Abdulkadir Selvi / Yenişafak
ABD, Irak'tan çekilirken, Predetör uçaklarını bize devretmesini talep ettik. Üzerine silah sistemlerinin monte edilmesi nedeniyle Predetörler, İsrail'in ürettiği Heron'lara nisbeten birkaç gömlek üstte.
Hedef belirlendikten sonra ayrıca bir savaş uçağı kaldırmaya gerek yoktur. İmha etmek mümkün. Ayrıca teröristlerin eşkali yüklendikten sonra, predetörler tarama yapacak sistemlere sahip.
Başbakan Erdoğan'ın,"Parasını ödediğimiz halde İsrail Heronlarımızı teslim etmiyor" diye tepki göstermesine neden olan Heronlar konusunda ise yeni bilgilere ulaştım. İsrail'in elinde olan Heron'lar bizim daha önce 188 milyon dolara aldığımız 10 adet Herondan biri değil. İsrail'in elinde şu anda 3 adet Heronumuz var. Bunlar 2007 yılında 15 Milyon dolara kiraladığımız 3 adet Heron.
İsrail'den aldığımız Heronlardan ise düşen var, arızalanan var. Ama şurası sevindirici ki, birkaç yıllık çalışma sonucunda firmalarımız İsrail'in Heron'larına yakın özelliklere sahip İnsansız Hava Araçlarını üretmeyi başardılar. Bunlar Vestel ile Kale-Bayraktar konsorsiyumu. Ayrıca bir de TAI'nın çalışması var.
Türk firmaları Taktik İHA ile mini İHA'ları üretip TSK'ya teslim etti. Uydu sistemleri konusunda da zamanında çalışmalara başlansaydı, biz PKK'nın Kandil'deki sabah tekmilini canlı olarak izleyebilecektik. Laf olsun diye BBG evi gibi izliyoruz demek durumunda kalmayacaktık.
İnsansız Hava Araçları konusunda İsrail'le 3 anlaşmamız var.
İlk olarak 2005 yılında bu ülkeden 1 adet İHA kiralamışız. 4 milyon dolara kiralanan HERON 3 yıl kullanıldıktan sonra iade edilmiş.
2007 yılında ise İsrail'den 3 uçak sistemli taktik İHA kiraladık. 15 milyon dolara kiralanan Heronlar orta seviyedeydi ve 18 bin feete kadar çıkıp, havada 6-8 saat kalabiliyordu. İsrail'in Aero-Star firmasından kiralanan bu uçaklar verimli bir şekilde kullanılmadığı gibi üçü de düştü. İsrail'in bakımını yapıp, bize geri vermediği Heronlar bunlar.
İsrail'den 188 milyon dolara satın aldığımız Heronları ise İsrail'in Urel-Elbit firmasından aldık. Aynı ihaleye Predetör uçakları da girmişti. Ancak İsrail ihaleyi alana dek, Aselsan'ın ürettiği ,"Aselfılır 300-T" yi sisteme entegre edeceğini kabul etmişti, sonra ise bu s istemin ağır olduğunu ileri sürerek, uçuş yüksekliği ve havada kalış sürelerinin düşürülmesini talep etti, biz de motorları güçlendirmesini şart koştuk. Böylece parasını verdiğimiz Heronları alabilmek için kabul şartnamesini değiştirdik. 30 bin feet yüksekliği 24 bin feet'e indirdik. Havada kalış süresini azalttık.
İsrail hem 3 yıl geciktirdi, hem de gerekçe olarak Aselsan'ın üretimini gösterdi. Biz bu arada terörle mücadelede boşluk olmaması için İsrail'den kiralık Heron getirdik. Düşenler var, iniş-kalkış sırasında arızalananlar nedeniyle beklendiği ölçüde verimli kullanılamıyor. Biri düştü 2'si uçmuyor. Ayrıca yakın zamana kadar İsrail'li uzmanlar iniş ve kalkış işlemini yaptırıyor, hava da ise bizim elemanlarımız kullanıyordu. Heronlarda en büyük sorun, yazılımda. Çünkü test uçuşları sırasında havada kaybolan Heronu, İsrail'den müdahale ile bulup indirdiler. Her ülke yazılımda kendisine bir arka kapı bırakır. İsrail hem arka kapı bırakmış hem de PKK ile anlaşmadan söz eden ülke, Heronların görüntülerini nasıl değerlendiriyor diye düşünmem mümkün. Çünkü görüntülerin sadece bize geldiğinin garantisi yok.
Heronlardaki en kuşku verici nokta, görüntü kıymetlendirme ve yazılım sistemlerinin bize ait olmaması.
İsrail'le F-4 ve F-5 savaş uçaklarına takılan "Elektro Optik Hedef Modu" anlaşmamız mevcut. 175 milyon dolarlık bir ihale. Bu sistemin terörle mücadelede yarar sağladığı söyleniyor. O nedenle alınan her şey yanlış değil. Ayrıca biz F-4'lerin modernizasyonunu da bu ülkeye yaptırdık.
İsrail'le Awacs'lar konusunda bir sorun yaşıyoruz. Bu kamuoyuna pek aksetmedi. O da şu: Boing firmasından 25 milyon dolara satın aldığımız 4 adet Awacs erken uyarı uçağının elektronik destek sistemiyle ilgili anlaşma İsrail'in milli silah şirketi olan IMI firmasıyla imzalanmış. İsrail 4 yıldır bu sistemi tamamlamadığı için Boing firması da Awacslarımızı bize teslim etmiyor.
Bir dönemler Çankaya'nın yolunun İsrail desteğinden geçtiğine inanlar bu ülkenin silah sanayiine verdikleri ihalelerle beslemişlerdi. O silah şimdi Türkiye'ye döndü.