Amerikan gazetesi The Washington Post , özellikle 7 Ekim 2023 olaylarını takip eden dönemde İsrail hapishanelerinde Filistinli mahkumlara yönelik ölümcül ihlallerin korkunç gerçekliğine dikkat çekti .
Gazete, eski mahkumların ve Filistinli avukatların ifadelerini kullanarak, İsrail hapishane sistemindeki yaygın şiddet ve yoksunluğu ortaya koyan otopsi raporlarını inceledi. Tanıklıklar ve belgeler, mahkumların yavaş yavaş maruz kaldıkları fiziksel ve psikolojik işkenceyi de kanıtlıyor. “İsrail”in gıdanın yanı sıra tedavi ve ilaçları da engelleyerek izlediği öldürme politikası.
Gazetenin izlediği, işgal hapishanelerindeki mahkumların ölümüyle ilgili ayrıntıları aktaran doktorlar ve görgü tanıklarına atıfta bulunan korkunç ifadeler arasında , Filistinli mahkumlardan birinin, İsrailli hapishane gardiyanları tarafından şiddetli bir şekilde dövüldükten sonra dalak yırtılması ve kaburga kemiği kırılması sonucu öldüğü belirtildi. Bir başka mahkum ise... Tedavi edilmeyen kronik bir rahatsızlık nedeniyle cezaevi yetkililerinin durumunu ihmal etmesi nedeniyle trajik bir sonla karşılaştı.
İsrail hapishanelerinden yakın zamanda serbest bırakılan 37 yaşındaki tutuklu Muazaz Abayat'ın ifadesine yer veren Amerikan gazetesi, kendisinin "hapishaneden çıktığında zar zor yürüyebildiğini" belirterek, olaylar sonrasında tutuklandığını vurguladı. 7 Ekim 2023'te Hamas'la bağlantısı olduğu şüphesiyle tutuklandı ancak kendisine karşı hiçbir suçlama yapılmadı.
Abayat, Batı Şeria'nın Beit Jala kasabasında tıbbi bakım gördüğü bir klinikte, "kendisinin ya da beş çocuğunun yaşlarından emin olmadığını" belirterek şunları ekledi: "Bilmiyorum Hapishane dışında her şey.”
Hikayesi medyada yer alan mahkum, vücut geliştirmeciydi ancak dokuz ayda 100 kilodan fazla kaybetmişti. Kendisine "süpürgeyle cinsel saldırıda bulunan" İsrailli bir gardiyanı anlatırken fısıldadı: "Guantanamo."
Batı Şeria'dan işgal cezaevlerinde 13 şehit
Gazete, İnsan Hakları Doktorları'na göre, bu üç adamın 7 Ekim'den bu yana İsrail hapishanelerinde ölen Batı Şeria'daki en az 13 Filistinli arasında yer aldığını ve Gazze Şeridi'nden bilinmeyen sayıda mahkumun da öldüğünü bildirdi.
İnsan hakları grupları, kalabalık İsrail hapishanelerindeki koşulların savaşın başlangıcından bu yana ciddi şekilde kötüleştiğini doğruladı .
Eski Filistinli mahkumlar, genellikle coplarla ve bazen de köpeklerle tüm hücrelere veya bölümlere uygulanan rutin dayakları anlattılar ve yeterli gıda ve tıbbi bakımdan mahrum bırakıldıklarını ve psikolojik ve fiziksel istismara maruz kaldıklarını söyledi.
Washington Post, 11 eski mahkum ve altı avukatla görüştü, mahkeme kayıtlarını inceledi ve otopsi raporlarını inceledi; İsrail hapishane yetkililerinin yaygın ve bazen ölümcül şiddet ve yoksunluk uygulamalarını ortaya çıkardı.
Uluslararası dikkat ve kınama, Gazze'deki, özellikle de meşhur Sde Teman askeri tesisindeki tutukluların içinde bulunduğu kötü duruma odaklanmışken, insan hakları savunucuları, İsrail'in ceza sisteminde daha derin, daha sistemik bir kriz olduğunu söylüyor.