"Evleri ve mescitleri üniversiteye çevirdik"

Gazze İslâm Üniversitesi Rektörü ve Filistin Milletvekili Cemal Naci Hudari, Vakit’e konuştu:

Gazze İslâm Üniversitesi Rektörü, Filistin Milletvekili ve Ulaştırma eski Bakanı Cemal Naci Hudari; "Filistin, İslâm Coğrafyasında eğitim seviyesinin en yüksek olduğu ülke. Üniversitelerimiz, Filistin dâvâsının direkleridir. Toplam 26 bin öğrencimiz var. Savaş devam ederken binalarımız yıkıldı ama biz çadır kurduk, çardak kurduk, yine eğitime devam ettik. 2 binamızı yerle bir ettiler. Binaların birinde 74 tane laboratuvarımız vardı. 15 milyon dolar civarında bir kaybımız söz konusu" dedi.

Siyonist teröristler tarafından soykırıma tabi tutulan Gazze direniyor. Ağır bombalar sustu; fakat acı ve ambargo tüm hızıyla devam ediyor. Gündeme kurban edilen Gazze'yi unutmamamız, unutturmamamız gerekiyor. İHH'nın öncülüğünde düzenlenen "Uluslararası Filistin Sivil Dayanışma Konferansı" için Türkiye'ye gelen Gazze İslâm Üniversitesi Rektörü ve Filistin Milletvekili Cemal Naci Hudari ile Gazze'yi konuştuk. Ümmetin onuru olan Gazze, her zaman gündemimizin en üst sıralarında olmalı. Hâlâ Filistin Parlamentosu'nda Milletvekili olarak görev yapan ve Ulaştırma eski Bakanı olan Hudari, Filistin direnişinin temel direklerinden biri olan üniversiteleri Vakit'e anlattı.

EN BÜYÜK KAYNAĞIMIZ OLAN İNSANA YATIRIM YAPIYORUZ

Gazze İslâm Üniversitesi Rektörüsünüz. Filistin ise İslâm Coğrafyasında eğitim seviyesinin en yüksek olduğu ülke. Eğitime neden bu kadar büyük önem veriyorsunuz?

Doğrudur. Filistin, İslâm Coğrafyasında eğitim seviyesinin en yüksek olduğu ülke. Çünkü bizim en önemli kaynağımız insan. Başka yeraltı veya yerüstü kaynağımız yok. Ve biz biliyoruz ki; insana yapılacak en büyük yatırım eğitimdir. Eğitime bu nedenle büyük önem veriyoruz.

Üniversiteniz ne durumda?

Şu anda bizim üniversitemiz Ortadoğu'nun en iyi üniversitelerinden biri. 19. sıradayız. Eğitim merkezlerimiz, binalarımız, kampuslerimiz çok iyi durumda. Tıp, mühendislik, teknoloji, ticaret, şeriat, edebiyat, eğitim, hemşirelik ve fen fakültemiz var. Bu bölümlerde toplam 26 bin öğrencimiz var. Üniversitemiz gelişimine devam ediyor. Teknolojiyi ve fikrî altyapıyı iyi takip ediyoruz. Mesela bir sağlık şehri kurma projemiz var. Son gelişmeler ve teknolojiler ışığında bu işi yapacağız. Halkımızın tüm sağlık problemlerini çözecek bir proje bu; fakat ambargo, elimizi kolumuzu bağlıyor. Adım atamıyoruz. Yardım topluyoruz, projelendiriyoruz ama ambargo engel oluyor. Ambargo kalkar kalkmaz hayata geçirilecek inşallah.

BİR ÖĞRENCİYE BURS VERMEK HER ŞEYİ DEĞİŞTİREBİLİR

Ambargo tüm Gazze'ye olduğu gibi size de büyük zarar veriyor...

Elbette. Bu bir hükümet üniversitesi değil, özel üniversite. Öğrencilerden aldığımız harçlarla ayakta duruyoruz. Ambargo sebebiyle öğrencilerimiz de tüm Gazze gibi çok kötü durumda ve harçlarını ödeyemiyor. Bu durum bizi çok yavaşlatıyor. Yürüyüşümüzü engelliyor.

Ne yapılabilir?

Filistin dâvâsına destek vermek isteyenleri, öğrencilerimize burs vermeye davet ediyoruz. Öğrencilerimize burs vererek hem öğrencilere, hem öğrencilerin ailelerine, hem Gazze'ye, hem Filistin dâvâsına, hem de üniversitemize destek olabilirsiniz.

Başka neler yapacaksınız?

Büyük bir teknoloji bilimleri bahçesi kuracağız. Buradan dünyaya açılmak istiyoruz. Tüm dünyada teknoloji büyük bir hızla gelişiyor. Bizim bu yarışta asla geri kalmamamız lazım. Büyük bir dâvânın merkezindeyiz ve işimizi iyi yapmak zorundayız. Bu gelişmenin bir parçası olmak zorundayız.

Üniversiteleriniz Filistin dâvâsının neresindeler?..

