The Guardian Gazetesi:
Kassamlar diyalogla durur
İsrail'in Gazze'de yaptığı gibi 1,5 milyon insanı şişe gibi 40 kilometre boyunda, 10 kilometre eninde bir toprağa hapseder, ışıkları da kapatırsanız, o şişe patlar. Militanların Gazze'yi Mısır'dan ayıran duvarın üçte ikisini yıkmasından sonra önceki gün on binlerce Gazzelinin yiyecek, yakıt ve erzak almak için Mısır'a akın etmesi tam da buydu. Tarihin gelmiş geçmiş en büyük hapishane firarını yaşadık.
Bu aynı zamanda, İsrail'in güneydeki Siderot kentine ve batıdaki Necef'e düşen Kassam roketlerinin durdurmanın tek yolunun, Gazze üzerindeki baskıyı daha da artırmak olduğu iddiasına da verilmiş bir cevaptı. Şişenin bir tarafı kırıldı artık, Gazzelileri hapsetme stratejisi buraya kadarmış. İsrail'le resmi barış anlaşması yapmış olan Arap ülkeleri Ürdün ve Mısır büyük bir öfke içinde, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek İsrail'le ilişkileri kopartması için baskı altında. Eski Mısır devlet başkanı Enver Sedat'ın Kudüs ziyaretinin 30. yıldönümü İsrail'de kutlanırken, Kahire'de resmi basın tarafından neredeyse görmezden gelindi.
Meşal şahin yüzünü gösterdi
İsrail'in tahriklere cevap olarak gerginliği tırmandırma politikası, Filistinli muhatapları Başkan Mahmud Abbas ve Başbakan Salam Fayyad'ın da bir işine yaramadı. Fayyad geçen ay Paris'te düzenlenen bağışçı ülkeler konferansında, geçiş noktalarında yapılacak operasyonları rakip Hamas ve Fetih fraksiyonlarının üyelerinden olmayan Filistin güçlerinin üstlenmesini önerdi.
Ancak önceki gün Gazze'de gerçekleşen patlayış yüzünden Fayyad'ın rakibi ve Hamas'ın Şam'daki siyasi lideri ve önde gelen şahini Halid Meşal, militan grubun Gazze işgalini sona erdirmek için Mısır ve Ramallah'taki (Filistin Yönetimi) kardeşleriyle birlikte çalışmaya hazır olduğunu açıkladı. Eğer Mısır'a geçişlerde kalıcı bir değişiklik sağlanırsa, bu Fetih'in değil Hamas'ın başarısı olarak görülecektir.
İki devlet yine ufuktan kayboluyor
Gazze'nin elektriğini kesmek Kassamları durdurmayacak, nitekim ay başından bu yana Siderot'nun içine ve civarına 400 roket atıldı. İsrail her ne kadar Kassamların sayısının azaldığını iddia etse de, sırf
bu pazartesi günü 20 roket ateşlendi.
Askeri kampanyalar da işe yaramayacak. 2006'da yapılan askeri kampanyada Gazze'de 400 Filistinli öldürülmüştü, üstelik bunların yarısı da sivildi. Kassamları olsa olsa Hamas'la bir tür siyasi diyaloğa girilmesi veya en azından bunun teşvik edilmesi durduracaktır ancak İsrail buna şiddetle karşı çıkıyor ve Hamas İsrail'in varlığını tanımayı reddediyor.
İsrail ve Filistin liderlerinin ciddi meseleleri konuşmak için yedi yıldır ilk kez masaya oturmaları beklenen bir anda, bir kez daha Gazze'deki sınır geçişlerindeki ufak bir çatışma dev bir sorun haline dönüştü. Arapların Kassamları durdurması için Hamas'a uyguladığı baskı bir kez daha çözülmek üzere. Ve iki devletli çözüme yönelik stratejik hedef, bir kez daha savaş sislerinin arasında gözlerden kaybolmakta. (Başyazı, 24 Ocak 2008)