Ramİ G. Hurİ (The Daily Star)
Batı Şeria ve Gazze'nin Fetih ve Hamas yönetiminde ayrı siyasi varlıklara bölünmesi bir felaket. ABD, İsrail ve Avrupa'nın Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Batı Şeria'da kurduğu acil durum yönetimine yardımları devam ettirmedeki telaşıysa, felaketi kıyamete döndürecek.
Filistin halkı şu anda Gazze, Batı Şeria, farklı seviyelerde İsrail işgali ve kontrolü altındaki Arap Doğu Kudüs'ü, Arap âleminin tümündeki mülteci kampları, kamplar dışında Ortadoğu'daki Filistin cemaatleri ve dünyaya yayılmış diaspora olmak üzere altı farklı cemaate bölünmüş durumda. Filistinlilerin bu git gide kötüleşen parçalanma hali mutlaka daha fazla radikalleşme ve daha sıkı bir direnişi de beraberinde getirecek ve bu durum bölgedeki hatta dünyadaki diğer toplumlara da sıçrayacak. Nitekim 1948'den beri bu gidişat aralıksız devam ediyor.
En meşru hareketlerden biri
İsrail bugün kuzey ve güneyindeki Arap sınırlarında din, milliyetçilik ve direnişten menkul güçlü ideolojileri bir araya getirmiş militan Arap hareketleri olan Hizbullah ve Hamas'la çevrelenmiş durumda. 25 yıl önce hiçbiri yoktu ortada, bugün ikisi de güç ve önem kazandı. Bu örgütler
İsrail'in, ABD ve Avrupa üçkâğıt çevirir ve Araplar uyurken onlarca yıldır sürdürdüğü saldırılarının, insanlık dışı işgalinin ve Filistinlilere karşı kanlı sömürgeleştirme siyasetinin doğal sonuçları.
Hamas ve Hizbullah Arap dünyasının en etkili ve meşru siyasi hareketleri arasında yer alıyor: Hiçbir Arap ordusunun yapamayacağı bir işi başararak İsrail'i tek taraflı geri çekilmeye zorladılar, Amerikan destekli çoğu Arap rejiminin dayandığı oy sandığı katakullilerine tenezzül etmeden seçimleri demokratik yolla kazandılar, seçmenlerine etkin bir hizmet ve yerel yönetim sağladılar ve sıradan Arapların kendi ve içi boşalmış siyasi sistemlerinin onurunu kazanma isteğini destekleyecek biçimde İsrail'e karşı direnişi sürdürdüler.
Bu İslamcıları bazı politikaları ve belirsizlikleri nedeniyle eleştirmemiz gerekir. Fakat onlarla karşı karşıya gelmek ve savaşmak büyük hata olacaktır çünkü İsrail'e meydan okuyorlar, İran ve Suriye'yle dostlar ve bölgesel İslam'ın öncüleri görevini üstleniyorlar. Bu üç özellikleri zaten doğal etkilerinin ve meşruiyetlerinin büyük kısmını açıklıyor. Hamas ve Hizbullah'la savaşmak isteyenler önce Lübnan ve Filistin'de yaşanan acıları çözseler iyi olur, zira bu grupların doğum sebebi ve hâlâ da bu kadar tutulmalarının nedeni yaşanan o acılar.
Bu gibi hareketlerin güçlü olmasının bir nedeni de bu hafta tanıklık ettiğimiz üçüncü bir eğilim: Artık alenen tek takım oluşturan İsrail, ABD ve Avrupa'nın Filistin ve Arap içişlerine, Ortadoğu'nun ideolojik mücadelesinde tek tarafı destekleyecek biçimde karışmakta hâlâ ısrar etmesi. Hamas, Hizbullah ve İslamcılar bir anlamda dış müdahalelere de tepki olarak ortaya çıkıyor, sıradan Arapların egemenlikten faydalanabilme arzusunu, ABD'nin kuklası, İsrail'in vekili veya Avrupa'nın sosyal refah bekçileri halini almama isteğini yansıtıyor.
ABD, İsrail ve Avrupa açık açık Fetih ve Abbas'ın arkasında durur, Hamas'ı yok etmeye çalışır ve Filistinlilere edepsizce rüşvet vermeye çalışırken, çok büyük iki hatayı tekrar ediyor.
Bu gibi yaklaşımlar Abbas ve Fetih'in zaten azalmış itibar ve meşrui-
yetinin uzun vadede iyice erozyona uğramasını hızlandırmaktan başka işe yaramaz. Aynı Kuzey İrlanda'nın ortak Protestan-Katolik yönetimindeki gibi, bir Fetih-Hamas hükümeti de Filistinliler ve İsrailliler için daha istikrarlı, tanınmış ve güvenli bir devlet oluşumuna gidecek en gerçekçi yol olacaktır.
Rice iyice tutarsızlaştı
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, pazartesi günkü konuşmasında her zamankinden daha tutarsızdı. Hamas'ı suçladı, Abbas'a ve acil durum yönetimine övgüler yağdırdı, İsrailliler ve Filistinliler arasında iki devletli çözüme yönelik Amerikan hedefinden bahsetti. İnsanın Filistinliler arasında yerel nifak çıkarması, Filistin'deki en güçlü ve demokratik yolla seçilmiş kitle hareketini yok sayması, bunların üstüne de kalkıp Filistinlilerle İsrailliler arasında müzakereyle barış sağlamaktan bahsedebilmesi için ya aptal ya fesat olması gerekiyor. Rice ve ABD ne aptal ne de fesat, o zaman neden bu şekilde davranıyorlar?
Üç önemli eksik var
Bugün bir İsrail-Filistin barışı için üç şey eksik: İsrail'le savaş veya barışa ilişkin açık bir politikası bulunan tek ve meşru bir Filistin yönetimi, hem İsrail hem de Arapların meşru haklarına cevap verecek adil bir barış için müzakere etmeye hazır bir İsrail yönetimi ve her iki tarafı da BM kararlarına dayalı adil ve müzakere edilmiş bir anlaşmaya yöneltebilecek tarafsız bir aracı.
Bu eksikliklerin üçü de, Fetih-Hamas çatışmasıyla ve Filistin'deki olaylara ABD, İsrail ve Avrupa'nın verdiği yanıtla daha da kötüye gidecek. Dünya geçen seneki seçim zaferinin ardından Hamas'ı reddetmekle hata etti, bu sene başında oluşturulan Hamas-Fetih birlik yönetimini de reddetmekle hatasını tekrarladı. İnsanın aynı hatayı üçüncü kez yapabilmesi için ya gerçekten aptal ya da gözlerini kan bürümüş, çok fesat biri olması gerekiyor.
(Lübnan'da İngilizce yayımlanan gazete, 20 Haziran 2007)
radikal