HAMAS'ın Yeni Lideri Belli Oldu

İşgal rejiminin Hamas lideri İsmail Heniyye'yi şehit etmesinin ardından Hamas yeni lideri seçti.

İslami Direniş Hareketi Hamas, bugün Salı günü, şehit lider İsmail Haniye'nin yerine hareketin siyasi büro başkanlığına Komutan Yahya Sinwar'ın seçildiğini duyurdu.

Bu, Komutan Haniyeh'nin bir hafta önce İran'ın yeni cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan'ın göreve başlama törenine katılmak üzere İran'a yaptığı ziyaret sırasında İran'ın başkenti Tahran'ı hedef alan İsrail saldırısında şehit edilmesinin ardından geldi.

Hamas, yaptığı açıklamada, "hareketin liderlik kurumlarında yapılan derinlemesine ve kapsamlı istişare ve müzakerelerin ardından, şehit lider Haniyeh'in yerine hareketin siyasi büro başkanlığına Sinwar'ı seçmeye karar verdiğini" söyledi.

Hareket, hassas bir aşamada ve karmaşık yerel, bölgesel ve uluslararası koşullarda lideri olarak Ebu İbrahim'e olan güvenini ifade ederken, "Alla'tan O'na insanların Filistin davaları için başarı bahşetmesini, adımlarını yönlendirmesini ve Filistinliler için açık ve kesin bir zafer yazmasını istedi"

Hamas, Sinwar ve hareketin liderliğindeki kardeşlerinin "şehit Komutan Haniyeh'nin ve önceki liderlerin yolunu sürdüreceklerine ve kurtuluşa ve geri dönüşe kadar cihad ve mücadele miraslarını koruyacaklarına" dair kesinliğini teyit etti.

Filistinli gruplar Sinvar'ın şehit Haniyeh'in yerine geçme seçimini tebrik ediyor

Bu bağlamda İslami Cihad Hareketi, Hamas'ı siyasi bürosunun başına Sinvar'ı seçtiği için tebrik ederek, "görevinde başarılar ve iktidarı sırasında Siyonist düşman ve müttefiklerine karşı bir sonraki zaferi elde etmesini" diledi. Önder İsmail Haniye'nin ve Mescid-i Aksa Tufanı'nda şehit düşenler başta olmak üzere tüm şehitlerin şehadetini tebrik etti.

Cihat hareketi şunları ekledi: “Hamas'ın Siyasi Büro başındaki boşluğu bu düzeyde bir hızla doldurmadaki başarısı, Siyonist düşmana, hareketin hala güçlü ve uyumlu olduğuna ve düşmanın hiçbir şey kazanmadığına dair güçlü bir mesajdır.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ise siyasi büro başkanının seçilmesinin ardından Hamas hareketini selamladı ve hareketin "Haniye'nin şehadeti ile temsil edilen çile ve büyük ıstırabın üstesinden gelebileceğine" olan güvenini teyit etti. Onun yoluna ve tüm şehit önderlerin yoluna devam edin.”

Ayrıca Filistin Halk Kurtuluş Cephesi - Hamas Genel Komutanlığı da şehit İsmail Heniye'nin yerine Komutan Yahya El Sinvar'ın seçilmesini kutladı.

Ayrıca Filistin'deki direniş komiteleri, Hamas hareketini, istişarelerini lider Yahya Sinwar'ın başkan seçilmesiyle taçlandırdığı için tebrik etti.

Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi ise kendi adına şunları doğruladı: “Hamas'ın Sinwar'ı seçmesi, hareketin birliğinin, bütünlüğünün, sağlamlığının ve büyük kardeş liderin şehit edilmesiyle başına gelen çilenin üstesinden gelme yeteneğinin yeni bir teyididir. Ebu el-Abd, aynı zamanda halkımızı ve topraklarımızı savunmak için direniş yolunda mücadele yolunu sürdürme yönündeki ulusal tercihinin sağlamlığını da teyit ediyor.”

Demokratik Cephe, yaptığı açıklamada Sinwar'a şöyle seslendi: "Hamas hareketinin başına seçilmeniz, sahanın göbeğinde işgal ordusuyla savaşırken, ona teslim olurken ve saflarına ağır kayıplar verirken. Sahadaki birleşik silahlarıyla yiğit direnişin başı, İsrail barbarlığına açık bir meydan okumadır ve düşman ölü ve yaralılarını taşıyıp, aşağılanmış, rezalet ve utanç içinde vatanından ayrılana kadar direnişi sürdürme kararlılığıdır.”

Yahya Sinvar kimdir?

Şahsi bilgisi

Kendisi Yahya İbrahim Hassan Al-Sinvar'dır ve demir yumruğun ve büyük değişimlerin sahibi olarak tanındığı için hareketin en önemli siyasi figürlerinden biri olarak kabul edilmektedir. İsrail'in ilk rakibi ve hesaplamalarında zor bir rakiptir..

İşgal altındaki Aşkelon şehrinden gelen bir mültecidir. Ekim 1962'de Güney Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kampında doğmuştur ve 61 yaşındadır.

İslam Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin kurulmasına katkıda bulunmuş, Arapça konusunda uzmanlaşmıştır ve iyi derecede İbranice bilmektedir.

2011 yılında özgürlüğüne kavuştuktan sonra evlendi ve 3 çocuğu var.

Organizasyonel ayak izi

İlk intifadanın başladığı yıl olan 1987'de kurulduğunda Hamas hareketine katıldı.

İsrail işgali onu birkaç kez tutukladı ve dört ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Hayatının 23 yılını işgal hapishanelerinde geçirdi, ardından 2011'de İsrail askeri Gilad'ın serbest bırakılması karşılığında esir takası anlaşmasıyla serbest bırakıldı.

Bundan sonra İzzeddin el Kassam Tugayları'na (Hamas'ın askeri kanadı) liderlik etme faaliyetine geri döndü ve ardından 2017 ve 2021'de Gazze Şeridi'ndeki hareketin başına seçildi.

Sinwar, "Filistinli Mücahidler" olarak adlandırılan askeri aygıta paralel olarak işgal casuslarını takip etme yetkisine sahip olan Hamas'a bağlı iç güvenlik servisi "Majd"ın kurucularından biridir.

El-Sinvar, 2014 saldırganlığında siyasi ve askeri liderlik arasında koordinasyon sağlamaya çalışmış ve 2021'de “Kudüs'ün Kılıcı” savaşını başlatma kararı almıştır.

2023 yılı, Mescid-i Aksa Tufanı destanının başladığı yıl, İsrail'in de onu bu işin beyni olarak görmesi nedeniyle yürüttüğü savaşta hedef alınanlar listesinin başında yer alıyor.

Suikast girişimleri

Evi 2012 savaşında bombalandı ve 2015 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı'nın kara listesine dahil edildi.

2021 yılında ona ulaşmak için birden fazla yer bombalandı. Devam eden “Mescid-i Aksa Tufanı” destanında da birden fazla yer hedef alınmak amacıyla bombalandı ve basıldı.

Filistin Haberleri

15 İşgalci Öldürüldü!
Onlarca yerleşimci Mescid-i Aksa'ya saldırdı
İşgalci ABD'den Türkiye'ye "Hamas" uyarısı
Tel Aviv'deki hassas askeri noktalara Yeni Operasyon
Hamas Siyasi Bürosu Türkiye'ye mi taşındı? Dışişleri'nden açıklama geldi