Gölge etmeyin, başka ihsan istemeyiz!

Abdurrahman Dilipak

ABD Suriye’nin üssünü vurdu, Dolar ve altın yükseldi.. Gülen mutlu olmuştur. 16 Nisan’a kadar Doları 4 liraya çıkartmak istiyordu ama, olmadı..

59 yeni nesil Tomahawk füzesi fırlatmış ABD. İran “sessiz kalmayacağız” demiş. Göreceğiz.. ABD’nin fırlattığı 59 füzeden sadece 23’ü hedefine isabet etmiş!. AB “zulmü bitirmek için ABD ile birlikte hareket edeceğiz” demiş. Gölge etmeyin, başka bir ihsan istediğimiz yok aslında. Başkasının gözünde çöp ararken, önce kendi gözünüzdeki merteği çıkartın. Sahi elinizin altında dünyada kaç tane Esad benzeri tetikçiniz var?. Ohh be! “Zulme karşı” çıkıyorlar ya, herhalde artık Fehriye Erdal’ı, FETÖ’cüleri, PKK’lıları da iade ederler değil mi? Sisi’ye de destek vermezler!

Yok canım.. Makyaj tazeliyorlar..

Fransa demiş ki, “Gelecek Esed ile olmayacak”. Peki, kiminle olacak! Gelecek olan gideni aratmasın sakın.. Bunu söyleyen Fransa bugüne kadar Esed ailesinin siyasi sponsoru değil mi idi! Hayırdır, kâhya mı değiştiriyorsunuz?

Siz demokrasi münafıklarısınız.!. Buyurun halka sorun. Ama işinize gelmez değil mi?

Bu arada başka şeyler söyleyenler de yok değil. Batılılar Esad’ı göndermeye karar verdiler. Esad’ı göndermek için de, rejim içinde işbirliği yaptıkları bir kanattan birileri o kimyasal silahla sivil halka saldırı gerçekleştirerek batılılar için müdahaleye açık kapı bıraktılar.

Neden olmasın. Bu tür olaylar ilk kez olmuyor. Bizim Rusya ile ilişkimizi bozmak için birileri Rusya’ya karşı bir operasyon gerçekleştirmediler mi?

Sahi, üsse ABD füzeleri yağarken Rusların radarları, koruma kalkanı ne yapıyordu.. ABD haber vermiş, anlaşılan Ruslar radar sistemini kapatmışlar. Ya da ABD füzeleri Rus radarlarını by-pass etmiş.. ABD sadece Rusya’ya değil, diğer koalisyon ülkelerini de bilgilendirmiş.

Şimdi asıl merak edilen, bundan sonra ne olacağı.. Bu işin bir siyasi ve diplomatik, bir de askeri ayağı olacak.. Bir sonraki adım merak konusu..

Öyle anlaşılıyor ki, ABD bu operasyonu iç politika açısından da değerlendirmek istiyor..

Bu iş Suriye’ye yönelik ciddi bir uyarı anlamı taşısa da, doğrudan Esed rejimine yönelik bir tehdit oluşturmadığı gibi, Esad’ın kimyasal silah kapasitesine de bir zarar vermiyor.. Zaten saldırı öncesi Ruslara bilgi verildiği için Ruslar ve Suriye, büyük ölçüde insan, mühimmat ve mobil araçlarının tahliyesini gerçekleştirmiş. 

Bu saldırının ilk somut sonucu Rusya, ABD ile “Hava güvenliği anlaşmasını” askıya almış.

Çin’e göre bu operasyon mevcut durumu daha da içinden çıkılmaz hale getirecek.

Türkiye-Suudi Arabistan gibi ülkeler operasyonu destekliyor.. Ama Rusya ve İran saldırıya karşı çıkıyor. Irak’tan ses yok. Çünkü şu anda işgal altındaki ülke statüsünde sanki. NATO sorunun kaynağında rejim sorunu olduğunu kabul ediyor.

Görünen o ki süreç hızlanacak ve gerilim artacak.. Bugünden yarına önemli bir gelişme sözkonusu değil.. Önemli olan ABD’nin bundan sonraki adımının ne olacağı ile ilgili.. Bu konuda yoğun bir diplomatik temas trafiği olacağı muhakkak.. Daha çok da bundan sonraki adım, kalıcı bir çözüm için ne yapılması gerektiği ile ilgili olacak..

Trump böylece ilk kez, basit operasyon izni dışında, Akdeniz’deki donanması üzerinden bir askeri operasyon kararını vermiş oldu..

Rusya da Suriye ile ilişkilerini, PYD ve İran ilişkilerini yeniden gözden geçirecektir.. Muhtemelen Türkiye ile yakınlaşacaktır.. Söz konusu olan Suriye’nin geleceği ise bu Türkiye’nin kabul etmeyeceği bir çözüm önerisi olmayacaktır.. Ne PYD ve ne de İran, Rusya’nın bölgede elini güçlendirmesi için yeterli bir destek sağlayamayacaktır. Rusya aynı şekilde tek başına NATO’yu karşısına almak istemeyecektir. Rusya, Çin ile daha da yakınlaşabilir ama, NATO üyesi bir Türkiye’nin, güçlü bir bölge devleti olarak yerini hiçbir alternatif dolduramaz.. Rusya, Türkiye’ye rağmen kalıcı bir çözümün mümkün olmadığını bilir.. Türkiye ile karşı karşıya gelen bir Rusya’nın bu anlamda bir başarısının mümkün olmadığı gibi, NATO kendini köşeye sıkıştırsın diye, Türkiye’yi daha fazla NATO’nun yanına itmek de istemeyecektir..

Rusya, Suriye’yi bırakırsa Esad rejiminin ayakta durması mümkün değil. Ama eğer Suriye, Rusya ile arasını bozarsa bunun pratik bir sonucu olmaz. Zaten o süre içinde Esed rejimi diye bir şey de kalmaz. Eğer Esed Rusya ile askeri bir inatlaşma içine girecek olursa, ABD’nin Akdeniz’den yaptığı bir müdahaleye benzer bir müdahale ile Suriye’nin işi biter. Kaldı ki, Rusya Esed’in gücünü, askeri kapasitesini çok iyi bilen bir ülkedir..

Bu saldırı, aslında ABD’nin askeri bir şovu gibi oldu. Suriye operasyonu Yemen, Kuzey Kore gibi ülkeler için de “kızım sana söylüyorum, gelinim sen dinle” kabilinden bir uyarı olabilir mi? İran’a da bir mesaj anlamı taşıyabilir, Rusya’ya da.. Tabi bu operasyon aynı zamanda yeni nesil Tomahawkların sıcak çatışmada test edilmesi sözkonusu idi. Rusya 10 üzerinden 4 verdi. ABD’liler, Rus ve Suriye’ye ait Hava Savunma Sistemi (HSS)’ye kaç not verdi acaba! Çünkü ABD’nin saldırısı sonrası sistem devreye girmedi. Henüz konu ile ilgili resmi açıklama yok. 

Peki Amerikan füzeleri üssü vururken “Havada bir hesaplaşma”dan sözetti, ne demekse! Şimdi, vurdular, dinleyecekler. Konuyu yeniden değerlendirecekler. Ve bir sonrası adım için düğmeye basacaklar.

Bu durumda bekleyip göreceğiz. Bakalım ne olacak. Sanırım şimdi herkes durup tepkileri değerlendirecek ve bu arada gözler, 16 Nisan’daki referandum sonuçlarında olacak.. 

Esad fütursuzdu. Ama artık sabrı da zorlamaya başladı. Artık bundan sonrası için çok rahat hareket edemeyecek. ABD, bu saldırı ile öyle bir yol açtı ki, ABD yapıyorsa, mesela neden Türkiye ya da Rusya benzer operasyonlar yapmasın. Görelim Mevla’m neyler. Selam ve dua ile.. 

yeniakit