Hamas Lideri Abu Marzuk: Hamas Ve Hizbullah'ın Düşmanı Aynı

Hamas'ın sürgündeki siyasi bürosunun başkan yardımcısı Musa Ebu Marzuk, esir takası anlaşması ve ateşkes çabalarındaki son gelişmeleri Sputnik'e anlattı ve Hamas'ın Moskova ile ilişkilerini değerlendirdi.

HAMAS'IN yurtdışındaki siyasi bürosunun başkan yardımcısı Musa Ebu Marzuk, İsrail işgalinin "arabulucular tarafından sunulan önerilere hareket tarafından sunulan değişiklikleri reddettiğini" açıkladı.

Rus Sputnik ajansına açıklamalarda bulunan Ebu Marzuk, Hamas'ın "Güvenlik Konseyi kararı ve Uluslararası Adalet Divanı kararlarına uymak için bazı değişiklikler yaptıktan sonra bir esir takası anlaşması imzalanması konusunda bütünlüklü bir belge sunduğunu ancak İsrail'in bunu kabul etmediğini" söyledi.

Ebu Marzuk Hareketin "Güvenlik Konseyi kararının yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden tarafından sunulan önerileri de kabul ettiğini ve bu kararlar çerçevesinde bir yanıt oluşturduğunu" ancak ABD'nin önerisinin "İsrail'in pozisyonunu tam olarak yansıtmadığını" sözlerine ekledi.

Ebu Marzuk, "İsrail'in Güvenlik Konseyi kararında belirtilenleri ya da Başkan Biden'ın bahsettiklerini henüz kabul etmediğini ve açık bir savaşta ısrar ettiğini" belirterek, "Filistin ve İsrail tarafları arasındaki arabuluculuk sürecine öncülük eden Katar'ın çabalarının iki taraf arasındaki uçurumu kapatmak için hala çalışmaya devam ettiğini" belirtti.

Ebu Marzuk Hamas'ın "ateşkes için herhangi bir şartı olmadığını" söyleyen Marzuk HAMASın "saldırganlığa son verilmesini ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesini istediğini" sözlerine ekledi.

Ebu Marzuk, hareketin ayrıca "Gazze Şeridi'nde yeniden inşanın başlamasını ve tüm BM kararları tarafından tanınan insani yardımın girişinin yanı sıra Gazze Şeridi üzerindeki kuşatmanın kırılmasını ve bir esir takası anlaşması yapılmasını" talep ettiğini de sözlerine ekledi.

Ebu Marzuk Hamas'ın "tüm bunlara açık" olduğunu ve "İsrail'in savaşı sürdürme arzusundan vazgeçmesi halinde bu taleplerin mümkün olduğunu" vurguladı.

HAMAS RUSYA'NIN GARANTÖRLÜĞÜ KONUSUNDA ISRAR EDİYOR

Abu Ebu Marzuk Sputnik'e yaptığı açıklamada "hareketin İsrail ile yapılacak herhangi bir ateşkes anlaşmasının sponsorlarından ya da garantörlerinden biri olarak Rusya'nın varlığında hala ısrarcı olduğunu" vurguladı.

Ebu Marzuk Hamas'ın "Rusya'nın ateşkesin garantörü olmasını ve Orta Doğu'daki çatışmada Amerika'nın tek taraflılığına son vermesini istediğini çünkü Amerika'nın tamamen İsrail'in tarafında olduğunu" belirtti.

Hamas'ın "adil ve hakkaniyetli ülkelerin ateşkes anlaşmalarının garantörü olmasını istediğini" kaydeden Hamas lideri, "işgale direnmekten ve saldırganlığa karşı koymaktan başka seçenek olmadığını" vurguladı.

Ebu Marzuk ayrıca "İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden savaşı ışığında hareketin Rusya'dan herhangi bir askeri yardım talebinde bulunmadığını" vurgulayarak "Gazze Şeridi'nin kendi silahlarını yaptığını" açıkladı ve "savaşıta destek istemeye ihtiyacı olmadığını" sözlerine ekledi.

Hizbullah İle Düşmanımız Aynı

Lübnan cephesinde yaşananlara gelince, Ebu Merzuk işgal "ordusunun" Lübnan'a geniş çaplı bir saldırı gerçekleştirmesi halinde bunun "ABD güçlerinin de katılacağı bölgesel bir savaşın başlangıcı anlamına geleceğini" vurguladı.

"Bu durum eninde sonunda İsrail ve ABD'nin bölgede kesin bir yenilgiye uğramasına yol açacaktır" diye ekledi.

Ebu Merzuk "Hamas ve Hizbullah aynı düşmanla karşı karşıya," dedi: "Tek bir düşmanla karşı karşıyayız ve eğer Lübnan ile bir savaş çıkarsa bu savaş daha da genişleyecektir." dedi.

Çeviri Tevhidhaber.com

Röportaj Haberleri

Kudüs Tugayları Tulkarem Taburu Komutanı Al Mayadeen'e Röportaj Verdi
El-Menar TV Hizbullah'ın Topçu Birliğinde Görevli Subay ile Röportaj Yaptı
Hamas Operasyonun Gizli Belgeleri: Abdurrahman Dilipak Röportaj
Eski ABD Savunma Bakan Yardımcısı: Türkiye'nin Garantörlüğü Çok Uygun Olur
Ziyad Nahle: Filistin Direnişini Açıkça Destekleyen Tek Ülke İran’dır (Özel Röportaj)