Colom’un, önceliği yoksulluk
Güney Amerika ülkesi Guatemala’da 1954’te CIA darbesi ile iktidardan uzaklaştırılan sol, yarım yüzyıl sonra yeniden iktidarda. Halkçı söylemleri ile geçtiğimiz kasım ayındaki devlet başkanlığı seçimlerini kazanan Alvaro Colom, yemin ederek göreve başladı.
Kendisini “merkez solda” tanımlayan Umut İçin Ulusal Birlik Partisi’nin (UNE) adayı Colom, önceliğinin yoksullukla mücadele olduğunu açıkladı. Ülkenin yarıya yakınını oluşturan Mayaların desteği ile iktidara gelen Colom, Mayalara yönelik ayrımcılığın son bulması için de çalışacağını söylüyor.
Chavez’e temkinli yaklaşıyor
Önceki gün gerçekleştirilen Alvaro Colom ve yardımcısı Rafael Espada’nın yemin törenine, aralarında Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe ve Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon’un da bulunduğu 10 kadar devlet başkanı katıldı.
Colom’un devlet başkanlığı, kimi uzmanlar tarafından Latin Amerika’nın halkçı iktidarlarına bir yenisinin eklendiği şeklinde yorumlansa da, Colom’un Chavez’in işbirliği önerilerine temkinli yaklaştığı ifade ediliyor.
Nitekim Chavez, törenden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Venezuela’nın Colom hükümetine tercihli petrol ve çeşitli yatırımlar dahil her türlü yardıma hazır olduğunu belirterek, “Kapı açık” dedi. Alvaro Colom ise, her ülkenin “kendi yolunu bulması” gerektiğini ve Venezuela’nın tercihli petrol önerisini ülkesinin etkin iş çevreleriyle görüşmeden kabul etmeyeceğini belirtiyor.
Yoksulluk batağındaki ülke
Guatemala’da insanların yarısından fazlasının günde 1 dolardan az bir parayla geçinmek zorunda olduğu düşünüldüğünde Colom’un halkçı söylemleri ile seçimi kazanması şans eseri değildi. Yoksulların büyük çoğunluğunu oluşturan 23’ten fazla Maya kabilesi Colom’u hiçbir kabileye mensup olmadığı halde “fahri üye” ilan etti.
Geçtiğimiz kasım yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde Colom’un karşısındaki aday, eski ordu istihbarat şefi Otto Perez Molina idi. Molina ise ülkenin yine en önemli problemlerinden biri olan uyuşturucu kaçakçılığı ve yüksek suç oranı ile mücadele konusunda vaat ettiği “sert” önlemlerle oy toplamaya çalışmış ve seçimi çok az bir farkla kaybetmişti. Sadece geçen yıl 6 bin kişinin öldürüldüğü ülkede, seçimin ilk turu yapılmadan 51 aday ve taraftar öldürüldü. Polis örgütünün yarısının mafyanın elinde olduğu belirtilen ülke, yaygın çocuk kaçırma ve yasadışı evlat edinme konusu ile de mücadele ediyor.
Colom’un kılpayı kazandığı zafer, Guatemala halkının, yaşama standardının yükseltilmesi kadar, güvenlik problemlerinin de demokratik haklarından taviz vermeden çözülmesini istediği şeklinde yorumlanıyor.
Alvaro Colom kimdir?
56 yaşındaki Alvaro Colom, eski sanayici ve endüstri mühendisi. Politikaya atılmadan önce tekstil sektöründe işadamı olan Colom, Guatemala iç savaşı mültecilerinin ülkelerine geri dönmesi konusunda önemli figürlerden biri olarak anılıyor. Colom, Maya ağırlıklı bir ulusal birlik hükümeti oluşturmaya çalışacağını ifade ediyor.