Cuma günü, Fransa'daki Müslüman bir öğrenci, kız öğrencilerin başörtülü Japon kıyafeti olan kimono giydiği için okulundan atılmasının ardından, dini aidiyeti gerekçesiyle maruz kaldığı ayrımcılık nedeniyle Birleşmiş Milletler'e şikâyette bulundu. Müslüman kız öğrencinin Abaya yasaklandıktan sonra bunu giymeye başladığı bildirildi.
Bu başvuru Fransız hükümetinin, birçok öğrencinin bol kıyafet giydiği için reddedildiği okullarda başörtüsüne karşı tutumuyla ilgili tartışmaların devam ettiği bir dönemde ortaya çıktı.
5 Eylül'de adı belirtilmeyen öğrenci kimono giydiği için evine gönderildi.
Lyon'da yaşayan 15 yaşındaki kız, ırkçılığın çağdaş biçimleri, ırk ayrımcılığı, yabancı düşmanlığı ve bunlara bağlı hoşgörüsüzlükle ilgili BM Özel Raportörü Ashwini KP'ye "mağdur olduğu ayrımcılığa" ilişkin şikâyette bulundu.
Şikayet dilekçesi cuma günü davayla ilgili bir açıklama yapan öğrencinin avukatı Nabil Boodi aracılığıyla Birleşmiş Milletler'e gönderildi.
Öğrenci daha önce de "dini inancından dolayı ayrımcılığa uğradığı" gerekçesiyle Lyon Savcılığı'na şikâyette bulunmuştu.
Fransa'nın en yüksek idari mahkemesi olan Danıştay, 7 Eylül 2023'te okullarda ferace giyilmesinin yasaklanması kararını çarşaf yasağı, "özel hayata saygı hakkını, ibadet özgürlüğünü, eğitim hakkını ve çocuğun yüksek yararına saygı hakkını veya ayrım gözetmeme ilkesini açıkça ve ciddi biçimde hukuka aykırı bir şekilde etkilemediğine hükmetmişti"
Karar, Müslüman Hakları Eylemi'nin (ADM) avukatı Vincent Bringarth'ın 31 Ağustos'ta Danıştay'a temyiz başvurusunda bulunmasının ardından gelmişti.
KAYNAK: TEVHİDHABER