Hukuk işleri komisyonunda bugün yapılan oylamada, geçen hafta mecliste kabul edilen yeni göçmen yasa tasarısı görüşüldü. Komisyon üyeleri, göçmenin ülkeye getireceği yakın akrabaları için gerektiği takdirde Fransız konsoloslukları tarafından DNA testi istenmesini öngören maddeyi reddetti.
Yasa tasarısında yer alan ilgili madde, "insani olmadığı" ve "cumhuriyet ilkelerine ters düştüğü" gerekçesiyle insan hakları dernekleri ve sol partilerin tepkisine yol açmıştı. Söz konusu değişiklik önergesi, tasarının tamamıyla birlikte 2 Ekim tarihinde senato genel kurulunda bir kez daha oylanacak.
Senato'da yapılacak oylamada, meclisten kabul edilerek gelen tasarıda bir değişiklik yapılması, tasarının tekrar meclise geri gönderilmesine olanak sağlayacak.
TASARININ İÇERİĞİ
Meclis'te geçen hafta kabul edilen tasarı, aile birleşmesinden ülkeye gelecek göçmenlerin, yaşadıkları ülkelerdeki Fransız temsilciliklerinde dil ve uyum sınavından geçmelerini öngörüyor.
Yine tasarıya göre göçmen, ailesine Fransa'ya getirebilmek için, asgari ücretin yaklaşık 1.5 misli daha fazlasını kazandığını ve gelecek aile bireyleri için gerekli büyüklükte bir konutta oturduğunu kanıtlamak zorunda kalacak. Tasarıya göre, ülkeye gelecek aile bireyleri "uyum sözleşmesi" adı altında bir belgeye imza atacaklar ve ülkeye yeteri kadar uyum göstermemeleri halinde "aile yardımı" kesilecek.
Yeni tasarı, ülkeye gelecekler için, Fransa'ya gelmeden önce yine dil ve uyum kursları verilmesini öngörüyor. Tasarıya göre, aile birleşmesi için başvuran kişi için bekleme süresi,12 aydan 18 aya çıkarılıyor.