Lübnan'da pazar günü yapılacak milletvekili genel seçimleri öncesinde, Hıristiyan toplumunun güçlü liderlerinden Mişel Avn'ın Özgür Yurtsever Hareket adlı partisi ile Hizbullah arasındaki ittifak, genellikle dinin siyasi ittifakları belirlediği Lübnan siyasetini sarsmaya aday görünüyor.
İttifakın İran'ın desteklediği, ABD ve İsrail karşıtı Hizbullah örgütünü iktidara taşıma ihtimali ise seçimleri Lübnan Hıristiyanları için büyük bir mücadele alanına çevirdi. Genel seçimlerde beliren iki cephe ABD ve Batı ülkelerinin desteklediği 14 Mart İttifakı ile Hizbullah ve Avn'ın ve diğer partilerin kurduğu, Suriye yanlısı denebilecek 8 Mart İttifakından oluşuyor. Sünni Müslümanlar büyük çoğunlukla ilk ittifakı, Şiiler ikinci ittifakı desteklerken, Lübnan Hıristiyanları iki ittifak arasında bölünmüş durumda. Bu durum Hıristiyanların oyunu, seçimin kaderini belirleyici, ama tahmini zor bir oy haline getiriyor. Batı yanlısı partiler, Hizbullah'ın Lübnan'ı İran benzeri bir ülke haline getireceği ve tekrar İsrail'le savaşa sokacağını ileri sürerek, Hıristiyanların Şii egemenliği korkusu üzerine oynuyor. 14 Mart İttifakı üyesi Hıristiyan Falanjist Partinin milletvekili adayı Sami Cemayel, bir TV konuşmasında bu durumu, "Bu sizin savaş ile barış arasında yapacağınız bir tercih. Tercih, Gazze ile gelişmiş, uygar bir Lübnan devleti arasındadır" sözleriyle somutladı. Hıristiyan muhalifleri ayrıca Avn'ı, "iktidar uğruna cemaatini satan bir fırsatçı" olmakla suçluyor.
İLGİNÇ BİR İTTİFAK
Hıristiyanlarla Hizbullah'ın ittifakı, bugün gerçekten garip görünüyor. Çünkü Hizbullah, İran ve Suriye'nin desteğiyle İsrail'e karşı savaşıp Filistin davasını desteklerken, Lübnan Hıristiyanları 1975-1990 Lübnan iç savaşı sırasında Filistinlilerle savaştı. Hizbullah Suriye'nin yakın müttefikiyken, bu örgütle seçim ittifakı yapan eski bir general ve ordu komutanı olan Mişel Avn 1989'da Suriye'nin Lübnan üzerindeki kontrolüne son vermek için Suriye ile savaştı, ancak başarısız oldu. 2005'de sürgünde yaşadığı Fransa'dan Lübnan'a dönen Avn, 2006'da Hizbullah'la ittifak kurdu ve geçen yıl Suriye'yi ziyaret etti. Bu geçmişe rağmen, 3 yıl önce kurulan Hizbullah-Avn ittifakı kalıcı olmakla kalmadı, Lübnan Ermeni cemaatinin de desteğini alarak bugün 128 üyeli mecliste çoğunluğu kazanmaya aday hale geldi. Şu anki Lübnan meclisinde Suriye karşıtı 14 Mart İttifakı çoğunluğa sahip. Hizbullah-Avn koalisyonunun zaferini engelleyecek tek şey ise, ne Hizbullah, ne de Batı yanlısı koalisyonla birlikte hareket eden ve kendilerini bağımsız olarak gösteren Hıristiyan milletvekili adayları. Bu adayların, Hıristiyanlara ayrılmış bazı sandalyeleri Avn'ın elinden alabileceği belirtiliyor. Mevcut sisteme göre Lübnan meclisindeki milletvekilliklerinin yarısı Hıristiyanlara, geri kalan yüzde ellisi Sünniler, Şiiler ve diğer gruplara ayrılmış durumda.
Vakit