Hamas Sözcüsü Kudüs TV'ye Konuştu

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım Kudüs TV’ye konuştu. Kasım, ‘Gazze denizinde gaz hakkımıza bağlıyız’ diyerek, su yolunun açılmasını talep ettiklerini belirtti.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım Kudüs TV’ye konuştu. Kasım, ‘Gazze denizinde gaz hakkımıza bağlıyız’ diyerek, su yolunun açılmasını talep ettiklerini belirtti. Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, Hamas ve diğer İslami ve ulusal Filistinli grupların İsrail işgal rejimi tarafından çalınan doğal kaynaklara bağlı olduğunu kaydederek, özellikle de Gazze sahilindeki doğalgaz kaynaklarındaki haklara bağlı oluklarını bildirdi. Önümüzdeki Salı günü Gazze limanında kitlesel bir eylem düzenleneceğini kaydeden Kasım, eylemde, dış dünyaya serbest dolaşımı sağlayacak bir su yoluna sahip olma hakkını talep edeceklerini söyledi

. Kasım, eylemde, işgalci İsrail rejiminin çaldığı Filistin milli servetlerine olan bağlılığın yanı sıra Gazze Şeridi denizinde doğalgaz servetine bağlılık ve halkın bu doğal servetten yararlanmasının vurgulanacağını ifade etti.

Gazze’ye yönelik ablukanın kırılmasının Filistinli grupların ajandasında olduğunu vurgulayan Kasım, "Kuşatma yoluyla halkımızın siyasi tutumuna karşı şantaj yapmaya çalışan işgal politikası reddettiğimiz ulusal bir meseledir" dedi.

Filistinle ilgili konularda İslami ve ulusal grupların bir dizi faaliyet planı olduğunu kaydeden Hamas Sözcüsü, Rusya-Ukrayna savaşının ardından Avrupa özelinde küresel enerji ihtiyacının ortaya çıkmasının Gazze doğalgazı dosyasını yeniden gündeme getirdiğini bildirerek, bunun İsrail'in Filistinlilere doğalgaz çıkarma ve yararlanma hakkını vermeyi reddetmesinin gölgesinde gerçekleştiğine dikkat çekti.

Gazze Marine doğalgaz sahası, 1999 yılında British Gas şirketi tarafından Gazze Şeridi denizindeki Filistin kıyı bölgelerinde keşfedilmişti. Keşif için sismik araştırma yapan şirket, bölgede iki arama kuyusu açmıştı

. Söz konusu alanın 32 milyar metreküp olarak tahmin edilen gaz rezervlerini barındırdığı belirtilirken, İsrail’in engellemesi nedeniyle 20 yıl önce keşfedilmesine rağmen şimdiye kadar bu alandan gaz çıkarılmadı.

2014 yılında uzmanlar, Gazze'nin orta bölgesinin deniz hizasında bir gaz sahasının varlığını öne sürdü. Bu alan Gazze sahiline sadece 300 metre uzaklıkta bulunuyor. Filistinliler, elektrik, yakıt ve ev gazı gibi enerjilerinin yüzde 95'ini İsrail’den ithal ediyor ve bunun yıllık ortalama faturası 1,4 milyar doları aşıyor. İşgal makamları Filistinli, Arap veya uluslararası şirketlerin Gazze Denizi'ndeki enerji sahalarında herhangi bir geliştirme operasyonu yürütmesine veya gaz çıkarmaya çalışmasına izin vermeyi reddediyor. İşgal rejimi İsrail’in 16 yılı aşkın bir süredir Gazze’ye uyguladığı sıkı abluka nedeniyle insanların serbest dolaşımının yanı sıra serbest ticaret kısıtlanırken, ciddi bir insani kriz yaşanıyor.

Kudüs Haber Ajansı - KHA | kudushaber.com.tr

Filistin Haberleri

Hamas Yetkilisi Hamdan: Biz Direniş Eksenine Güveniyoruz
Hamas: Gazze'nin çektiği acılar sonlanmadan anlaşma yok
15 İşgalci Öldürüldü!
Onlarca yerleşimci Mescid-i Aksa'ya saldırdı
İşgalci ABD'den Türkiye'ye "Hamas" uyarısı