Harf devrimi okuryazarlığı düşürdü!

Radikal yazarı Özgürel, eski Türkçe'nin üniversitede seçmeli ders olarak okutulması gerektiğini söyledi

Radikal yazarı Avni Özgürel, eski Türkçe'nin üniversitede seçmeli ders olarak okutulması gerektiğini söyledi.

İstanbul'da turistlere tarihi mekanları gezdiren rehberin eski yazıları okuamdaki sıkıntısına şahit olan Özgürel, "Dünün Türkiyesi'nde belki farklı değerlendirilir irtica zarfına konulabilirdi söyleyeceğim ama günümüzde cumhuriyet kazanımlarının kökleştiği ortamda eski Türkçe korkusunun herhalde anlamı kalmamış olmalı. Eski Türkçe hiç değilse üniversitede neden seçmeli ders olarak okutulmaz?" diye sordu.

Latin alfabesine okur yazarlığın arttırılmasını temin için geçildiğinin iddia edildiğini belirten Özgüel, "işin bu yönü tartışmalı" ifadesini kullandı. Özgürel, yazısını şöyle sürdürdü:

"Sevan Nişanyan'ın 'Yanlış Cumhuriyet' adlı çalışması bu savın pek de geçerli olmadığı yönünde:
"Milli bir seferberlik olarak benimsenen ve olağanüstü bir ısrarla sürdürülen okuryazarlık kampanyasına rağmen, 1927-35 arasında yeni okuma-yazma öğrenenler resmi rakamlara göre Türkiye nüfusunun sadece yüzde 10.3'ünü (1927'de okuryazar olmayan nüfusun yüzde 11.2'sini) bulmuştur. Oysa, örneğin 1960-70 yılları arasında okuryazar sayısındaki artış, toplam nüfusun yüzde 27.2'si ve 1960'ta okuryazar olmayan nüfusun yüzde 40.1'idir. Bu rakamlar, okuryazarlık artışında belirleyici olan etkenin harf devrimi olmadığını düşündürmektedir. Harf devrimini izleyen yıllarda gazete satışlarında görülen ve yaklaşık yirmi yıl boyunca telafi edilemeyen düşüş ise, harf devriminin, okuryazarlık oranını artırmak şöyle dursun, azaltmış olabileceği olasılığını akla getirmektedir."

Medya-Makale Haberleri

Ahmet Turgut: Filistin’i hem Siyonistlerden hem Allah’tan korkanlar değil, sadece Allah’tan korkanlar kurtaracak
Abdurrahman Dilipak: Apo’yu İstanbul’a kim getirdi?
Abdurrahman Dilipak: Keyfiniz nasıl?
Abdurrahman Dilipak: Suriye nereye?
Abdurrahman Dilipak: Zamane cinlerinin esrarı