Gül'ün Afrika çıkarmasının ayrıntıları

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Afrika çıkarması küresel kriz sebebiyle ihracat pazarları daralan Türk işadamlarının yüzünü güldürdü.

Ziyaret kapsamında Afrikalı ve Türk, bine yakın işadamının karşılıklı görüşmeleri sonucu 500 milyon dolarlık ticarî anlaşmaya imza atıldı. Kenya ve Tanzanya ziyaretinde kurulan temaslarda Türk firmaları 200 milyon dolarlık askerî konut, 55 milyon dolarlık hastane ve 78 kilometrelik yol yapımını üstlendi. Ziyareti değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin alternatif pazarlara ihtiyacının hızla arttığı bir ortamda Afrika'yla ticarî işbirliğinin son derece önemli olduğunu söyledi. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral ise Afrika pazarının ihracatta zor günler geçiren Türk işadamı için nefes aldıracak potansiyeller barındırdığını vurguladı. Türkiye'nin Afrika'ya olan ticaret hacmi 2008'de bir önceki yıla göre yüzde 51,6 artarak 5,976 milyar dolardan 9,062 milyar dolara çıkmıştı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve TUSKON Başkanı Rızanur Meral, İstanbul'da Dış Ticaret Kompleksi'nde Cumhurbaşkanı Gül'ün Kenya ve Tanzanya ziyaretinin ekonomik sonuçlarını değerlendirdi. TİM Başkanı Büyükekşi, dünyadaki son gelişmelerin Türkiye'nin hedef pazarlarında birtakım değişikliklere gitmesini zorunlu kıldığını söyledi. 2009 yılında Avrupa ve Amerika'da büyüme oranlarının negatif göründüğünü, yeni pazarlarda ise yüzde 3 ile yüzde 10 arasında değişen oranlarda büyüme beklendiğini dile getiren Büyükekşi, alternatif pazarlarını gün geçtikçe önem kazandığını, Afrika ile işbirliği imkânlarının daha da önem kazandığını vurguladı. Türkiye'nin genel ihracat artış oranı yüzde 21 iken Afrika'ya olan ihracatın bu oranın 2 katından fazla olduğuna dikkat çeken Büyükekşi "Cumhurbaşkanı'mızın ihracatçılarla birlikte olması sorunların çözümünü çok daha hızlandırıyor. Afrika'ya gerçekleştirilen ziyarete katılan 120 firmamız ticarî meyveleri almaya başladı." dedi. İhracat yapılan bir ülkeye Türkiye'den direkt uçak seferlerinin olmayışının işadamları için hem zaman açısından israf hem de maliyetli olduğunu vurgulayan Büyükekşi, İhracatçılar Meclisi olarak Türk Havayolları'yla yeni pazarlara yönelik yeni seferler düzenlenmesiyle ilgili görüşmelerin sürdüğünü kaydetti. TİM Başkanı, bölge ile Türkiye'nin ticaret hacimleri hakkında bilgi verdi. Buna göre, Türkiye'nin Afrika'ya olan ticaret hacmi 2008 yılında bir önceki yıla göre yüzde 51,6 artarak 5,976 milyar dolardan 9,062 milyar dolara çıktı. Kenya'ya ihracat 2008'de bir önceki yıla göre yüzde 140 oranında artarak 98 milyon dolardan 235 milyon dolara yükseldi. Tanzanya'ya ihracat da 30,2 milyon dolardan 52,6 milyon dolara çıktı. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral de her iki ülkedeki görüşmelerde 700'e yakın işadamı ile Türk işadamlarının buluştuğunu anlattı. Kenya ve Tanzanya'nın Doğu Afrika'daki iki önemli limana sahip olduğunu belirten Meral, ülkelerin ekonomik durumları hakkında bilgi verdi. Buna göre, iki ülkenin toprak büyüklüğü Türkiye'nin iki katı. Nüfusları 80 milyon civarında. Satın alma gücü paritesine göre 22,5 milyar dolarlık milli gelire sahip. Altın, nikel, fosfat, demir, elmas, tarım ürünleri, meyveler, susam gibi önemli kaynaklar var. Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyareti ile Türkiye'nin bu ülkelerde iyi tanınmadığının ortaya çıktığını söyleyen Meral, "Bu kadar büyük bir heyetle oraya gitmek ses getirdi. O ülkelerin gündemine oturdu. Bundan sonra Türk ürünlerine ilgi artar. Çok büyük yatırım mecburiyeti yok. Orta ölçekli sanayiciler akla gelen her konuda yatırım yapabilir." diye konuştu. Gül'le birlikte gelen kamu görevlilerinin işadamlarının önünü açacağını söyleyen Meral, "Odaklanma stratejisi devam ettirilirse, Afrika'da Türk işadamına nefes alma imkânı doğuracak." dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, açık çek verdi

TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ve TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay da ikili iş görüşmelerindeki bazı somut gelişmeleri anlattı. Çıkrıkçıoğlu, her iki ülkede de Türk okullarının işadamlarına büyük destek verdiğini vurguladı. Çıkrıkçıoğlu, Abdullah Gül'ün işadamları ile bizzat ilgilendiğini belirterek, "Cumhurbaşkanı, "Kimin takılan işi varsa bana gelsin' diyerek destek verdi." dedi. Mustafa Günay da Kenya ve Tanzanya'da hafta sonu insanların çok az çalıştığını hatırlatarak, "Her iki ülkede de yüzlerce işadamı hafta sonu ve çok erken saatte olmasına rağmen görüşmelere katıldı. Bu, ülkemize verilen önemin göstergesidir." dedi.

İşte Afrika ziyaretinin bazı ticarî meyveleri

Hafta sonu olmasına rağmen ikili görüşmelere toplam 800 civarında Afrikalı işadamı katıldı.

Ayke İnşaat yaklaşık 200 milyon dolarlık askerî konut işini aldı.

Esim İletişim firması 55 milyon dolarlık hastane inşaatı yapacak.

Fermak, 78 kilometrelik yol inşaatı aldı.

Boydak Grubu'ndan Hes Kablo, alt yatırım konusunda çalışmalar yapacak.
İstikbal Mobilya, yeni bayi ve distribütörlük anlaşmaları yaptı.

Yağmur Mobilya, 13 mağazası bulunan bir satış zinciri ile anlaştı.

Güriş ve Süzer, inşaatta yeni projeler için görüşmeler yaptı.

Kalkavan Grubu, gemi inşa konusunda görüşmeler yaptı.

Zaman

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü