Dünkü köşesinde "Deniz Gezmiş'lere mısır patlatır gibi bomba patlattıranlar..." başlıklı bir yazı kaleme alan Cemal, "Alık gibi hep aynı filmi seyretmek zorunda mıyız?
Geçmiş peşimizi hiç bırakmayacak mı? Bu bir kader mi? Geçmişle yüzleşerek, hesaplaşarak, böylece geçmişten gerekli dersleri çıkararak bu filmden ne zaman kurtulacağız? Üzerinde darbe yazan o rezil filmi tarihin raflarına artık ne zaman bırakacağız? Bu kısır döngü kırılmayacak mı?" diye soruyor.
CNN Türk'te salı akşamı Ahmet Hakan'ın Tarafsız Bölge programında 68 kuşağı ile Deniz Gezmiş efsanesinin tartışıldığını hatırlatan Cemal, "40 yıl önce, 40 yıl sonra... Kırk yıl önce de sağda solda gençlere bomba patlatıp darbenin yolu açılmak isteniyordu. Bu kepaze oyunun içinde ben de vardım. Bugün de oynanıyor bu oyun. Bir kişi, eline verilen bombaları önce Cumhuriyet gazetesine atıyor; sonra aynı kişinin eline tabanca tutuşturulup kanlı Danıştay baskını yapılıyor. Ve Türkiye'de tıpkı kırk yıl önceki gibi bir darbe ortamı oluşturulmak isteniyor. Ve bizden hâlâ bu oyuna seyirci kalmamız, kayıtsız kalmamız talep ediliyor." diyor.
Tarafsız Bölge programında kırk yıl öncesine ait bazı olayları isim vermeden anlattığını ifade eden Cemal, ismini vermediği emekli subayın İrfan Solmazer olduğunu belirterek şöyle devam ediyor:
"1960'ta 27 Mayıs darbesini yapan Milli Birlik Komitesi'nin üyesi. Türkiye'nin 12 Mart darbesine (1971) gittiği günlerde, çalıştığım Devrim dergisinin Kızılay'daki bürosunun hemen yakınındaki Mason Derneği'nin bahçesine bize yakın devrimci gençler dinamit atmıştı. O dinamit lokumları İrfan Solmazer'in arabasının bagajında getirilmişti. 12 Mart öncesindeki cuntacılık faaliyetlerine katılmış, o tarihlerde bizim gruba yakın duran, emekli deniz subayı Erol Bilbilik, İrfan Solmazer'i şöyle anlatır: 'Bir gün Orhan Kabibay'ın (27 Mayıs darbesinin beyin takımından emekli kurmay albay ve 12 Mart'ın içinde de yer alan CHP milletvekili) evinde toplandık. Hidayet Ilgar, Talat Turan, İrfan Solmazer ve daha birçok kişi vardı. Bir ara İrfan Solmazer bana, 'Erol, sen denizcileri ihmal etmişsin' dedi. Kimi ihmal ettiğimi sorunca, Sarp Kuray'ı, Deniz Gezmiş'i ihmal etmişsin, hiç temas kurmamışsın. Ama ben onlara İstanbul'da, Ankara'da mısır patlatır gibi bomba patlattırıyorum' dedi. Başka ne yapıyorsunuz diye sorunca, İrfan Solmazer'in yanıtı şu oldu: 'Deniz Gezmiş'i, Sarp Kuray'ı filan oturtuyorum. Amerikan Büyükelçiliği'nin ön kapısının kurşunla taranmasına demokratik olarak karar veriyoruz. Emri ben veriyorum. (Deniz Gezmiş, ABD Büyükelçiliği'ni tara ve yok ol!) diyorum. Sarp Kuray'a, (Git şurayı bombala!) emrini veriyorum.' Bu işlerden Orhan Kabibay'ın mutlaka bilgisi vardı. Dolayısıyla Deniz Gezmiş'i, Sarp Kuray'ı kullandılar. İrfan Solmazer 12 Mart'a 24 saat kala Almanya'ya uçuruldu."
Devrimci gençlerin o dönemde kullanıldığını, sonuçta darbenin gerçekleştiğini ve o dönemki Başbakan Süleyman Demirel'in düştüğünü hatırlatan Cemal, "Tanklarıyla solu ezdi. Demokrasinin kolu kanadı kırıldı. Bu arada İrfan Solmazer Almanya'ya uçurulurken, Deniz Gezmiş'ler için gerçek bir hukuk cinayeti işlenerek idam sehpaları kuruldu, Sarp Kuray'lara cezaevlerinin, işkenceevlerinin kapıları ardına kadar açıldı."
Türkiye'nin bugün yine bir darbe sürecinde yol aldığını anlatan Cemal, "2003-2004 darbe tertipleri bir duraktı; eski deyişle akim kaldı. Geçen yıl 367 ve 27 Nisan muhtırası başka duraklardı. Şimdi bir başka durakta, Anayasa Mahkemesi kararını bekliyoruz. Ve darbe süreci kesilecek mi, yoksa AKP kapatılarak başarıya mı ulaşacak, bilemiyoruz. Kırk yıl önce Deniz Gezmiş'lerin devrimci heyecanını kullanarak, 'Onlara mısır patlatır gibi bomba patlattırarak' darbeye ortam hazırlamak isteyenler, bir süredir yine sahnedeler." diyor.
Cemal, yazısını şöyle sürdürüyor: "Hiç mi umurunuzda değil acılar? Yine devleti kurtarmak adına demokrasinin kolunu kanadını kırmanın mı peşindesiniz? Kırk yıl sonra hiç olmazsa Deniz Gezmiş'lerin anısını rahat bırakın. Celal Doğan'ın deyişiyle, bir deriden iki post çıkmaz! Çekin ellerinizi Deniz'lerden! Bütün bu yaşananlarla hepimiz yüzleşsek, hesaplaşsak, kendi sorumluluk paylarımızı içimize sindirebilsek ve daha önemlisi, darbelerden, darbecilerden hesap sorabilmiş olsaydık, Türkiye bugün hâlâ darbe süreci içinde yol alabilir miydi? Yarın bir yazı daha... " şeklinde düşüncelerini aktarıyor.
Zaman