REŞİD HASAN
Ariel Şaron komutanlığındaki Siyonist düşman ordusunun ve Elias Hubeyka komutasındaki Lübnan güçlerinin işlediği Sabra ve Şatila katliamının 25. yıldönümünde acı gerçek ayakta duruyor. Belki de bu katliam her gün, Siyonist düşmanın Filistin'deki varlığıyla yenilenecek. Zira bu faşist oluşumun masum insanları öldürmediği, evleri sahiplerinin başına yıkmadığı ve direnişçilerin tutuklanmadığı bir gün bile geçmiyor.Bu düşman Sabra ve Şatila'dan bu yana kaç katliam yaptı? Der Yasin, Tantura ve Tayra'dan bu yana kaç katliam yaptı?
12 yaşındaki Muhammed Durra'nın öldürülmesi katliam değil miydi? Ya Gazze sahilinde Galiye ailesinin öldürülmesi? Yahudi yerleşimlerinin sokaklarında işçilerin öldürülmesi katliam değil mi? 1967'den beri çeyrek milyondan fazla Filistinlinin tutuklanması 'katliam' değil mi? Sabah akşam Filistin'de suç işleyen, uluslararası kararlara bağlı kalmamakta ve Filistin halkının haklarını kabul etmemekte ısrar eden bu faşist işgal 'katliam' değil mi?
3 bin masumun öldüğü Sabra ve Şatila katliamının yıldönümünde, sürgünde, kamplarda ve diğer iltica mekânlarında geçen 60 yıl boyunca Filistinli mültecilerin sıkıntısının tablosu çizildi. Aç, çıplak, yalınayaklı, hastalıkların, cehaletin ve acziyetin dağladığı insanlar... 1950'lerdeki asimilasyon politikasından, Sabra ve Şatila'daki asrın katliamında zirveye vuran fiziksel tasfiye siyasetine, belirli aralıklarla ortaya çıkan yerleşim birimleri inşa etme politikasına ve ABD'nin sürpriz siyasetlerine kadar çeşitli komplolar uygulandı bu insanlara. Sayıları bugün 5 milyonu aşan Filistinli mülteciler tarihin en zor şartlarını yaşıyor. Geleceklerinin de Siyonist düşman, ABD ve yandaşlarınca 'idam edilmesi' için hazırlıklar sürüyor. Mültecilerin, dönüş haklarının kurban edildiği haberiyle uyanacakları günün gelmesinden endişe ediyoruz.
Evet, uluslararası hukukun teminat altına aldığı dönüş hakkını kimsenin ortadan kaldıramayacağına inansak da, bu trajik şartların gölgesinde endişeliyiz. Söz konusu olan ulusal ve tarihi bir hak. Vatanına dönmek her Filistinlinin hakkı. 194 sayılı BM kararı, dönüş hakkı ve tazminat öngörüyor. Korkunun ortadan kalkması için, uluslararası kararların uygulanmasına ısrar edilmeli. (Ürdün gazetesi Düstur, 18 Eylül 2007)