Türkiye ile ABD arasında krizin yaşandığı F-35 uçakları için teslimat töreni, Teksas'ta, üretici Lockheed Martin’in Fort Worth tesislerinde yapıldı.
İLK UÇAK KASIM 2019'DA TÜRKİYE'YE GELECEK
İlk iki uçak, önümüzdeki Temmuz ayında 13 Türk pilotu ve 225 teknik bakım ekibinin eğitimlerinde kullanılmak üzere Arizona’daki Luke Hava Üssü’ne gidecek. Türkiye’ye ilk F-35 uçaklarının Kasım 2019’a gelmesi planlanıyor.
Törene Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel ile Genelkurmay Plan-Prensipler Başkanlığı’ndan Tümgeneral Reha Ufuk, Büyükelçilik yetkilileri ile Amerikan Savunma Bakanlığı ile imalatçı Lockheed Martin yönetimi katıldı.
AYASOFYA, ANITKABİR VE HEZARFEN AHMET ÇELEBİ'Lİ TÖREN
Fonda Ayasofya ve Anıtkabir’in yer aldığı sahnede, tören her iki ülkenin milli marşları çalınarak başladı. Türkiye ile ilgili oynatılan videoda sahneye Hezarfen Ahmet Çelebi canlandırıldı.
"ORTAĞI OLDUĞUMUZ BU PROJE, TÜRK SANAYİSİNE 12 MİLYAR DOLARLIK KATKI SAĞLAYACAK"
Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel, sadece bugün uçak almadıklarına dikkat çekerek, "Uzun yıllardır birlikte ilerleyen havacılık tarihimizde bugün burada ‘ortak’ olarak F-35 Projesi’ndeyiz. F-35 gibi oyun değiştiren bir uçağın programında tasarımcı ve üretici olmaktan gurur duyuyoruz. Proje Türk sanayine 12 milyar dolarlık katkı sağlayacak" dedi.
"YERLİ MÜHİMMAT KULLANILACAK"
Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Genelkurmay Plan-Prensipler Başkanlığı’ndan Tümgeneral Reha Ufuk Er, F-35’in Türkiye tarafından geliştirilen SOM-J ve Hasas Güdüm Kiti (HGK) kullanacağını söyledi.
İlk pilotların yer eğitimlerini tamamladığını belirten Tümgeneral Reha Ufuk Er, gelecek ay ilk uçuşların başlayacağını belirtti.
"TÜRKİYE İLE ORTAK TARİHİMİZ VAR"
Lockheed Martin şirketinin CEO’su Marilly Hewson, buradaki uçak fabrikasının 1941’de kurulduğunu belirterek uzun yıllardır Türkiye ile çalıştıklarını, F-16 projesi ile ortak imalatın başladığını belirterek, "F-35 ile bu bir ortaklığa gitti" dedi.
RESMİ İŞLEMLER 11 HAZİRAN'DA TAMAMLANDI
18-001 kuyruk numaralı ilk uçağın resmi işlemleri 11 Haziran’da tamamlanarak mülkiyeti Türkiye’ye geçti. Sipariş verilen ve ay başında ilk uçuşunu yapan 18-0002 kuyruk numaralı ikinci uçağın resmi işlemleri yarın tamamlanacak.
Bu raporun tamamlanmasına ve Senato alt kurullarına sunulmasına kadar Türkiye’ye FMS adlandırılan Yabancı Askeri Satışlar dondurulmuş durumda.
TÜRKİYE 9 ORTAKTAN BİRİ
Dünyanın en pahalı askeri uçak projesi olan F-35’e Türkiye 2002’de ortak statü ile girmişti. İlk 9 ülkeden biri olan Türkiye F-35’in tasarım ve parça imalatından da pay aldı.
İlk resmi uçak siparişi ise 2012’de verildi. Türk Hava Kuvvetleri için 100’ü kesin, 16’sı da opsiyon olmak üzere toplam 116 F-35 alımı gündemde. Türk savunma ve havacılık şirketlerinin tasarım ve imalattan aldığı pay ise 12 milyar dolara ulaşacak.