dilinden zikrini düşürdüğünü göremezsiniz...”

Evindeki Müslümandan söz ediyorum. Zannedersem sizler de şu tarif ettiğim Müslümanlara çokça rastlamaktasınız.

Hatta İslam'la arası iyi olmayan, İslam'dan uzak hayat yaşayan nicelerinden bile böyle Müslümanların anlatıldığını duymuşsunuzdur.

Kolay Müslümanlıktır evdeki Müslümanlık. Söylediğim gibi belki çoğumuz bu eşiği atlamışızdır.

Fakat evden birazcık dışarıya çıktığımızda bu çizgiyi koruyamadığımız, yavaş yavaş bize verilen notun düştüğünü görüyoruz. Komşuluk ilişkilerimizde, teraziyi ve metreyi ele aldığımızda, yani ticari hayatımızda dışımızdakilerin gözündeki değerimiz azalmaktadır.

Gelelim Yönetimdeki Müslümanlığımıza. Bilindiği üzere dünyanın birçok noktasında şimdilerde hep bu imtihandan geçmekteyiz. Kazanıp kazanmadığımızı, ne kadar kazandığımızı ne kadar kaybettiğimizi sizlerin takdirine sunuyoruz.

İşin önemli bir yönü; bizim Müslümanlığımızı değerlendirenler evdeki Müslümanlığımıza hiç mi hiç bakmıyorlar. Bugünkü sınavlar gibi değerlendirecek olursak; Evdeki Müslümanlığımızın kat sayısı Yönetimdeki Müslümanlığımıza hiç mi hiç eklenmiyor.

“Yahu yapmayın, etmeyin, bu adam gecelerini ibadetle, gündüzlerini oruçla geçiren birisidir deyip dursak da, ‘Geç onu' diyorlar. Adamlar haklı değil mi?

Bu imtihanı biraz kaybetmiş olsak da Yönetimdeki Müslüman olma iddiamızdan asla vaz geçmeyeceğiz. Evdeki Müslümanlığımız nasıl takdir edilmişse ondan çok daha önemli bir şekilde Yönetimdeki Müslümanlığımızı da kabullendirmekle mükellefiz.

“Adam tam bir Müslüman...

“Bir kuruş haram yemediği gibi başkalarına da yedirmiyor..

“Adam işinin ehli, işini en mükemmel bir şekilde yapıyor...

“Adam zerre kadar ayırım yapmıyor, herkese aynı davranıyor...”

Yönetimdeki Müslüman için daha güzel şeyler söylenebileceğini düşünüp çıkarabilirsiniz.

doğruhaber