Hamas lideri Sinvar: Müzakereler, İsrail’e zaman kazandırmak için bir blöf

Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar’ın, Gazze Şeridi’nde ateşkesin sağlanması için yapılan yeni tur müzakerelerin, İsrail’e askeri harekatını hayata geçirmesi için zaman kazandırmak amacıyla yapılan bir blöf olduğuna inandığı belirtildi.

Wall Street Journal gazetesi, Arap yetkililere dayandırdığı haberinde, “Sinvar, yeni müzakere turunu, İsrail’e askeri harekatını hayata geçirmesi için daha fazla zaman kazandırmaya yönelik bir blöf olarak değerlendiriyor” ifadesini kullandı.

Haberde, Sinvar’ın, Batı Şeria dahil silahlı çatışmayı genişleterek Tel Aviv üzerindeki baskıyı artırmayı umduğu iddia edildi.

İşgalci İsrail ile Hamas arasında, ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda Gazze'de ateşkes sağlanması ve esir takasının yapılması için yürütülen müzakereler 15-16 Ağustos'ta Doha'da yapılmıştı.

Hamas daha önce de Siyonist rejim sözde Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun yeni şartlar sürerek Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasına karşı engeller koyduğunu bildirmişti.

Netanyahu'nun "Gazze'ye yönelik kalıcı ateşkesi ve kapsamlı geri çekilmeyi reddettiğini" belirten Hamas, Tel Aviv yönetiminin Gazze'yi ikiye ayıran Netzarim Koridoru, Refah Koridoru ve Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nda işgalin devam etmesi yönünde ısrar ettiğini kaydetmişti.

Öneri uzun süredir masada

ABD Başkanı Biden, 31 Mayıs'ta İsrail'in 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu açıklamıştı.

Biden, bu önerinin İsrail'e ait olduğunu söylese de İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, "belirlenen hedefler" gerçekleşinceye kadar Gazze’deki saldırılarına devam edeceklerini belirtmişti.

Netanyahu, 3 Haziran'da Meclis Dış İlişkiler ve Savunma Komitesinde yaptığı konuşmada, İsrail'in önerdiği ile Biden'ın sunduğu teklif arasında bazı boşlukların olduğunu öne sürmüştü.

Terör rejimi İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 16 binden fazlası çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 40 bin 139 Filistinli öldü, 92 bin 743 kişi yaralandı.

Philadelphia Koridoru

Selahaddin Koridoru olarak da bilinen ve Gazze ile Mısır sınırında yer alan koridor, 1979'da Mısır ile İsrail arasında imzalanan Camp David anlaşması kapsamında tampon bölgede yer alıyor. Koridor, 14,5 kilometre uzunluğunda, birkaç yüz metre genişliğinde ve Akdeniz'den başlayıp Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'na kadar uzanıyor.

‘Camp David’ anlaşmasına göre, Philadelphia Koridoru Filistin toprakları arasında yer alıyor ancak belirli sayıdaki (180 zırhlı araç 4 bin asker) İsrail güçlerinin kontrolüne bırakıldı. Sınırın öbür tarafında ise hafif silahlı Mısır polisinin bulunmasına izin verildi.

Philadelphia Koridoru, Ağustos 2005'te İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesine kadar İsrail güçlerinin kontrolünde kaldı ve bu tarihte Avrupa Birliği'nden gözlemcilerin huzurunda Filistin yönetimine teslim edildi. Eylül 2005'te İsrail ile Mısır arasında 1979 Barış Anlaşması'nın güvenlik maddesine ek olarak söz konusu koridorla ilgili anlaşma yapıldı.

Anlaşmada, Mısır'ın Gazze sınırında terör, kaçakçılık ve tünellerin tespiti gibi görevlerden sorumlu 750 sınır muhafız askeri bulundurması ve İsrail güçlerinin çekildiği Philadelphia Koridoru'nun Filistin yönetimine teslim edilmesi yer aldı.

Filistin'de 2006'da yapılan seçimleri Hamas'ın kazanması ve kısa süre sonra Gazze'de kontrolü sağlamasının ardından Philadelphia Koridoru da Hamas yönetiminin kontrolüne geçti. İsrail'in abluka uygulamasının sonucu olarak Gazze'de söz konusu koridor üzerinde Mısır'a açılan çok sayıda tünel inşa edildi.(Sputnik)

Filistin Haberleri

Katil Netenyahu ateşkesten cayma peşinde! 'Bu durumda olmayacak'
Hamas: İkinci aşamada Hizbullah esirleri serbest bırakılacak
İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanları gece boyunca devam etti
Gazze'de ateşkes resmi olarak imzalandı
Hamas Lideri el-Hayya'dan "Zafer" Konuşması: Halkımıza, Şehidlerimize ve Direniş Cephelerine Selam Olsun