Üniversitelerimiz, Filistin dâvâsının direkleridir. Bütün araştırmalar, yol haritaları buralardan çizilir. İslâm Üniversitemiz dâvâmız için çalışıyor. Bütün öğrencilerimizi kaliteli yetiştirmemiz, Filistin dâvâsına yapılacak en iyi hizmettir. Bu öğrenciler üstüne bina edilecektir gelecek. Bu, kutsal bir hizmettir. Üniversite mücadelemiz kurtuluşumuzun anahtarıdır.

BİNALARIMIZI YIKTILAR, ÇADIR KURDUK YİNE EĞİTİME DEVAM ETTİK

Savaş sırasında neler oldu?

Savaş sırasında da biz hiç eğitimden vazgeçmedik. Savaş devam ederken dahi eğitimimizi sona erdirmedik. Binalarımız yıkıldı ama biz çadır kurduk, çardak kurduk, yine eğitime devam ettik. Bazen evleri ve mescitleri üniversiteye çevirdik, yine durmadık. Zaman oldu, işgalciler bütün binalarımıza, bütün sınıflarımıza kilit vurdular ama Gazze İslâm Üniversitesi hiç kapanmadı.

Fiziki olarak muhakkak zarar gördünüz.

Evet, maalesef. Savaş sırasında yıkılan çok ciddi laboratuvarlarımız var. 2 binamızı yerle bir ettiler. İçlerinde çok değerli laboratuvar ve malzemelerimiz vardı. Binaların birinde 74 tane laboratuvarımız vardı, tamamen yok oldu. 15 milyon dolar civarında bir kaybımız söz konusu.

İHH'nın konuğu olarak Türkiye'desiniz. Bu anlamda İHH destek oluyor mu?..

Elbette. Türkiye ve İHH bu konuda bize yardımcı oluyorlar. Geldiler, ziyaret ettiler, yıkılan binalarımızdan birini yapma sözü verdiler. Laboratuvarlarımızı da yapacaklar inşallah.

Peki, öğrencilerinizden şehid düşenler var mı?

Gazze'de yaşayıp da şehid vermeyen aile yok ki!.. Tüm Gazze'de olduğu gibi şehid öğrencilerimiz var. Her aileden, her evden, her sokaktan şehid var ve elbette bizim de birçok şehidimiz var. Her gün şehit veriyoruz zaten.

TÜRK HALKINI VE HÜKÜMETİNİ ÇOK SEVİYORUZ

Türkiye hakkında ne düşünüyorsunuz?

Türkiye'yi çok seviyoruz. Bizim için çok önemli bir ülke. Çok ciddi anlamda seviyoruz. Türk halkı, Filistin dâvâsında çok asil bir duruş sergiledi, teşekkür ediyoruz. Türk halkının duruşunu temsil eden bir liderlik yapınız var. Eğer Sayın Recep Tayyip Erdoğan ambargo altındaki Gazze'ye gelirse, Üniversite olarak kendisine fahri doktora vermeyi bir onur kabul ederiz. Filistin halkı adına Türk halkına ve yetkililerine teşekkür ediyoruz.

Türkiye'den öğrenci alır mısınız?..

Elbette. Türkiye'den öğrenciler bekliyoruz. Gazze İslâm Üniversitesi tüm kardeşlerimize kapısını açıyor. Uluslararası tanınmışlığımız var, mezunlarımızı tüm dünya ülkeleri kabul ediyor. İngilizce ve Arapça eğitim veriyoruz.

Ortalama masraf ne kadar?

Bir öğrencinin ortalama yıllık masrafı ancak 1000 dolar civarında oluyor. Daha az da olabiliyor. Misafir öğrencilerimizle Filistinli öğrencilerimiz arasında herhangi bir ayrım yapmıyoruz, aynı ücreti alıyoruz. Rafah Kapısı açıldıktan sonra, giriş çıkışlar da kolaylaşacak, mutlaka bekleriz.

DİRENİŞİN ANA UNSURU KADINLARIMIZDIR

Son olarak Filistinli kadınları sormak gerekiyor. Filistin'in kadınları bu dâvâyı omuzlarına alıp götürüyor, değil mi?..

Hakikaten Filistinli kadınlar çok büyük fedakârlıkta bulundular ve bulunmaya da devam ediyorlar. Her aşamada Filistin kadını bize ümit oldu, güç oldu. Her şeyin başı onlar. Bizi ayakta tutan güç onlar. Koruyan, kollayan, direnen, sahip çıkan hep onlar. Direnişin ana unsuru kadındır Filistin'de.

Öğrencileriniz?..

Üniversitemizin % 65'i kızlardan oluşuyor.

Röportaj Haberleri

Kudüs Tugayları Tulkarem Taburu Komutanı Al Mayadeen'e Röportaj Verdi
El-Menar TV Hizbullah'ın Topçu Birliğinde Görevli Subay ile Röportaj Yaptı
Hamas Lideri Abu Marzuk: Hamas Ve Hizbullah'ın Düşmanı Aynı
Hamas Operasyonun Gizli Belgeleri: Abdurrahman Dilipak Röportaj
Eski ABD Savunma Bakan Yardımcısı: Türkiye'nin Garantörlüğü Çok Uygun Olur