Cumhurbaşkanlığı basın merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus'un davetini kabul ederek yarın AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'ne resmi ziyarette bulunacak.
İki ülke Cumhurbaşkanları'nın 29 Nisan 2009 tarihinde Prag'da gerçekleştirecekleri görüşmelerde, Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasında mevcut ikili siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkiler ayrıntılı biçimde ele alınacak; bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulacak.
Açıklamada, Resmi görüşmeler bitiminde, iki ülke arasında mevcut olan, 1992 tarihli Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşması'nın yeni ihtiyaçlara göre tadil edilmiş metni, Cumhurbaşkanlarının huzurunda imzalanacağı bildirildi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Prag'da ayrıca, Çek Temsilciler Meclisi Başkanı ve Başbakanı ile de görüşecek. 30 Nisan Perşembe günü yapılacak Türk-Çek İş Konseyi Toplantısı'na da Çek Cumhurbaşkanı Klaus ile birlikte katılacak.
-TÜRK - ÇEK İLİŞKİLERİ-
Açıklamaya göre, Türk-Çek ilişkileri sorunlardan uzak şekilde gelişmeye ve güçlenmeye devam ediyor. İki ülkenin uluslararası ve bölgesel meselelere yaklaşımları birçok konuda benzerlik arzediyor. Aynı zamanda, NATO müttefiki olan Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasında güçlü diyaloga dayanan dostane siyasi ilişkilerin yanı sıra, her geçen gün somut şekilde ilerleyen kapsamlı ekonomik, ticari ve kültürel ilişkiler mevcut bulunuyor. Türkiye, Çek Cumhuriyeti'nin NATO'ya üyeliğini destekliyor. Çek Cumhuriyeti de, Güneydoğu Avrupa ülkeleri ve ülkemizin katılımıyla AB'nin genişlemesine destek veriyor.
Türk-Çek ilişkileri her alanda gelişiyor. Dengeli seyreden ticaret hacmi 2008 yılı sonu itibarıyla 2 milyar ABD Dolarını aştı. İki ülke arasındaki karşılıklı yatırımlar özellikle son dönemde artıyor. Ağırlıklı olarak enerji, müteahhitlik, ilaç, inşaat, turizm ve takı sektörlerinde yatırımlar gerçekleştiriliyor. 2008 yılında 159 bin Çek turist Türkiye'yi ziyaret etti.
Orta Avrupa'nın en eski üniversitesi olan Prag'daki Charles Üniversitesi'nde mevcut 150 yıllık Türkoloji çalışmaları geleneğinin sürdürülmesini teminen bir Türkoloji Kürsüsü kurulmasına Türkiye tarafından destek verildi.