"Helal sigorta" sektörde dengeleri değiştirecek

‘Helal sigorta’ sektörde dengeleri değiştirecek


Petrol fiyatlarına paralel olarak Körfez ülkelerinde artan petrol gelirleri kaynaklı sermaye birikimi devam ediyor. Global ekonomik sarsıntı nedeniyle temkinli davranan ve güvenilir liman arayan Körfez fonları, global krizden fazla etkilenmediği gerekçesiyle Türkiye'yi hâlâ cazip buluyor.


Sanayi altyapısı, yetişmiş insan gücü ve dinamik pazarıyla yatırımcılara önemli fırsatlar sunan Türkiye, Körfez sermayesi için önemli bir pazar özelliği taşıyor. Yatırım için birbiriyle adeta yarışa giren Körfez grupları, Türkiye piyasasına uygun ürünler geliştirmekten de geri durmuyor.

TEKAFÜL SİSTEMİ'Nİ TÜRKİYE'YE GETİRMEYİ PLANLIYORLAR

Uzun yıllardır Türkiye'de faaliyet gösteren Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın hakim ortağı Kuveyt Finans Kurumu'nun (Kuwait Finance House), İslami esaslara göre işleyen sigorta sektörü için Katarlı bir kamu şirketiyle ortaklık kurdu. Dubai merkezli ve İslami esaslara göre işleyen Baytek firmasının distribütörlüğünü alan Kuveyt-Katar ortaklığının hedeflediği pazarların başında ise Türkiye geliyor. Türkiye'de faaliyet gösteren mevcut sigorta şirketlerine rağmen, faiz sistemine bulaşmak istemeyen mütedeyyin kesimin "Tekafül" olarak da adlandırılan faizsiz sigorta ürünlerine büyük ilgi duyması bekleniyor. Türkiye'de faaliyet gösteren 4 katılım bankasının müşteri kitlesine hitap etmesi beklenen Baytek'in Türkiye'ye nasıl bir yöntemle giriş yapacağı ise merak ediliyor.

Kuveyt Katar ortaklı Baytek'in başına ise, Türkiye'yi iyi bilen Fevaz Alsaleh'in getirildiği konuşuluyor. Uzun süre Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Fevaz Elsaleh, halen aynı bankada Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışıyor. Dubai'de kurulu bulunan Baytek'in distribütörlüğünü alan Kuveyt Finans Kurumu'nun (Kuwait Finance House) Türkiye'deki en büyük iştiraki olan Kuveyt Türk Katılım Bankası, 15 yıldır Türkiye'de hizmet veriyor. Körfez sermayesinin Türkiye'ye aktarılmasına aracılık yapan Kuveyt Türk'ün yüzde 62'si Kuveyt Finans Kurumu'na ait bulunuyor. Dünyanın en büyük İslami sigorta şirketi Dubaili Salama, 2010 yılına kadar Türkiye'ye de gelmeyi planlarken, HSBC ile Alman Allianz gibi grupların da Türkiye'de İslami sigorta hizmeti için araştırma yaptığı belirtiliyor.

ORAN: POLİÇE SAHİPLERİNE

KÂR PAYI DAĞITILACAK

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Kuveyt Türk eski Genel Müdür Yardımcısı Emin Oran, Tekafül ürününün katılım bankalarının işleyişine benzer bir sistemle işlediğini söyledi. Bu sistemin yıllardır Körfez ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde uygulandığını belirten Emin Oran, Tekafül'ün faize bulaşmama ve sigortanın haram olduğu endişesi olan kesimin kaygılarını ortadan kaldıran bir ürün olduğunu söyledi. Tekafül sisteminin Türkiye'de işletilmesi için herhangi bir mevzuat engelinin bulunmadığını belirten Emin Oran, gerekli bazı düzenlemelerin yapılmasının ardından, hazır bekleyen şirketlerin Türkiye'ye piyasasına giriş yapacaklarını ifade etti. Oran, kurulduğu günden beri Körfezi ülkelerinden Türkiye'ye fon transferi sağlayarak ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan Kuveyt Türk'ün, Baytek'in Türkiye'de faaliyet göstermesi için de ön ayak olabileceğini de kaydetti.

TEKAFÜL SİSTEMİ

NASIL İŞLİYOR?

"Faizsiz sigortacılık bir havuz sistemiyle çalışıyor. Poliçe sahiplerinden toplanan primler bir havuzda biriktiriliyor. Toplanan fonlar da İslami kurallara uygun olarak işletiliyor. Oluşan hasarlar bu havuzdan ödeniyor. Dönem sonunda havuzdaki fonlardan elde edilen gelirler sigortalılara dağıtılıyor. Kâr payının dağıtımı ise genelde sigortalının bir yıl sonraki ödeyeceği primlerden düşürülüyor."

HELAL SİGORTA PAZARI 2015'TE 7,5 MİLYARA ULAŞIR

İslami sigortacılık sistemi Takafül olarak adlandırılıyor. Geçmişi Peygamber Efendimiz döneminde oluşan "yardımlaşma-dayanışma" anlayışa dayandırılıyor. Takafül, Arapça kökenli bir kelime olan kefaletten türemiş. Geleneksel sigortacılığa göre en önemli farkı ise sigorta şirketlerinin topladığı fonlar faiz dışı yatırım araçlarında değerlendiriliyor. Kalıtım Bankacılığında olduğu gibi bu konuda da öncülüğü Körfez ülkeleri yaptı ancak, faizsiz sigortacılıkta en gelişmiş sistem Malezya'da bulunuyor. Malezya'nın yanı sıra Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Mısır, Cezayir, Ürdün, Tunus, Senegal ve Singapur gibi ülkelerde de İslami sigorta sistemi yaygın olarak işletiliyor. Alman Allianz, İngiliz HSBC ve ABD merkezli AIG Sigorta da Körfez ülkelerindeki müşterilerine Takafül teminatları sunduğu biliniyor. Takafül piyasasının toplam büyüklüğünün 2 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Moody'sun araştırmasına göre; İslami sigortacılık sektörünün artan talep nedeniyle 2015 yılına kadar 7.5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.


Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü