Fakıbaba ve Şahin'e engel olan madde

AK Parti'den yeniden gösterilmeyince başka partilerden aday olan başkanlara kötü sürpriz. Saadet'e geçen Fakıbaba ve DP'ye geçen Şahin bu maddeye takılacak...

AKP kendi partisinden aday adayı olup, temayül yoklamasına katılan, ancak aday gösterilmediği için başka partilere giden belediye başkanlarını Siyasi Partiler Yasası'nın ilgili 40. Maddesine dayanarak adaylıktan men etmeye çalışıyor.

AK Parti YSK'ya Siyasi Partiler Yasasındaki bir maddeye dayanarak muhaliflerinin adaylığını engelleyecek. Fakat söylenildiği gibi Adaylığının engellenebileceği sadece birkaç isim var. Bunlardan birincisi Bursa belediye Başkanı Şahin ikincisi ise Şanlıurfa belediye Başkanı Fakıbaba Bu iki ismin ortak özelliği AK Partiden aday adaylığı müracaatı yapmış ve Ak Partinin temayül yoklamasına katılmış olmaları. Siyasi partiler yasasına göre bu durumdaki bir adayın bir başka siyasi partiden aday gösterilmesi yasak. Bağımsız olarak seçime girebilmesi ise partisinden istifasıyla mümkün.

Tartışmalı bu durum Siyasi Partiler Yasası'nın 40. Maddesinde aynen şunu yazar: Madde 40- (Değişik birinci fıkra: 28/3/1986 – 3270/11 md.) Siyasi partiler, Anayasa ve kanunlarda belirtilen şartlara aykırı olmamak kaydıyla adaylarda daha başka ne gibi şartlar bulunması gerektiğini tüzüklerinde gösterebilirler. Bir kimse, aynı zamanda, önseçimlerde ve merkez adaylığında değişik siyasal partilerden veya aynı partiden, aynı seçim için birden fazla seçim çevresinden önseçime katılamaz. Bir kimse, bir partiden önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldıktan sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemez ve partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamaz.

FAKIBABA VE ŞAHİN BAŞKA PARTİDEN ADAY OLAMAZ

Siyasi Partiler yasasının ilgili maddesine göre Şanlıurfa ve Bursa belediye Başkanlarının AK Parti dışından başka bir poartiden seçime girmeleri yasal olarak zor görünüyor. Bağımsız girebilmeleri ise şarta bağlanmış. O da daha önce bulundukları partiden istifa etmeleri. Bu durumda Fakıbaba ve Şahin için başka partilerin adaylığı şimdilik engelli gibi görünüyor.

DURAK YSK YASAĞINDAN DA YIRTTI

Adana'da ise Durak'ın durumu farklı. Kurt politikacı bu ayrıntıları bildiğindenmidir kendisine başka partiden adaylığını engelleyebilecek bir başvuruyu yapmadı. Yani Aytaç Durak AKP'den aday adayı olmadı. Adaylık müracaatıda yapmadı.

Siyasi Partiler Yasası'nın seçim yasaklarına ilişkin yasanın ayrıntısı "Bir partiden aday adaylık müracaatı ve temayül yoklamasına katılma" şartıdır. Aytaç Durak AKP'nin belediye Başkanıydı. Ancak seçim süreci yeni başladığında Aday Adayı müracaatı yapmadı, AKP'nin temayül yoklamasına da girmedi. Dolayısıyla bu yasak Aytaç Durak'ın MHP veya başka bir partiden adaylığına engel teşkil etmeyecektir.

İŞTE SİYASİ PARTİLER YASASININ O MADDESİ

Siyasi Partilerde Aday Adaylığı ve Merkez Adaylığı

Madde 40- (Değişik birinci fıkra: 28/3/1986 – 3270/11 md.) Siyasi partiler, Anayasa ve kanunlarda belirtilen şartlara aykırı olmamak kaydıyla adaylarda daha başka ne gibi şartlar bulunması gerektiğini tüzüklerinde gösterebilirler.

Bir kimse, aynı zamanda, önseçimlerde ve merkez adaylığında değişik siyasal partilerden veya aynı partiden, aynı seçim için birden fazla seçim çevresinden önseçime katılamaz.

Bir kimse, bir partiden önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldıktan sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemez ve partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamaz.


HABER 7

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım