Hizbullah'ın 10 Ayda Verdiği Hasarın Raporu

Amerikan gazetesi "Financial Times", kuzeyde Lübnan sınırındaki İsrail işgalinin büyük hasara yol açtığını, Hizbullah ateşinin 70 yıl önce "İsrail"in kuruluşundan bu yana en büyük tahliye operasyonuna neden olduğunu bildirdi.

Amerikan gazetesi " Financial Times Hizbullah'la 10 ay süren düşmanlığın ardından kuzeydeki Lübnan sınırında İsrail işgalinin uğradığı ağır hasarı uydu görüntülerine dayandırarak bildirdi .

Gazete, Hizbullah'ın operasyonlarının, 70 yılı aşkın bir süre önce "İsrail"in kuruluşundan bu yana bölgenin (kuzeydeki) en büyük tahliyesine yol açtığını bildirerek, Hizbullah'ın yangınlarının binalara, mahsullere ve ticari faaliyetlere zarar verdiğini kaydetti.

Kuzeydeki binalar, mahsuller ve ticari faaliyetler hasar gördü

Gazete, uydu görüntülerine dayanarak İsrail güçleri ile Hizbullah arasındaki sınır ötesi çatışmaların izlerinin her yerde görüldüğünü belirtti.

Doğuda Kfar Yuval'da Hizbullah füzelerinin isabet ettiği bir evin duvarı açıldı. Kuzeyde, harap olmuş Metulla kasabasının altındaki tarlalar, tekrarlanan roket saldırıları nedeniyle çıkan yangınlar nedeniyle siyaha döndü ve batıda, kibutzun üzerindeki tepelerde, son saldırının neden olduğu orman yangınından duman yükseliyor.

Gazete, Lübnan'ın yanı sıra kuzeyde de ağır kayıplar yaşandığını, Hizbullah'tan gelen yangınların binalara zarar verdiğini, mahsulleri yaktığını ve işyerlerini kapattığını bildirdi.

Gazete ayrıca, son zamanlarda gerilimin tırmanmasından önce bile Hizbullah'ın saldırılarının "İsrail" için benzeri görülmemiş bir stratejik zorluk haline geldiğine, kuzeydeki "yıpratma savaşının" İsraillilerin sabrını çökme noktasına kadar sınadığına ve daha da arttığına dikkat çekti. Hükümete yanıt vermesi için baskı yapılıyor.

"yaygın etki"

Gazete ayrıca, işgal "ordusu" verilerine göre Hizbullah'ın ekim ve temmuz ortası arasında devasa cephaneliğinin yalnızca küçük bir kısmını konuşlandırdığını ve kuzeye yaklaşık 6.700 füze ve 340 insansız hava aracı fırlattığını bildirdi. Bu etki yaygın ve anlamlıydı.

Ayrıca Netanyahu'nun ofisi tarafından verilen verilere atıfta bulundu ve Hizbullah füzelerinin 710'dan fazla orman yangına neden olduğunu ve üst Celile'den Golan Tepeleri'ne kadar uzanan alanlarda 105 bin dönüm araziyi yok etti.

Ayrıca gazete, en büyük rahatsızlığın , çatışmaların ilk haftalarında İsrail yetkilileri tarafından boşaltılan sınırın güneyindeki 5 kilometrelik sınır şeridinde yaşandığını , burada "Kiryat Shmona, Shlomi, Metulla, Shtulah ve Arab Aramsha'nın yanı sıra bölgedeki üsler de özellikle etkilendi.”

    "hayalet kasaba"

    Financial Times , Hizbullah'ın operasyonları başlamadan önce Lübnan sınırındaki Kiryat Şmona kasabasında yaklaşık 24.000 İsraillinin yaşadığını, ancak artık trafik ışıklarının sürekli turuncu renkte yanıp sönmesiyle hayalet bir şehre dönüştüğünü bildirdi . Neredeyse tüm şirketler kapatıldı; Kontrol noktaları sınıra giden yolları kapattı.

    Gazete, belediye güvenlik görevlisi Ariel Fresch'in, Hizbullah'ın geçen 8 Ekim'den bu yana şehre 700'den fazla top mermisi ateşlediğini , bunların arasında silahlı insansız hava araçları ve Falak 1 füzeleri gibi daha önceki savaş turlarında kullanmadığı silahların da bulunduğunu söylediğini aktardı. Ve tanksavar güdümlü füzeler.

    66 binanın doğrudan isabet aldığını, 1.100 binanın ise şarapnel etkisi gibi yan hasarlara maruz kaldığını belirtti.

      Gazete, bazı sınır bölgelerine ulaşılamasa da uydu görüntüleri kullanılarak hasarı tahmin etmenin mümkün olduğunu, uydudan alınan radar görüntülerinin de yukarıdan görüldüğü gibi şeklini değiştirecek kadar büyük hasara uğramış yapıların tespitinin mümkün olduğunu söyledi.

      Lübnan sınırındaki radar analizleri, Hizbullah yangınlarının kuzeydeki kasabalardaki binalara ciddi zarar verdiğini gösteriyor.

      Medya-Makale Haberleri

      Abdurrahman Dilipak: BRICS+ ABD seçimi+ G20 Zirvesi
      Mücahit Gültekin: İsrail’in Ördüğü Psikolojik Bariyerler
      Abdurrahman Dilipak: Yeni dünya düzeni
      Abdurrahman Dilipak: Mahşer günü
      Abdurrahman Dilipak: Güler Yüzlü Müslüman