Yalçıntaş, tüketici isteklerinin çoğaldığı gıda pazarında ihracatçıların önündeki en büyük engellerden birinin helal gıda sertifikası olduğuna dikkat çekti.
Köln Hyatt Hotelinde Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile birlikte yapılan değerlendirme toplantısında konuşan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş Anuga fuarının çok önemli üç paremetresi olduğunu belirtti. Anuga'ya damgasını vuran bu üç paremetrenin; Helal gıda pazarı, gıda konusunda fiyatlandırma ve Avrupa Birliği Rekabet ve Sanayiden Sorumlu Komisyon Üyesi Günther Verheugen'in Türkiye hakkında yaptığı açıklamalar olduğunu sıraladı. Dünya'da ki en çok helal gıda sertifikasını Brezilya'nın verdiğini belirten Yalçıntaş "Beyaz et konusunda en çok sertifika veren Brezilya, kırmızı et konusunda da en çok sertifikayı Yeni Zellanda veriyor." dedi.
Türkiye Helal Gıda Sertifikası verilmesi için çalışmaları başlattı:
Türkiye'nin gıda konusunda dünya pazarındaki yerini alabilmesi için Helal Gıda Sertifikası çalışmalarının başladığını ifade eden Yalçıntaş, dünya genelinde yüzden fazla kuruluşun Helal Gıda Sertifikası verdiğini açıkladı. Gıda konusunda dünyadaki en önemli dönüm noktalarından birinin helal gıda sertifikası olduğunu vurgulayan Yalçıntaş "Türkiye'de Helal Gıda Sertifika verilme meselesi arzu edilen sağlıkta yapılmıyor. Sertifika konusunda Anuga fuarında çok önemli çalışmalar ve seminerler yapılacaktır." dedi.
Konuşmasında gıda konusunda fiyatlandırmanın Avrupa ülkelerinde bile sarsıldığını açıklayan Yalçıntaş "Anuga gıda fuarında konuşan Alman yöneticiler bu konudaki rahatsılığını dile getirdiler. Fiyatlandırma konusunda Türkiye'ye büyük bir yer açılıyor." şeklinde konuştu.
Avrupa Birliği Rekabet ve Sanayiden Sorumlu Komisyon Üyesi Günther Verheugen, Türkiye hakkında yaptığı açıklamaları da değerlendiren Yalçıntaş "Türkiye Verheugen ile olan ilişkilerini kesmemesi lazım. Türkiye'nin doğruyu korkmadan direk söyleyen insanlara ihtiyacı var. Biz farklı birşey istemiyoruz. Doğru ne ise onu söylesinler yeter." şeklinde konuştu.
Değerlendirme toplantısında konuşma yapan Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin tarım politikası hakkında bilgi verdi. Türkiye'de ilk defa Tarım Kanunu çıkarıldığını belirten Bakan Eker, son 5 yılda tarım sektöründe pozitip bir büyüme olduğunu açıkladı. Türkiye'de 28 bin civarında tarım işletmesi olduğunu belirten Eker "Dünya pazarlarında daha çok Türk ürünü görüyoruz. Gıda sanayisi de değişiyor. Avrupa Birliğinin ve Dünya Sağlık Örgütünün hazırladığı codekslerde bunu görüyoruz." dedi.
Türkiye'nin tarif dışı engellere takıldığını ifade eden Bakan Eker "Beyaz et konusunda hijyen, kalite, yüksek standart ve kullanılan teknikler açısından kesinlikle Avrupa Standlarınının üzerindeyiz." dedi. Bakan Eker, Türkiye'yi gelip gezen ve raporlarını çok müsbet yazan raportörlerin Avrupa'ya geri döndüklerinde konu AB komisyonlarına havele edilince o insanların farklı konuştuklarını açıkladı.
Beyaz et Avrupa'ya girdi:
Türkiye'nin beyaz et, kırmızı et ve süt ürünlerinde büyük sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Bakan Eker "İşlenmiş ette sıkıntılar aşıldı. Kırmızı et ile ilgili sıkıntılar iklimden kaynaklanıyor. Et ve Süt ürünlerinde sıkıntılar devam ediyor. Türkiye'de Beyaz et konusunda çalışma yapan Keskinoğlu firması sıkıntıları aşarak bu fuarda yerini aldı ve Avrupa'ya beyaz eti sokmuş olduk." dedi.
5 üründe dünya birincisiyiz:
Türkiye'nin Tarım ürünleri ihracat rakamları hakkında bilgi veren Bakan Eker, Türkiye'nin kayısı, incir, fındık, kuru üzüm ve kiraz gibi 5 ürün üretiminde dünya birincisi olduğunu açıkladı.
Türkiye tarım havzaları destekleme projesinin 2010 yılında devreye gireceğini belirten Bakan Eker, yapılan üç yeni proje ile tarımda önemli problemlerin ortadan kalkacağını belirtti. Türkiye'nin bir tarım envanteri, tarım politikası ve üretim planlaması var mı? sorularına bu proje ile cevap verileceğini açıkladı. Bakan Eker, konuşmasında Türkiye'nin ihracat boyutunu ve son üç yılda üretimdeki artışlarını rakamlar vererek açıkladı.