Sudan Enformasyon Bakanı Ahmed Bilal Osman, 4 İsrail savaş uçağının Sudan'daki Yermük Askeri tesislerini bombaladığını açıklamasının ardından, bu saldırının ardına yatan nedenler de ortaya çıkmaya başladı.
Başkent Hartum'un dışında 1996 yılında kurulan Yermük askeri tesislerinde İran silahlarının stok edildiği ve bu silahların Mısır üzerinden Gazze'ye transfer edildiği belirtildi.
Filistinli mücahidlerin 1948 işgal topraklarındaki yahudi yerleşim bölgelerine yönelik gerçekleştirdiği son misilleme operasyonları sırasında 80 füzenin kullanılmasıyla sarsılan siyonist İsrail rejiminin, direnişin askeri kaynaklarını kurutma amaçlı bu saldırıyı gerçekleştirildiğine dikkat çekildi.
İsrail Maariv gazetesi, Sudan'ın İran silahlarının Gazze'ye gönderilmesinde bir üs olarak kullanıldığını, İran'ın da Gazze'nin silahlandırılması için her yola başvurduğunu yazdı.
Gazete, İsrail istihbaratının 2008 tarihli bir raporunda, İran'ın Sudan'da yoğun bir silah yığdığını belirttiğine aktardı.
İsrail gazetelerinden Yedioth Ahronoth ise, Sudan'daki askeri tesislerin bombalanmasının ardında, İran ile Sudan arasındaki askeri ilişkilerin yattığını yazdı.
Gazete, İran ile Sudan Savunma bakanlarının 2008 yılında, Gazze'nin silahlandırılması noktasında anlaşma yaptıklarını yazdı.
Haaretz gazetesi ise, İsrail'in Sudan'a yönelik gerçekleştirdiği saldırıların ilk olmadığını, 2009 yılının Ocak ayında Sudan'ın kuzeyinde silah taşıyan askeri bir konvoyun vurulmasıyla 119 kişinin öldürüldüğünü yazdı.
İsrail gazeteleri, Siyonist rejim ile Sudan arasındaki mesafenin 1.900 km olduğunu, bunun aynı zamanda İran ile aynı mesafede olduğuna dikkat çekerek, Sudan saldırısının İsrail'in İran'daki nükleer tesislere yapabileceği saldırının da testi anlamına geldiğini yazıyor.
Yedioth Ahronoth yazarı Alex Fishman ise, Siyonist İsrail rejiminin Yermuk silah tesislerini bombalamasının asıl hedefinin İran ve Gazze olduğunu belirterek şunları yazdı:
"Hedef Sudan değil, İran. Buraya İsrail hava kuvvetlerinin saldırı yapıp yapmadığı belli değil. Ancak ortada bir gerçek var ki, o da şu: fabrika Sudan askeri sanayine ait değil. Burası Tahran'daki İran yönetimine ait ve İranlıların kontrolü altında."
Siyonist rejim başbakanı Benyamin Netenyahu, Gazze'den Siyonist rejime yönelik füze operasyonları üzerine yaptığı açıklamada "İran bizi Gazze'den vuruyor. İran'ın başını çektiği uluslar arası bir terör şebekesi ile karşı karşıyayız" demişti.
KUDÜS HABER