Başkent Paris'te bir forum düzenleyerek "Fransa'da İslam'ın Yeri"ni tartışan İktidar partisi, 26 maddelik bir öneri de sunarken bu maddelerin yasalaşması halinde Fransa'da yaşayan Müslümanların yaşamanı kökten etkileyecek yasaklar gündeme gelecek. Sarkozy'nin partisi UMP'nin getirdiği öneriler arasında "Anaokullarında dini simgelerin yasaklanması, Velilerin başörtülü olarak okul gezilerine katılamaması, Okullarda laiklik dersinin zorunlu tutulması, Camiler dışında namaz kılmanın yasaklanması" bulunuyor.
"Sarko'nun küçük hesapları"
Yeni tasarıyı "Sarkozy'nin küçük hesapları" olarak nitelendiren AB Uzmanı Can Baydarol, "Sarkozy her seçim öncesinde böyle tartışmalar açıp oy oranını yükseltmeyi hedefliyor. Son seçimlerde ciddi bir oy oranı yitirmişti. Sol'dan alacağı oy zaten yok aşırı sağdan oy almayı hedefliyor" dedi. Sarkozy'nin söz konusu tutumunu oldukça hatalı bulduğunu dile getiren Baydarol, "Fransa'da yaşayan milyonlarca Müslüman'ı rencide etmek ülkede yeni iç karışıklıkların kapısını açabilir" şeklinde yorumlarda bulundu. Fransız İç işleri Bakanı Guenat'ın ülkedeki Müslümanların sayısı hakkındaki çekincelerine de değinen Baydarol, "Müslümanların üreme hızına baktıkları zaman Fransa ve daha genelde Avrupa'da çoğunluğu kazanmalarından korkuyorlar" ifadelerini kullandı.
Müslümanların sayısının artmasından korktular
Fransa İçişleri Bakanı Claude Gueant, Fransa'da Müslümanların sayısının son yıllarda arttığına değinerek, "Müslümanların sayısı (Fransa'da) 6 milyonu buldu. Bu da ciddi bir sorun yaratıyor" dedi. Fuent'in açıklamasına ülke içindeki muhalif kanattan tepki geldi. Partinin eski Genel Sekreteri François Holland, "Ne zaman ağzını açsa polemik doğuyor. O'nun Müslümanlar hakkında konuşma takıntısı var" dedi.
Doğan: Tarih tekerrürden ibarettir
Almanya İnsan Onuru ve Hakları Derneği (HDR) Başkanı Mehmet Doğan'da Fransa'da başlatılan tartışmayı "Tarih tekerrürden ibarettir" sözüyle değerlendirdi. Doğan "Avrupa kendisi dışında, hiçbir bir odağı, düşünceyi, dini, ırkı kabul etmiyor, etmekte istemiyor. Yıllarca Fransızlar Almanları, Almanlar Yahudileri, İngilizler İrlandalıları düşman olarak gördüler. Şimdi de iç düşman olarak Müslüman azınlıkları görüyorlar. İsimleri, kimi zaman Merkel, kimi zaman Chirac, kimi zaman Sarkozy oluyor, fakat göçmenlere olan bakış açısı hiç değişmiyor. AB derin devleti kendi sorunlarını halledemediği zaman, Müslüman azınlıkları hedef tahtasına koyuyor. Fransa Kuzey Afrika'daki Müslüman göçmenleri, Almanya Türkiyeli Müslümanları, İngiltere'de Hintli göçmenleri, ateşe atıyor. Fransa'da yaşanan durumda bu kafa yapısının bir tezahürü." değerlendirmesinde bulundu.
Milli Gazete