"Sebze ve meyvede çürüme işlemini geciktirebiliriz"
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günhan Erdem, meyve ve sebzelerin oksijenle temasının kesilmesiyle metabolizmalarının yavaşlayacağını, böylece çürüme işleminin gecikeceğini söyledi. Prof. Dr. Erdem, meyve ve sebzelerin insanlar gibi oksijenle hayat bulduklarını belirtti.
Oksijenle tepkimeye giren meyve ve sebzelerin içlerindeki hücresel metabolizma devam ettiği için bir süre sonra çürümeye başladıklarına işaret eden Erdem, bu gıdaların çürümesinin engellenemeyeceğini; ancak geciktirilebileceğini anlattı. Erdem, "Meyve ve sebzelerin oksijenle temasını keserek metabolizmalarını yavaşlatıp, böylece çürüme işlemini geciktirebiliriz" dedi.
Erdem, özellikle C vitamini bakımından zengin olan ve az miktarda kullanılan maydanoz ve dereotu gibi yiyeceklerin hızlı bir şekilde çürüdüğüne dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Bütün yiyecekleri aldıktan sonra yıkayıp, kurutmalıyız. Daha sonra bir poşetin içine koyup, vakumlayarak ya da poşeti biraz sıkarak ağzımızla poşetteki havayı çekip, poşetin içindeki oksijeni almalıyız. Poşetin ağzını bağlayıp, buzdolabında muhafaza ettiğimizde yiyeceklerin metabolizmalarını yavaşlatacağımız için bu yiyecekleri uzun süre içeriği bozulmadan saklayabiliriz." Yiyeceklerin poşete konulurken kuru olması gerektiğini ifade eden Erdem, yiyeceklerin küçük küçük porsiyonlar olarak saklanabileceği gibi, tek poşette saklandığında, kullanılacak kısım alındıktan sonra poşetin tekrar, oksijeni alınarak sıkıca kapatılması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Günhan Erdem, B, C ve E vitamini bakımından zengin yiyeceklerin ışıkla temas etmeleri durumunda bu vitaminlerin yok olacağı uyarısında da bulunarak, "Çünkü hızlı tepkimeye giren vitaminler aktif maddelerdir ve moleküler anlamda kararsızlık taşırlar. Bu nedenle ışık enerjisi, vitaminlerin hızla bozulmasına sebep oluyor" diye konuştu