İtalya'da bulunan araştırma kuruluşu Agenformedia tarafından AB komisyonu desteği ile hazırlanan raporla ilgili konuşan Ortadoğu uzmanı ve söz konusu araştırma kuruluşunun direktörü Sergio Bianchi, Avrupa'da bazı kişilerin Suriye ya da Irak'taki dini ve etnik azınlıkların baskı altında olduğu düşüncesiyle hareket ettiğini söyledi.
"Son yıllarda Batı Avrupa'daki Hıristiyanlardan Ortadoğu'daki kaos bölgelerine savaşmak için gidenler oldu. Avrupa'dan gidenlerin birçoğu başlıca İsveç, Almanya, Hollanda ve İsviçre gibi ülkelerden yola çıkıyor" diyen Bianchi, halihazırda özellikle Avrupa'dan Suriye'ye giden yaklaşık 40 Hıristiyan'ın olduğunu bildirdi.
Gidenlerin büyük kısmının Süryani ya da Kürt asıllı olduğunu kaydeden Bianchi, Batı Avrupa'nın refah ülkelerinden, Ortadoğu'daki savaşa katılmanın kolay bir karar olmadığını belirtti.
Bianchi, "Bu insanlar kendi topluluklarının tehdit altında olduğunu düşüyor. Gitmelerindeki temel itici güç bu. Sadece Suriye'de değil, Irak'ta da tehdit altında olduklarını hissediyorlar. Kürtler gibi Süryaniler de bölgede güvende hissetmiyor kendisini. Kendi topluluklarını savunmak istiyorlar" diye konuştu.
'YPG ile hareket ediyorlar'
Rapora göre, Suriye’ye savaşmaya giden Hıristiyanlar PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG ile hareket ediyor.
Suriye'nin kuzeyinde bazı bölgelerin güvenliğinin bölgedeki Kürt ve Hıristiyan güçlerinin ortaklaşa oluşturdukları "Sutoro" adı verilen güvenlik güçleri tarafından sağlandığını vurgulayan Bianchi, "Suriye'de rejim karşıtı güçlerle bazı ortaklıklar yaptılar. İŞİD'e karşı savaşta da yer aldılar. Şu an en büyük endişeleri İŞİD tehdidi" ifadelerini kullandı.
Avrupa'dan Ortadoğu'ya gidenlerin genellikle birbirlerini Avrupa merkezli Süryani topluluklarında tanıdıklarının altını çizen Bianchi, "Kişisel ilişkiler yoluyla aralarında iletişim kuruyorlar. Suriye'ye, bölgeye, genellikle kendi kişisel bağlantılarını kullanarak gidiyorlar" dedi.
Öte yandan, Bianchi Avrupa'daki Süryani derneklerinin ise aslında kimsenin Ortadoğu'ya giderek savaşmasını desteklemediğini vurgulayarak, Süryani Kilisesi'nin de Suriye'ye gidilmesine karşı bir duruşu olduğunu kaydetti.
Bianchi, başta İngiltere olmak üzere Avrupa'nın çoğu ülkesinde Avrupa'dan Ortadoğu'daki başta Suriye olmak üzere kaos bölgelerine seyahat ederek, cephede savaşanların tekrar ülkelerine geri dönmesinin tehdit olarak görüldüğünü söyledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı