Gıda krizi sessiz bir tsunami gibi

Dünyanın en önemli ekonomi dergilerinden The Economist son sayısında dünya gıda krizini kapak konusu yaptı. 'Sessiz tsunami' başlığını kullanan dergi...

Dünyanın en önemli ekonomi dergilerinden The Economist son sayısında dünya gıda krizini kapak konusu yaptı. 'Sessiz tsunami' başlığını kullanan dergi, yaşanan sorunun çözümü için hükümetlerin piyasaları daha liberalleştirmesini istedi.
Dergi, dünya gıda krizine ilişkin başyazısında "Gıda fiyatları, tüm dünyada sefalet ve kargaşa yaratıyor. Radikal çözümler gerek" dedi. Dergi, "Gıda fiyat enflasyonu dalgası, arkasında ayaklanmalar ve sarsılmış hükümetleri bırakarak dünya çapında ilerliyor. 30 yıldan bu yana ilk defa birçok yerde aynı anda gıda protestoları oluyor" diye yazdı. Dünyada bir milyar insanın günde 1 dolar ile geçindiğine dikkat çeken dergi, zengin ülkelerin gıda sorununu kredi sorunu gibi ciddiye almaları gerektiğini vurguladı.

Ucuz gıda dönemi bitti
The Economist, 2008 yılındaki gıda krizinin gıda zincirinin her halkasında piyasalardaki noksanları ortaya koyduğunu savunarak, hükümetlerin genel olarak piyasalara daha da müdahale etmek yerine onları daha çok serbestleştirmesi gerektiğini savundu. Hükümetlerin ihracat kotaları ve ticaret sınırlamalarını getirerek sorunu daha da körüklediğini öne süren dergi, fırlayan fiyatların aşağı çekilmesisini istedi. Economist şöyle yazdı:
"Ucuz gıda devri bitti. Şans ve iyi politikalarla yeni bir denge oluşturulabilir. Birinden öbürüne geçiş hiç kimsenin beklemediği kadar pahalı ve acı vericidir. Ancak hükümetlerin amacı, süreci durdurmak değil, geçişin acılarını azaltmak olmalı."

Ekonomi Haberleri

Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü
Financial Times: Yaygın bir boykot Batılı markaları vuruyor