Visa Europe’nın, Türkiye’nin 11 şehrinde 500’ü lise, 300’ü üniversite öğrencisi toplam 800 öğrenci üzerinde gerçekleştirdiği araştırma gençlerin kendi gelecekleriyle ilgili karar almakta zorlandıklarını ve ailelerin bu konuda hala belirleyici olduğunu ortaya koydu.
ANKA’nın aktardığı araştırma sonuçlarına göre; araştırmaya katılan gençlerin en fazla tercih ettiği meslek ise yüzde 24’lük oranla öğretmenlik çıkarken, meslek tercihinde yüzde 17’lik oranla mühendisliğin ikinci sıraya düşmesi dikkati çekti.
Visa Europe Türkiye tarafından 15-20 yaş grubu gençler üzerinde yapılan ve gençlerin geleceğe yönelik beklentilerini, düşünme becerilerini, meslek seçim tercihlerini, bilgiye ulaşma ve değerlendirme yeteneklerini ortaya çıkarmak amacıyla yapılan araştırmanın sonuçları bugün İstanbul’da düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı.
Renkli Ufuklar Araştırması’nın sonuçları gençlerin büyüdükçe kendilerini daha az bağımsız hissettiklerini ve gelecek kaygısının öne çıktığını, lisenin ilk yılında yüzde 75 olan kendine güven oranının üniversiteye gelince yüzde 63’e kadar gerilediğini gösteriyor.
Bilgiye erişim ve bilgiyi değerlendirme başlığında sorular sorulara gençlerin verdiği yanıtlar da ilginç bulgular ortaya çıkardı.
Buna göre öğrencilerin dersler için yararlandıkları kaynaklar arasında ders kitapları ve ders notları yanı sıra internet de yüzde 85 gibi yüksek bir oranla en yüksek sırada yer aldı. Bilgiye erişim için internet kullanımında liseli gençlerin yüzde 71’inin ,üniversite öğrencilerinin de yüzde 76’ının “Google’ a yazarım ve bilgiye ulaşırım” eğiliminde olduğu anlaşıldı.
Araştırma verileri gençlerin meslek seçiminde saygınlık ve maddi gelir beklentisinin temel kriter olduğunu yetenek ve becerilere uygunluğun çok daha alt sıralarda yer aldığını ortaya koydu. Liseli gençlerin yüzde 24’lük oranla, üniversite öğrencilerinin de yüzde 29 gibi yüksek bir oranla öğretmenlik mesleğini ilk sırada tercih ettiklerini gösteren araştırma, mühendisliğin yüzde 17 ile ikinci sırada yer aldığını, hukukçu ve doktor olmak isteyenlerin ise alt sıralara düştüğünü gösteriyor.
Renkli Ufuklar Araştırması’na katılan gençlerin büyük oranda gelecekte ümitli olduğu, bu oranın liselilerde yüzde 78, üniversitelilerde de yüzde 83 olduğu görüldü.