"Kürt açılımı"nın çeşitli açılardan ele alındığı dergide Filistin'deki çatışma, usulî çalışmalar ve edebi ürünler de yer alıyor.
Eylül 2009 itibariyle 222. sayısıyla okurlarının karşısına çıkan Haksöz Dergisi, "Kürt açılımı" ile ilgili tartışmalara katılıyor. Kardeşlik zeminin tahrip edilerek Kürt sorununun çözülemeyeceğinin vurgulandığı Gündem'de aklı ve mantığı boğan hamaset ve milliyetçi körlüğün yanı sıra DTP çizgisiyle Kemalist düzenin bütünleştirici olamamasının çözümün önünde engel teşkil ettiği ifade ediliyor. Irkçı ve inkarcı dayatmaya karşı hak ve adalet temelli adımların desteklenmesi gerekliliğine işaret eden Haksöz, yasal ve siyasal yapının Kemalist şablondan arındırılmadan kalıcı çözümün zor olduğuna da dikkat çekiyor.
Konu detaylarıyla yorumlayan Hamza Türkmen, sorunun küresel boyutu, kırmızıçizgileri, çözümü dayatan iç ve dış şartları ve iyileştirme çabalarıyla fıtrata uygun bir çözümün yakalanıp yakalanamayacağını tartışıyor. Ahmet Örs ise bu açılım tartışmaları üzerinden muhalif çizgi sahiplerinin irtibatlı konularda taleplerini dillendirerek sürece kayıtsız kalmamaları gerektiğine dikkat çekiyor. Örs, bir diğer yazısında ise öncü Müslüman ailenin sorumluluklarına değiniyor.
Gazze'de Cundu Ensarillah ile Hamas arasında yaşanan çatışma ve sonrasındaki tartışmaları değerlendiren Ahmet Varol, Gazze'deki selefi akım hakkında da bilgi vererek konuya açıklık getiriyor. Hamas'ı eleştirenlerin tutarsızlıklarını ortaya koyan Varol, dengeli bir serdederek direnişi sahiplenmenin önemine işaret ediyor. Ramzy Baroud'dan yapılan çeviri ise el-Fetih kongresini değerlendiriyor.
Türkiye'de bulunan Nizar Reyyan'ın gelini İman Reyyan ile bir röportaja da yer verilen dergide Rıdvan Kaya ise Lübnan'da gözlemlediği Filistin mülteci kamplarını ve kardeşlik, dayanışma ve direniş kararlılığını okuyucularla paylaşıyor.
Dergide Fevzi Zülaloğlu Ramazan Duası ile yer alırken Haşim Ay, imtihan bilincini teorik ve pratik boyutuyla ele aldığı yazısında Şi'b-i Abdilmuttalib'den Şi'b-i Kemalizm'e müminlerin egemenler tarafından uğratıldığı baskıyı yorumluyor. Cengiz Duman ise bu ayki yazısında Hz. Musa'nın kayınpederinin Şuayb Peygamber olup olmadığını tartışıyor.
"Sabra Davet Eden Hakikat" adlı yeni kitabı üzerine Abdurrahman Arslan'la bir röportajın yapıldığı dergide Habil Sağlam da Varlık dergisinin hazırladığı bir dosya üzerinden edebiyat dünyasında Ergenekon davasının algılanışını ele alıyor. Asım Öz ise Antonio Gramsci'yi anlatan "Bir Devrimcinin Yaşamı" kitabı üzerinden Gramsci'nin yaşamöyküsünde irade belirleyiciliğini konu ediniyor.
Şehadetinin 43. yıldönümü vesilesiyle Özgür-Der Bağcılar Şubesi'nin düzenlediği "Şehit Seyyid Kutub'u Anma Toplantısı"ndan ayrıntılara yer verilen derginin son sayfası Bünyamin Doğruer'in yeni şiirine ayrılmış. Arka kapak ise Kudüs Günü dolayısıyla bir görsele: "Kudüs Günü'nde Ahdimizi Yineleyelim!"
İrtibat: 0212 524 10 28
www.haksozhaber.com