Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayından yapılan açıklamaya göre, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurulması amacıyla BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile telefon görüşmesi yaptı.
Hollande, "Gazze halkının çektiği acılara derhal son verilmesi için gerekli bütün çabanın gösterilmesini" istedi.
Görüşmede BM Genel Sekreteri sürdürdüğü diplomatik girişimlerle ilgili Hollande'a bilgi verdi.
Açıklamaya göre Hollande, ateşkesin sağlanması konusunda sürdürülen çabalar konusunda Fransa'nın desteğini yineledi.
Hollande, ateşkesin sağlanması için sürdürülen çabalara destek için Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'u hafta sonu İsrail ve Mısır'a göndermişti.
Ateşkesten başka çıkar yol yok
Öte yandan, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise Gazze’de silahların susması çağrısını yineleyerek “Ateşkesten başka çıkar yol yok” dedi.
Steinmeier, Macar mevkidaşı Tibor Navracsics ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. AA muhabirinin sorusu üzerine Gazze’deki gelişmeleri değerlendiren Steinmeier, sivil ölümlerin engellenmesi için Mısır’ın ateşkes önerisine desteklediklerini vurguladı.
“Ateşkesten başka çıkar yol yok” diyen Steinmeier, “Umuyorum ki Mısır’ın inisiyatifi geçerli olmaya devam eder, Arap Birliği tarafından desteklenir” ifadelerini kullandı.
Steinmeier, “Mısır’ın mevcut ateşkes önerisi ya da Mısır tarafından yapılabilecek yeni bir öneri sonunda ateşkesin zeminini oluşturacaktır. Umuyorum ki silahların susması sivil halk için de durumun iyileşmesini beraberinde getirecektir. Bunun olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Taraflar arasında ateşkes sağlanabilmesine destek için geçen hafta İsrail ve Filistin’de temaslarda bulunduğunu hatırlatan Steinmeier, “Almanya’da, geçen hafta İsrail ve Filistin’e yaptığım ziyarette söylediğimden farklı bir şey söylemiyorum. Tabii ki İsrail’in, Gaze Şeridi’nden hemen her gün atılan roketlerle düzenlenen saldırılara karşı kendisini koruma hakkı var. Şüphesiz hepimizin arzusu masum insanların ölümünün mümkün olduğunca önlemek” dedi.
Ateşkesin sağlanamaması konusunda Hamas’a eleştiriler yönlendiren Steinmeier, şunları kaydetti:
“Geçen haftalarda şahit olduğumuz üzere, iki kez ateşkes önerisinde bulunuldu. Gazze Şeridi’ni siyasi olarak temsil eden Hamas iki kez ateşkesi kabul etmedi. Ateşkes ihtimaline zarar vereceğinin bilincinde olarak, birkaç saat içinde yeniden roket saldırılarına başladı. Kara operasyonunun başlamasıyla oluşan ve kötüleşen durumun arka planında bu gelişmeler var.”
Ukrayna’da düşen yolcu uçağı
Ortak basın toplantısında, Ukrayna’da 17 Temmuz’da düşen Malezya Havayolları yolcu uçağıyla ilgili soruları da yanıtlayan Steinmeier, uçağın düşme nedeninin tespit edilebilmesi için bağımsız bir soruşturma yapılması gerektiğini, bunun için de bölgede ateşkesi sağlamaya çaba gösterdiklerini kaydetti.
Rusya’dan bekledikleri adımları göremediklerini ifade eden ve Moskova’yı eleştiren Steinmeier, “Ne yazık ki daha önce olduğu gibi şimdi de Rusya’nın, Ukrayna’daki ayrılıkçılar üzerinde ciddi bir baskı kurduğunu göremiyoruz. Bu, uçağın düştüğü bölgede çalışmaların tamamlanması ve olayı aydınlatacak uluslararası çalışmaların başlaması için gerekli” ifadelerini kullandı.
Steinmeier, Ukrayna’daki son gelişmeler nedeniyle AB dışişleri bakanlarının salı günü yapacakları toplantıda Rusya üzerinde baskıyı artıracak yeni adımları ele alacaklarını belirtirken, bu toplantının kolay geçmeyeceğini tahmin ettiğini sözlerine ekledi.
Hamas, Mısır'ın ateşkes önerisine uymalı
İngiltere Başbakanı David Cameron, Hamas'ı Mısır'ın ortaya koyduğu ateşkes önerilerine uymaya çağırdı.
Cameron, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda İsrail'in Gazze saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamada, ülkesinin İsrail'in Hamas'ın füze saldırılarına karşı kendini savunma hakkı olduğu yönündeki görüşünü yineledi. İsrail'in saldırılarını Hamas'ın füze atışlarının tetiklediğini savunan İngiltere Başbakanı, son iki haftada Hamas'ın İsrail'e 1850 füze fırlattığını iddia etti.
"İsrail'in verdiği tepkiyi eleştirenler, İngiliz şehirlerine bugün yüzlerce füze atılsaydı kendi hükümetlerinin nasıl bir tepki vermelerini isterlerdi? Bunu kendilerine sormalılar" diyen Cameron ancak çok sayıda sivil kayıpla ilgili uluslararası toplumun derin endişesini de paylaştığını kaydetti.
Hamas'ın krize son vermek için müzakerelere başlaması gerektiğini belirten Cameron, "Özellikle Hamas'ı Mısır'ın ortaya koyduğu ateşkes önerilerine uymaya çağırıyoruz" dedi. Cameron, şöyle konuştu:
"Gazze'de yaşananlar insani bir faciadır. Sahilde koşarken genç yaşamları sona eren 3 çocuğun görüntüsünü izleyen herkes için bu görüntüler çok üzücüdür. Gazze'de yaşananlar çok üzücüdür. Bunun en çabuk sona ermesinin yolu, Hamas'ın İsrail'e yaptığı füze saldırılarına son vermesidir. Bu sona erererse İsrail'in operasyonu da sona erer ve ateşkes sağlanır."
Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Philip Hammond'ın hem Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, hem de İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile görüştüğünü açıkladı. Bakanlık ayrıca Mısır'ın ateşkesi sağlama çabalarını desteklediklerini bildirdi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Son yaşanan şiddet olayları, kalıcı barış için adımlar atılmasının gerekliliğini bir kez daha göstermiştir. İki devletli çözüm için barış müzakereleri ihtimalini canlı tutmalıyız. Bundan başka, İsrailli ve Filistinlilere kalıcı barışı ve güvenliği getirecek bir alternatif yoktur" denildi.