Gölge CIA' Stratfor: Suriye'de Savaş Bitti

Gölge CIA' olarak bilinen Stratfor, ABD’nin ‘Ortadoğu’yu parçalama’ planının Suriye’de çöktüğünü söyledi. Kurum ‘Suriye’de savaş sonuçlandı’ ifadelerinde bulundu.

Gölge CIA' olarak bilinen Stratfor, ABD’nin ‘Ortadoğu’yu parçalama’ planının Suriye’de çöktüğünü söyledi. Kurum ‘Suriye’de savaş sonuçlandı’ ifadelerinde bulundu.

Gölge CIA olarak da nitelendirilen Amerikan araştırma kuruluşu Stratfor, 25 Ekim’de yayımladığı bir raporda ‘Suriye’de savaş sonuçlandı’ tespitinde bulundu.

Charles Glass tarafından kaleme alınan raporda '6 buçuk yıl süren savaş sonrasında, ABD, İngiltere, Fransa, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar tarafından desteklenen ayaklanmacılar Esad’ı devirmeyi başaramadı. En başarılı şey, başarının kendisidir. Esad’ın direnci düşmanlarını, kendisinin gitmeyeceğini kabul etmeye zorladı' ifadeleri yer aldı.

CIA’DAN SURİYE İSTİHBARATINA TELEFONLAR

Rapora göre başta ABD olmak üzere herkes bu gerçeği kabul etmeye başladı. Washington yönetimi artık 'rejim değişikliğinden' bahsetmiyor. 

Glass’ın ifadesine göre CİA Direktörü Mike Pompeo geçen Ocak ayında Suriye askeri istihbarat başkanı Ali Memlük’ü telefonla aradı ve kaybolan bir Amerikalı gazeteci için yardım talebinde bulundu. Pompeo, Memlük’ten ayrıca, ABD için tehdit oluşturabilecek cihatçı gruplar hakkında bilgi de talep etti. 

Stratfor raporuna göre İngiltere de Şam’a diplomasi amaçlı görevliler göndermeye başladı. 2012’de elçiliklerini kapatan AB ülkeleri de düzenli olarak diplomatik heyetlerini gönderiyor. Glass, başta ayaklanmayı destekleyen Mısır’ın bugün Esad’ın yanında yer aldığını, Irak’ın Suriye’ye askeri yardım gönderdiğini belirterek 'CİA’nın topraklarında isyancılara eğitim vermesine izin veren Ürdün bile Şam ile ilişkilerin yakında olumlu bir dönemece gireceğini söylüyor' diye yazdı.

DIŞARDA KALANLAR: TÜRKİYE VE SUUDİ ARABİSTAN

Stratfor’a göre Esad varlığıyla henüz yüzleşmeyen iki ülke, Türkiye ve Suudi Arabistan. Ancak Glass, bu iki ülkenin Suriye’nin yakın müttefiki Rusya ile ittifak haline girdiğini belirtiyor. Suriye’de koşulların normalleşmesine geniş yer veren yazıda, Türkiye’nin S 400 füzeleri üzerinden NATO ile karşı karşıya geldiği vurgulanıyor, ardından İdlib Harekatı ele alınıyor. Yazar Glass’a göre bir ihtimal, Türkiye’nin İdlib üzerinden PYD’yi kuşatması. Başka yorumlara göre Türkiye, cihatçı grupların Suriye dışına çıkmasını engellemek için bunları İdlib’de yok etme stratejisini benimsedi.

Glass’ın ele aldığı diğer senaryo ise 'Türkiye’nin İdlib’i, Esad’ı sıkıştırmak amacıyla üs haline getirmesi' oldu. Glass, 'ABD Suriye Kürdistan’ını Suriye ordusuna saldırılar için mevzi olarak kullanabilir, yıllar önce Honduras’ta Contra’ları Nikaragua’ya karşı kullandığı gibi' dedi. Glass yazısını şu ifadelerle sonlandırdı:

'Cihatçıların Esad güçlerini zayıflatmak için yaşamaya devam etmesi ya da ülkeden kovulması Washington’un vereceği bir karara bağlı. Bu karar iki yönde de olabilir. Esad savaşı kazandı, ama bu, savaşın bittiği anlamına gelmiyor.'

Suriye Haberleri

Katılımcılar dikkat çekiyor: Riyad'da "Suriye" zirvesi
Suriye Yönetimi İlk Ziyaretini O Ülkeye Yapacak
İsrail, Suriye'deki İlerleyişini Sürdürüyor!
Suriye Yönetiminden Putin'i Kızdıracak Karar
İsrail Kanal 12: Türkiye, Suriye'de İsrail'le koordinasyon talep etti