Gıdada Aracıya Dikkat

Gıda fiyatlarındaki spekülatif artışların devam ettiğine dikkat çeken Şemsi Bayraktar, 'Üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkı, sebze ve meyvede yüzde 272, baklagillerde yüzde 331, pirinçte yüzde 497'lere kadar çıktı' dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, (TZOB) nisan ayı üretici, hal, pazar ve market fiyatlarını açıkladı. Araştırma, tarladan soframıza gelinceye kadar gıda ürünlerine yapılan zamları ortaya koydu. TZOB'un araştırmasına göre, üreticide bakliyat fiyatı artmadığı halde, nisanın zam şampiyonu kırmızı mercimek oldu. Araştırmayı değerlendiren TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda fiyatlarındaki spükülatif artışların sürdüğünü belirterek, üretici ve market fiyatları arasındaki makasın çok yüksek olduğuna dikkat çekti.

MERCİMEK ZAM ŞAMPİYONU

Ürünün üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçtiği hal, pazar ve market zinciri halkalarının fiyat artışlarında önemli oranlarda etkili olduğunu ifade eden Bayraktar, "Üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkına baktığımızda yaş sebze ve meyvede yüzde 272, kurutulmuş ürünlerde yüzde 170, baklagillerde yüzde 331, pirinçte yüzde 497 ve hayvansal ürünlerde yüzde 231'lere kadar çıktığı görülmektedir" dedi.

Nisanda yapılan artışlara da değinen Bayraktar, bu dönemde kırmızı mercimekte yüzde 24.3, yeşil mercimekte yüzde 8.5, kuru fasulyede yüzde 3.3, nohutta yüzde 3.1, et fiyatında yüzde 3.1, yumurta fiyatında yüzde 2.8, domateste yüzde 22.5, havuçta yüzde 22.4'lük bir artış gözlendiğini belirtti. Bayraktar, nisan ayında havaların ısınmasıyla birlikte sebze fiyatlarında düşüş olduğunu da belirterek, "Geçen aya göre salatalıkta yüzde 24.4, patlıcanda yüzde 32.7, çilekte yüzde 45.5, yeşil fasulyede yüzde 50.1, sivri biberde yüzde 58.6 fiyat düşüşü görüldü" diye konuştu.

ENFLASYON KORKUSU

Öte yandan, TZOB Başkanı Bayraktar, gıda fiyatlarındaki artışların enflasyonu körükleyeceği uyarısında bulundu. Bayraktar, 2007 yılında gerçekleşen enflasyonda, gıda fiyatlarının payının tüketici fiyatlarında yüzda 3.3, toptan fiyatlarda ise yüzde 2.1 olduğunu da hatırlatarak, "Bu yıl dünyada gıda fiyatları artıyor. Ama ülkemizde spükülatif artışlar meydana geliyor. Gıdada bu spekülatif zamlar devam ederse, enflasyonu yukarı çekecektir. Buğday ve bakliyatta büyük rekolte kayıpları var. Yaşanan kuraklık da devam ederse, büyüme rakamlarını aşağı çekecektir" diye konuştu. Bayraktar, spekülatif artışlar karşında TMO gibi "mudahale kurumlarının" harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü