Gorbaçov'un teklifi komünistleri kızdırdı

Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov, Kızıl Meydan'daki mozolesinde mumyalanmış olarak bulunan Vladimir Lenin 'in toprağa verilmesi gerektiğini söylemesi Komünistleri çileden çıkardı.

Günün birinde bunun mutlaka gerçekleşeceğini iddia eden Gorbaçov, Komünistlerin tepkisini çekti. Komünistler Gorbaçov'a verilen Nobel ödülünün geri alınması için girişim başlattı.

İnterfaks'ta düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Gorbaçov, Kremlin'in önünde bulunan mezarlık ve Lenin mozolesinin uygun olmadığını savundu. Gorbaçov, "Kremlin'in hemen duvarlarının dibinde bir mezarlık bulunmasını hoş karşılamıyorum. Lenin'in de toprağa verilmesi gerekir." dedi. Lenin'in ne zaman toprağa verilmesi gerektiği ile ilgili basının yönelttiği ısrarlı sorularına eski Sovyet lideri bir gün mutlaka bunun gerçekleşeceğini, zamanla bunu birlikte göreceklerini söyledi.

Petersburg ve Leningrad bölgesi Komünist parti temsilcileri başlattıkları girişimle tarihi değerlere saygı duymayan Gorbaçov'un Nobel ödülünün elinden alınmasını istedi. Gorbaçov 1990 yılında Sovyetler Birliği'nin dönüşümünü kan akmadan gerçekleştirdiği için Nobel ödülüne layık görülmüştü. Gorbaçov baskıcı yönetimi ile ünlenen Josef Stalin başta olmak üzere Sovyetler birliği liderleri döneminde baskı ve zulümler neticesinde hayatını kaybeden milyonlarca masum insanın anısına bir anıt ve bir müze yapılmasını da istedi.

"AİLESİ LENİN'İN GÖMÜLMESİNİ İSTİYORDU"

Lenin'in mozoleden çıkarılarak toprağa kavuşturulması Rusya Ortodoks kilisesinin de desteklediği bir girişim. 21 Ocak 1924 yılında Lenin yakalandığı hastalık nedeni ile hayatını kaybetmişti. Bolşevik yönetimi Lenin'in mumyalanarak mozoleye konulmasını kararlaştırmıştı. Ailesi ise bu talebe karşı çıktı. Ancak bu talep göz ardı edildi. Lenin için Kızıl Meydan'da özel olarak inşa edilen mozoleye 1953 yılında Stalin de konulmuştu. Fakat Kruşçev'in 20. kongredeki ünlü konuşmasından sonra Stalin mozoleden çıkarılarak Kremlin Duvarı'nda gömüldü.

1991 yılında SSCB dağılınca Lenin'in naşının ne olacağı gündeme gelmişti. İlk uygulama, mozolede nöbet tutan askerlerin törensel görev değişimi sona erdirildi ve mozole geçici olarak ziyaretçilere kapatıldı. Çoğu mozolenin yıkılmasını önerdi, ama yönetim mimari açıdan yapıtın yok edilmesini anlamsız buldu.

Asya Haberleri

Rusya ve İran'dan stratejik ortaklık Anlaşması İmzaladı!
Katar'dan Suriye ve Türkiye Açıklaması!
İki Ülkenin Askerleri Sınır Bölgesinde Çatıştı
ABD, Rus Askeri Üssünü Vurmaya Hazırlanıyor!
Rusya Devlet Başkanı Putin: Suriye'de asıl kazanan İsrail oldu