Fransa, Afrika’daki eski sömürgelerinde güvenliği sağlamak adı altında askeri varlığını devam ettiriyor. Can kayıplarına, günlük 1 milyon avro’yu geçen harcamalara ve güvenlik sorununda gözle görülür bir başarı elde edememesine rağmen Fransa’nın Afrika’daki varlığını sürdürme çabası dikkati çekiyor. Mali’ye 2013’te giren Fransa, 2014’te askeri varlığını tüm Sahel’i kapsayacak şekilde genişletti.
5 BİN ASKER BÖLGEDE
Fransa’nın sadece Sahel (Senegal, Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer, Nijerya, Çad, Sudan, Eritre) bölgesinde 4 bin 500 ila 5 bin askeri olduğu belirtiliyor. Mali maden bakımından çok zengin bir ülke değilken, diğer Sahel ülkeleri boksit, uranyum, demir, altın ve petrol rezervi bakımından zenginlikleri ile biliniyor. Fransa, Afrika’da ayırca Fildişi Sahili, Orta Afrika Cumhuriyeti, Cibuti ve Demokratik Kongo’da binlerce asker bulunduruyor.
BÖLGE HALKI RAHATSIZ
Bölge liderleri Fransa’yla iş birliği içinde olsa da bölge medyası ve halkı Fransız askerlerinden rahatsız. Malili entelektüeller, Fransız askeri varlığının Fransa’nın hala kendi ülkelerinden çekilmediğini gösterdiğini, yeni bir sömürgecilik biçimiyle faaliyetlerine devam ettiğini belirtiyor. Burkina Faso medyası da Fransız askerlerinin bölgeye istikrar getirmediğini aksine istikrarsızlaştırdığı eleştirisinde bulunuyor.
- Terörü tetikledi
- Fransız askerlerin Sahel’e konuşlanmasından bölge liderlerinin memnun olmasına rağmen terör faaliyetlerinin artması operasyonun başarısını sorgulatıyor. Burkina Faso sınırına taşınan Fransız askeri varlığıyla, El Kaide ve DEAŞ bağlantılı grupların terör faaliyetleri yoğunlaştı. Fransız askerleri gelmeden önce bölgede etkin olan terör grubu üç iken, bu sayı altıya çıktı.