Haksöz Dergisi 220. (Temmuz 2009) Sayısı Çıktı
Haksöz, "Kur'an'ın aydınlığına doğru" şiarıyla sürdürdüğü aylık yayınında 220. sayıya ulaştı. Genelkurmay'ın ülke üzerinde estirdiği militarist havanın gündem konusu yapıldığı bu ay, İran seçimleri de değerlendiriliyor. Kur'an çalışmaları ve edebi ürünler de bu sayıda dikkat çekiyor.
Derginin bu ayki manşeti "Genelkurmay Mızrağı Hukuk Çuvalına Sığmaz!" Darbeciliğin örtülemez bir suç olduğunun vurgulandığı Gündem yazısında Org. İlker Başbuğ'un açıklamaları değerlendiriliyor. Başbuğ, bir iktidar yöntemi olarak inkâr etse de belgenin orijinalinin ordunun bizzat misyonunda olduğunun ifade edildiği dergide şu soru öne çıkartılıyor: "Tamam, diyelim ki belge fotokopi; ya darbeler?" Askeri vesayetten rahatsızsa Hükümet'in de yapmaktan sorumlu olduklarının altı çiziliyor. Bu bağlamda Bahadır Kurbanoğlu'nun Başbuğ'un çelişkileri üzerinden kaleme aldığı yazıda da siyasetin yanı sıra topluma düşen sorumluluklara işaret ediliyor ve TSK'nın yıpratılması söylemlerine karşılık asıl TSK'nın bu ülkeyi yıpratmasına izin vermemek gerektiğine dikkat çekiliyor. Benzer gündemi Rıdvan Kaya da askeri yargı tartışmaları üzerinden irdeliyor. Kaya, "İrticayla Mücadele Eylem Planı" belgesini militarist zihniyetle uzlaşılamayacağının belgesi olarak değerlendiriyor.
Anaokulunun zorunlu eğitime dâhil edilmesini konu alan Kenan Alpay, zorunlu eğitimi masaya yatırıyor. Düzene uygun kafalar için anasınıfı çocuklarının da "Devlet Ana"nın kucağına alındığını belirten Alpay, Kemalist sistemin milli eğitim politikasını irdeliyor. Mehmet Pamak ise statükoyu sonuna kadar savunma azmiyle hareket eden bürokratik diktatörlük ile sistem içi görece özgürleşme yanlısı değişimci sivil-siyasi kesim koalisyonu arasında giderek tırmanan mücadeleyi ve Müslümanların durması gereken yeri dergi okuyucularıyla paylaşıyor.
Bu ay çokça tartışılan İran seçimleri dergide Musa Üzer'in kaleminden analize tabi tutuluyor. İran'daki güç dengeleri arasındaki tartışmalar ve seçimlere yönelik tepkilerin niteliklerinden hareketle yapılan değerlendirmede, İran'ın geleceğiyle ilgili yorumlara da yer veriliyor. Dergide Zafer Bangaş'ın Pakistan'daki sorunlarla ilgili makalesi ile başta ABD olmak üzere Batı dünyasının siyaset dilinin değerlendirildiği Tahir Mustafa'nın makalesi çeviriler bölümünde okuyucuya sunuluyor.
Kur'an çalışmalarını sürdüren Fevzi Zülaloğlu, Fetih Suresi 29. ayetteki eşidda ve ruhama kavramlarından hareketle mü'minlerin kimlere karşı merhametli; kimlere karşı şedid olması gerektiğini ele alıyor. Cengiz Duman ise bu ay, Âlim Kul ile Musa kıssasını analiz ediyor. Duman, kıssayla ilgili soru işaretlerini Kitab-ı Mukaddes'teki ifadeler ve çeşitli yaklaşımları aktararak Kur'an'daki ayetlerin ışığıyla cevaplamaya çalışıyor.
Bu sayıda Türkiye'deki dergiciliğin seyrini konu edinen Hamza Türkmen'in makalesi de dikkat çekiyor. Urvetu'l Vuska'dan bugüne dergiciliğin tarihini ve ocak olma misyonlarını özetleyen Türkmen, dergi okumadan yeterli bir diyalog imkânının zorluğuna vurgu yapıyor.
Dergide Atasoy Müftüoğlu ile yapılan bir röportaja da yer veriliyor. Kelim Sıddıki'nin konu edildiği röportajda Müftüoğlu, Sıddıki'nin düşüncelerini ve çabalarını Haksöz okuyucularıyla paylaşıyor. Asım Öz, bu ayki yazısında geçtiğimiz günlerde vefat eden Lübnanlı âlim Fethi Yeken'in düşünce ve hareket mirasını; kitaplarıyla Müslümanlara kazandırdıklarını ele alıyor.
Edebiyat sayfasında Günay Bulut'un uzunca öyküsü dikkat çekiyor. Bulut, başörtülü bir memurun ailesi, eşi ve işi arasında yaşadığı sorunlar içinden Kitab'a tutunma mücadelesini konu ediniyor. Bünyamin Doğruer ise son sayfada yer alan denemesinde sorumluluk üstlenmenin kaçınılmazlığına işaret ediyor.
İRTİBAT: 0212 524 10 28
www.haksozhaber.net