GEZİ NOTLARI 3: Mısırlı Türkiyatçı: Osmanlı’nın yıkılış tarihi 1952’dir

Hakan Albayrak

Kahire’de Nil Nehri üstünde bir san­dalda Türkiyatçı Şevki Ahmed ile sohbet ediyorduk.

 

Dedi ki: “Osmanlı 1922 veya 1923’de değil 1952’de yıkılmıştır.”

 

Şaşırdığımı fark edince memnuniyet duyduğunu anladım.

 

Ballandıra ballandıra anlatmaya başladı, cahili bulmuşken:

 

“Hidivlik müessesesi Osmanlı müessesiy­di, değil mi? Muhammed Ali Paşa Oğullarının Pâyitaht’a bağlı Mısır idareciliği­ni temsil eden, varlığı ve meşruiyeti Devlet-i Aliye’den kaynak­lanan bir müessese. Pekiyi, 1922 yılında kurulan Mısır Kra­llığı ne idi? Hidivlik müessesesinin devamı. Hidiv kim idiyse kral da o oldu. Binaena­leyh, Mısır Krallığı için de Osmanlı mü­essesesi diyebiliriz. Mısır Krallığı’nın 1952’de Hür Subaylar İhtilali ile yıkılması, Osmanlı Devleti’nin son cüzünün yıkılması manasına gelir. Demek ki Osmanlı’nın tamamen ortadan kalk­tığı tarih 1952’dir.”

 

Evet; Endülüs’ün 1492’de yıkıldığını söyleyebildiğimize göre, Osmanlı’nın 1952’de yıkıldığını da söyleyebiliriz.

 

1492’de Haçlı işgaline uğrayan Gırnata (Grenada), ondan 200 yıl önce -başkenti Kurtuba (Cordoba) da dahil olmak üzere- topraklarının tamamına yakını Haçlı hakimiyetine girmiş olan Endülüs’ün küçük bir parçasıydı ve üstelik Gırnata Sultanlığı Endülüs’ün tamamına vaziyet etmiş olan devletlerden herhangi birinin icazetine dayanmıyordu.

 

Neyse...

 

Son Hidiv / Mısır Kra­lı Faruk, Hür Subay­ların ihtilâlini haber alınca Türkçe sövmüş. Bunu da anlattı o Tür­kiyatçı. Nasıl sövdüğünü de anlattı, ama burada söylenmez şimdi.