Hiroşima'nın 62. Yılı

İslam ülkelerindeki nükleer çalışmaları engellemeye çalışan ABD kendi geçmişindeki nükleer suçları görmezden gelerek barış havariliğine soyunuyor.

Dünya tarihinde atom bombasının savaş yıkımı amacıyla tek kullanıldığı ülke olan Japonya'nın Hiroşima kenti, ilk kez gökten inen dev cehennemin 62. yıl dönümünü hala hayatta kalabilenlerle birlikte bu sabah andı.


ABD'nin attığı atom bombasının ilk feci darbesi olan saatte (08:15), 800 km'lik fırtına, kör edici ve eritici nükleer ışığın ardından yıllarca süren radyasyon kalıntısından ölen 250 bin insan bu sabah Hiroşima'nın Barış Anıtı Parkında bir araya gelen binlerce insan ve savaştan hala hayatta kalanlarla birlikte anıldı.

Binlerce sakat kalan insan yeryüzünden atom bombasının ebediyen silinmesi için dua etti. Törende, dünyadan katılımlarla birlikte 40 bin kişi yer aldı.

BELEDİYE BAŞKANININ ETKİSİ

Ana Japon adası Honşu'nun güneybatısında deltada deniz kenarında kurulu Hiroşima'nın Belediye Başkanı Tadatoşi Akiba, anma törenindeki konuşmasında, “ABD nükleer silah programını olduğu gibi muhafaza ediyor ve geliştirmeye devam ediyor” dedi.
Başkan Akiba, “Atom bombasından sağ kalanlar, 'biz de ölmeliydik o anda' diyerek, bombanın bıraktığı korkunç art yaraları anlattılar” dedi.

Belediye Başkanı Akiba, bombanın tam düştüğü yerde granit bina taşlarına yalnız leke olarak işleyen ve eriyen insan bedenlerinin, bombanın düştüğü sıfır noktasından uzaklarda olanları daha derin şekilde yaraladığını da anlattı.
1000 güvencin göklere salınırken Akiba, “ABD atom bombaları doğurmaya devam ediyor” diyerek, büyük tepkisini bir kez daha söyledi:
“ABD'nin köhne korkunç yanlış siyasetleri karşı atom bombasının devletler hukukunda tamamen yasaklanması sağlanmalıdır. Japonya tamamen barışçı anayasasını bu yolda koruyacaktır.”

ÇAN

Hiroşima Belediyesinin Ankara'daki Botanik Parkına da örneğini hediye ettiği barış çanı, Amerikan bombardıman uçağı B-29 “Enola Gay”in bombayı attığı sabah saat 08:15'te iki çocuk tarafından çalındı.
Tunç çanın tok sesi dünyaya barış için yayıldı.

ABD, dünya tarihinde ikinci ve son savaş amaçlı atom bombasını Hiroşima'dan üç gün sonra 9 Ağustos 1945'te attı.
Japonya altı gün sonra kayıtsız-şartsız ABD'ye teslim oldu.
“Güneş'in Oğlu” Japon İmparatoru Hirohito, Missouri zırhlısının güvertesinde, Amerikalı Gereral Douglas MacArthur'un huzurunda teslimiyet anlaşmasını imzalamıştı. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, dün hükümetindeki eski savunma bakanı Fumio Kyuma'nın “Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombaları İkinci Dünya Savaşı'nı ebediyen bitirmiştir” manasında, bombaları haklı gösteren sözü için hem ulusundan hem dünyadan özür diledi.

Başbakan Abe, bugün de sabah Barış Parkı'na çelenk koydu ve “barış temelinde kurulmuş anayasamız korunacaktır” dedi.
Hiroşima'da 1945 sonunda atom bombasından 140 bin ölü vardı. Ama radyasyonun çok uzun süren korkunç etkisi 110 bin insanı daha öldürdü. Resmi ölü sayısı bu yıl 253 bin 8'e yükseldi. Sakatlıklardan her yıl birkaç bir ölüm daha bu sayıya ekleniyor. Bomba atıldığında kentin nüfusu 350 bin'di.

Törene katılan 52 yaşındaki Japonya Başbakanı Abe, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra doğmuş ilk Japon başbakanı.
Yakın zamanda 5 bin 221 bin insan daha Hiroşima bombasının etkilerinden ölüm listesine eklendi.
Belediye Başkanı Tadatoşi Akiba, tören konuşmasında , “Korkunç tecrübemizi dünyada üçüncü bombanın insan üzerinde patlatılmaması için ebediyen muhafaza etmeliyiz” dedi.

Kanserler, karaciğer iflasları, atom bombasının çok sayıda ölümcül etmeninden. Japon hükümeti halen atom bombası kurbanlarının tedavilerini çeşitli kurumlarla beraber sürdürüyor.

TURNALARI SALAN, KANSERDEN ÖLEN ÇOCUK

Kağıt turna kuşu yapmasıyla simgeleşmiş Japon kızı Sadako Sasaki de binlerce barış elçisi içinde anıldı.
Sadako Sasaki, Hiroşima'ya atom bombası düştüğünde iki yaşındaydı. On yıl yaşarken, kendini, Japon kültüründe hayatın ve uzun ömrün simgesi tuğralı turnaların Japon kağıt katlama sanatı origami ile yapılması sanatına verdi.

1955'te ansızın düştüğünde, atom bombasının insan vücudunda açtığı derin yaralardan kan kanserine yakalandığı anlaşılmış ve 11 yaşındaki ölümünün ardından sınıf arkadaşları da ölünce onun yanına gömülmek istemişlerdi.
Sasaki, ölünceye kadar kağıttan 644 turna yaptı.

Hiroşima'da 20 kilotonluk, yani 20 bin ton trinitrotolüen (TNT) patlama gücüne eşitti.
Bugün dünyada, Hiroşima'da kullanılan bombanın 2 bin 500 katı gücünde tek atom bombası, yani 50 megatonluk atom bombasını imal gücü var.

1975'te Nobel barış ödülü kazanan Sovyet nükleer fizik mühendisi Andrei Sakharov'un (1921-1989) Sovyet önderi Nikita Kruşçev'i (1894-1971) ABD ile silah yarışında 50 megatonun üzerine çıkılmaması yönündeki iknası, tarihe damgasını vurmuş atom bombası dönemeçlerinden biri olarak hatırlanıyor.

Hürriyet

Asya Haberleri

Rusya'dan İran'a 'saldırı' istihbaratı iddiası!
Kremlin, Seyyid Nasrallah'ın suikastını kınadı: Bu, bölgeyi ciddi şekilde istikrarsızlaştıracak
İran Rusya'ya füze verdi mi? Kremlin'den açıklama
Hindistan siyonist kardeşlerinin yolunda! Müslümanlar için skandal bir adım daha...
Hindu Raksha Dal teröristleri Müslümanlara saldırdı